La Volta Ciclista omple els hotels de Tarragona i deixa més d'un milió d'euros a la ciutat

font: ACN / Redacció Tinet

publicat: 04-09-2009

La sortida de la 5a etapa de la Volta Ciclista de l'Estat ha deixat a Tarragona més d'un milió d'euros i ha aconseguit que molts hotels de la ciutat pengessin el cartell de complet. Unes 38.000 persones van sortir al carrer aquest dimecres al migdia per veure l'inici de la prova, i altres milers de persones ho feren també al llarg del recorregut per la demarcació. Ciclistes i organització, que sumen unes 30.000 persones, es van allotjar durant dos dies a diversos hotels de la ciutat, fet que ha ajudat a compensar el baix índex d'ocupació registrat en els últims mesos.

 'Ens ha anat molt bé perquè en aquesta època de l'any normalment no arribem a aquest nivells d'ocupació', ha explicat a l'ACN la directora de l'Hotel Astari, Rosa Pintado. L'hotel Astari va allotjar dos equips de ciclistes que van ocupar una trentena d'habitacions arribant així a una ocupació de més d'un 90%. Pintado, però, explica que durant la cursa d'enguany el seu hotel va rebre un equip de ciclistes menys que en l'anterior edició. 'Amb esdeveniments d'aquestes característiques, però, la ciutat sempre hi surt guanyant', ha manifestat.

De fet, la injecció de diners que ha portat la volta, més d'un milió d'euros, ha superat amb escreix la inversió de la ciutat per acollir la sortida de la cursa ciclista. I és que la gran majoria d'equips i bona part de l'organització van triar la capital tarragonina per allotjar-se, el que es va traduir en unes 500 habitacions.

L'AC i l'Husa Imperial Tarraco són dos dels hotels tarragonins en els que aquesta setmana l'ocupació ha arribat al 100%. Ciclistes i membres de l'organització van ocupar més de vuitanta habitacions a l'hotel AC, que en disposa d'un centenar. 'Haurien de venir cada any', ha manifestat el director de l'hotel AC, Narcís Batlle, que ha explicat que les més de vuitanta habitacions dels ciclistes i equip organitzador estaven reservades des del desembre passat. Batlle agraeix molt l'arribada de la Volta a Tarragona, ja que no es gens habitual que a principis de setembre els hotels estiguin plens. 'Normalment aquestes setmanes són molt fluixes perquè la majoria d'estiuejants ja han marxat i els empresaris tot just comencen a treballar i encara no es desplacen', ha explicat Batlle.

L'hotel Husa Imperial Tarraco també ha estat un dels més privilegiats. Aquest hotel, situat just al costat d'on va començar la cursa ciclista, va acollir  200 persones i també va omplir totes les habitacions. Un altre dels afortunats ha estat l'Hotel Núria, que també va oferir allotjament a dos equips de la cursa, amb el que va aconseguir una ocupació d'entre un 95 i un 98%.

Tot i que en menor proporció, els restaurants i bars de la ciutat també s'han emportat una part del pastís, sobretot els situats al centre de la ciutat. 'La terrassa ha estat plena a totes hores durant aquests dos últims dies', ha explicat Javi Estopiñan, cambrer d'un dels bars de la Rambla Nova. Els que no han tingut tanta sort han estat els comerciants tarragonins. 'Insignificant', així ha descrit l'augment de les vendes el president de la Federació Unió de Botiguers de Tarragona (FUBT), Eduard Mañas, que ha explicat que la Vuelta 'és bona per promocionar la ciutat però el petit comerç no es veu tan beneficiat com els sectors de l'hostaleria i la restauració'

Per la seva banda, el regidor d'Esports, José Cosano, ha apuntat que a banda dels beneficis purament econòmics, la volta també ha ajudat a que Tarragona hagi estat duran uns instants en el punt de mira de moltes ciutats. 'Qualsevol campanya impulsada des del consistori no hagués aconseguit la gran quantitat de mitjans de comunicació que ha atret aquest esdeveniment', ha manifestat el regidor, que també ha destacat que la Volta ha permès augmentar el coneixement de la candidatura dels Jocs del Mediterrani del 2017.

Desenes d'estelades onegen durant la cursa
Una quarantena de membres d'entitats socials i polítiques de Tarragona, com ara la Candidatura d'Unitat Popular (PUP) i el col·lectiu Endavant, es van concentrar al carrer Unió i als voltants de la Rambla Nova exhibint desenes d'estelades per protestar contra el pas de la Volta a Tarragona. Amb crits com 'Tarragona no és Espanya' i 'Ni Espanya, ni França, Països Catalans', els protestants volien deixar clar que el pas de la prova ciclista per la ciutat 'no té sentit'.

'La Volta és un acte de provocació', ha manifestat un dels membres del col·lectiu Endavant, Josep Maria Martorell. De fet, la CUP considera que un dels objectius d'aquesta cursa és 'acabar de colonitzar els Països Catalans' creant així 'una consciència col·lectiva que no tingui cap altra frontera que la que marca l'Estat espanyol'.

Els protestants van ser vigilats per una desena d'antidisturbis que no els van treure l'ull de sobre fins que van marxar. En aquest sentit, Martorell ha criticat l'actuació dels cossos de seguretat, ja que segons assegura diversos agents vestits de paisà els van estar fotografiant i vigilant en tot moment. 'Els identifiquem perquè  gairebé sempre són els mateixos els que vénen a controlar-nos', ha apuntat Martorell.