La davallada de productors d'alls a Belltall fa que s'aposti per la promoció del cultiu

font: ACN

publicat: 25-08-2009

L'all és típic al poble de Belltall (Conca de Barberà). N'és el cultiu principal, conreat en secà, i es ven enforcat amb sègol. Aquest cereal es fa servir per fer les trenes d'on pengen les cabeces d'all, i a la vegada es pengen a les entrades de les cases, que són directament els punts de venda. D'uns anys ençà, però, ha anat minvant el nombre de cases que en fan. Actualment només queden una desena de famílies que cultiven alls, amb una producció 'molt limitada' que just arriba a les set o vuit tones, segons explica el president de l'Associació de Veïns i Amics de Belltall, Josep Lloses. Per aquest motiu, l'associació ha decidit organitzar una festa entorn l'all per tal de revitalitzar aquest cultiu.

 La festa se celebrarà aquest dissabte 29 d'agost durant el matí. S'ha programat una conferència sobre l'all com a planta curativa, a càrrec de Pere Navarro, i un aperitiu a base de pa torrat, all, oli i embotits. Es tracta d'una primera edició modesta, però que neix amb voluntat de continuïtat i de fer-se gran, incorporant més activitats.

Durant aquests dies les famílies venen els forcs d'alls que tenen exposats a l'entrada de casa. A partir de Sant Joan, l'all es cull, s'asseca i s'enforca i a finals de setembre els productors ja ho tenen tot venut. Va ser a la dècada dels seixanta quan va anar decaient la producció d'all, coincidint que algunes famílies van marxar del poble.

Per això, l'associació vol reconèixer l'all de Belltall, classificat al portal Gastroteca.cat, que es conrea des de fa més de 200 anys, amb moltes generacions guardant la llavor any rere any. Això ha permès preservar les qualitats de l'all, conreat a una alçada, climatologia i terres que li donen unes característiques de gust 'exclusives'.