Un nou protocol informàtic permet preservar la prirvacitat dels usuaris de cercadors

font: GdC/ URV

publicat: 05-11-2009

Un grup d'investigadors de les universitats Rovira i Virgili, Autònoma de Barcelona i Oberta de Catalunya ha desenvolupat un protocol per a distorsionar el perfil d'usuari que generen els cercadors de Internet, com Google, Yahoo! o altres, de tal manera que no puguin emmagatzemar les cerques que es fan. L'objectiu és preservar la privacitat dels internautes. Els detalls del protocol informàtic s'han publicat a la revista Computer Communications (Jordi Castellà-Roca, Alexandre Viejo, Jordi Herrera-Joancomartí. "Preserving user's privacy in web search engines". Computer Communications 32 (13-14): 1541-1551, 2009).

El cercador google emmagatzema els perfils dels usuaris “Es tracta d’un esquema basat en eines criptogràfiques que distorsiona  el perfil dels usuaris quan utilitzen els motors de cerca a Internet, de manera que es preserva la seva privacitat”, explica Alexandre Viejo, investigador del departament d’Enginyeria Informàtica de la URV, un dels autors de l’estudi.  Els cercadors com Google, Yahoo o Microsoft Live search guarden els perfils dels usuaris fent anàlisis de les cerques que fan amb l’objectiu de conèixer millor els seus interessos i, argumenten, ser més eficaços.

Tot i que ja existeixen alguns programes que permeten navegar de forma anònima, el nou sistema té avantatges en el temps de resposta, a pesar que la seva aplicació encara provoca un petit retard en les cerques, “perfectament assumible”, assegura Viejo. El prototip de l’eina ja s’ha provat, tan en entorns tancats (intranets de centres de recerca) com oberts (internet) amb bons resultats. Ara es treballa en una versió definitiva per l’usuari que es pugui integrar fàcilment en les principals plataformes i navegadors.