Tags relacionats...

reussocietatactualitatbaixcamp

23 entitats de Reus demanen que es 'corregeixi' el decret d'empadronament

font: ACN

publicat: 21-10-2009

Més d'una vintena d'entitats de Reus s'han unit per crear una plataforma per demanar a l'Ajuntament de la ciutat que 'reconsideri' l'actual decret d'empadronament, aprovat el febrer passat. Les entitats afirmen que el decret és 'restrictiu' i 'no ha donat solució a les problemàtiques que pretenia combatre', sinó que 'n'ha generat de noves'. Segons han manifestat aquest dimarts membres de les entitats, el decret impedeix que moltes persones que resideixen a la ciutat puguin empadronar-se i, per tant, aquestes no poden accedir a 'drets bàsics' com l'educació o la sanitat.

Representants de les entitats durant l'acte públic  23 entitats de Reus han signat un manifest i han endegat una campanya per donar a conèixer les 'dificultats' que genera el decret. En el manifest, que duu el lema de 'Som veïns i veïnes de Reus. Tots i totes som ciutat', les entitats expliquen que l'empadronament és 'únicament el reconeixement formal d'una realitat residencial' que dóna peu 'a drets bàsics i fonamentals com a ciutadans de la vila'. Així, han criticat les 'restriccions' que té en compte el decret municipal d'empadronament i han demanat que 'torni a ser un mer tràmit administratiu que reconegui la realitat poblacional existent'. Les entitats consideren que, 'dificultant l'empadronament', l'Ajuntament de Reus 'només oculta estadísticament la realitat dels barris' alhora que 'no se solucionen les deficiències ni es fomenta la convivència'.

El portaveu de la plataforma, Carlos Iaquinandi, ha manifestat que el padró 'no es pot utilitzar com una eina limitadora de la possibilitat d'empadronar-se', ja que això comporta la 'pèrdua de l'accés a drets com l'educació, la sanitat o les ajudes socials'. Per això, davant la 'duresa' del decret reusenc i de les queixes al respecte que diverses persones han fet arribar a membres de les entitats, aquestes han endegat una campanya per tal de donar a conèixer el decret i també per informar els ciutadans que es trobin amb problemes a l'hora d'empadronar-se.

La plataforma s'ha reunit amb l'Ajuntament i ha exposat la seva denúncia, així com la seva voluntat de 'treballar conjuntament' per 'corregir' el decret per fer-lo menys restrictiu i, per tant, fer que l'empadronament sigui més fàcil. 'Però el resultat de l'entrevista no augura cap possibilitat de treballar junts', s'ha lamentat Iaquinandi.

D'altra banda, la portaveu de la plataforma, Núria Fabregat, ha explicat que 'estem fent un seguiment jurídic del decret' i hi ha elements que demostren 'que no està d'acord amb la normativa a nivell estatal pel que fa als empadronaments'.

La nova plataforma reusenca està formada per quatre sindicats de treballadors i un d'estudiants, quatre partits i agrupacions polítiques –entre ells ICV i EUiA, que formen part del govern municipal-, vuit associacions d'immigrants i sis col·lectius socials. L'entitat ha anunciat que organitzarà un acte públic sobre les dificultats per empadronar-se a Reus i debatre'n les conseqüències, així com ha fet una crida al teixit associatiu de la ciutat per adherir-se al manifest.