font: ACN
publicat: 20-10-2009
Això ha suposat una davallada en la càrrega de feina i una disminució d'ingressos. Amb tot, l'empresa ha reconegut el trasllat de la producció que es feia a Roquetes cap a Hongria.
El comitè d'empresa va celebrar una assemblea de treballadors per exposar-los la situació. En aquesta trobada, els representants sindicals han traslladat a la plantilla els arguments de la direcció de l'empresa per cessar l'activitat a la planta de Roquetes, , que fabrica cablejats per a l'automòvil: una caiguda de la càrrega de treball per la finalització del contracte de producció per al model 95 de Saab en paral·lel a una caiguda de la demanda i de la producció del model 93, que ja va propiciar la presentació d'un ERO fins el proper 31 de desembre.
Amb tot, els responsables de l'empresa han admès davant els representants del comitè que la línia de producció d'aquest model 93 no s'extingeix i que, de fet, es traslladarà a Hongria. 'Ells diuen que no és una deslocalització, però part de la producció s'ha de passar a Hongria. Nosaltres considerem que sí que ho és', ha certificat la delegada sindical d'UGT, Vicenta Llliveria.
Tot i que encara no s'han concretat terminis, els sindicats creuen que la planta continuarà funcionant fins esgotar el termini de producció del model 95 que finalitza, mentre la resta de producció serà deslocalitzada amb anterioritat de forma gradual. 'Entre finals d'any i el mes de febrer s'anirà rebaixant la plantilla', ha abundat Lliveria.
Els responsables de la factoria, que s'han negat a fer declaracions, han emès un comunicat justificant el tancament per 'la negativa evolució de la demanda' i la 'falta de competitivitat' de la factoria: 'els costos laborals impedeixen l'assignació de noves comandes a la planta'. Tot plegat, diuen, en un context de 'dificultats que travessa el sector' amb una caiguda de la demanda i una tendència dels fabricants a optar per 'components electrònics' i 'sistemes modulars'.
Segons argumenten, la fàbrica –'l'última de cablejats elèctrics d'Espanya', han insistit- acumulava 'cinc anys de pèrdues' i continuava produint components per dos models 'que estan a punt de deixar de fabricar-se'. 'La plantilla de Lear a Roquetes porta nou mesos afectada per successives regulacions temporals d'ocupació', han afegit.
Negociacions i propostes
L'empresa ha confirmat que serà dimecres al matí quan presenti formalment l'ERO de cessament de l'activitat al Departament de Treball i al comitè d'empresa. A partir d'aquest punt, els treballadors podran conèixer amb exactitud els plantejaments concrets de la direcció i s'obrirà un període de negociacions. En qualsevol cas, els representants sindicals ja han anunciat la convocatòria de mobilitzacions per a reclamar el manteniment de l'activitat a la planta.
'Lear vol tancar i la gent vol feina. Això resultarà pitjor aquí que la Seat a Martorell (Baix Llobregat). Volem feina i que no se'n vagin. Ells diuen que aquí no són rentables i que la producció que queda de Saab se l'enduen a un altre lloc. Nosaltres volem feina', ha reclamat la delegada de CC OO, Soledad Roca.
Per la seva banda, Lliveria, més enllà de recriminar a la direcció de l'empresa que en cap moment s'hagi plantejat un canvi de producte per reduir la dependència de Saab –'diuen que no estem preparats', ha indicat- ha posat sobre la taula la possibilitat de continuar mantenint l'activitat a la planta traslladant una part de la producció d'altres plantes de la multinacional americana, com la de Valls, a Roquetes. 'A Valls treballen en tres torns. Que ens portin alguna cosa cap aquí o del lloc que sigui. Volem treballar', ha assegurat.
La delegada d'UGT ha explicat que de la mateixa manera que la planta de l'Alt Camp, que produïa inicialment cablejats i mecanismes, va ser capaç de reorientar la seva producció cap als mecanismes, la plantilla de Roquetes també està plenament capacitada per assumir un canvi productiu d'aquest tipus. 'No som més ximples, ni menys espavilats', ha conclòs.