Àngela Buj guanya el XIII Premi TINET de Narrativa curta amb 'Monsieur Binoix'

font: Redacció Tinet

publicat: 24-11-2009

"Monsieur Binoix", un relat d'Àngela Buj, professora d'Institut i Llicenciada en Filologia Catalana ha estat l'obra guanyadora del XIII Premi TINET de Narrativa Curta per Internet que concedeix l'Organisme Autonòm per a la Societat de la Informació, OASI, de l Diputació de Tarragona, en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. El veredicte del jurat es va donar a conèixer aquest dilluns al vespre en el decurs de la TINETàgora, dedicada enguany a 'La propietat intel.lectual i la literatura a Internet", a càrrec de l'expert en aquesta matèria Malcolm Bain.

Enric Brull i Alejandro Fernández durant la lectura del veredicte del premi El relat guanyador narra una història farcida d'intriga i sorpreses que implica madame Binoix en una trama dramàtica i escabrosa. L'estil narratiu aboca unes descripcions acurades, un vocabulari exquisit i fa referències històriques i literàries a personatges de l'Ebre com el general Cabrera o l'escriptor Artur Bladé i Desumvila. El jurat integrat per: Andreu Carranza, Noemí Bagés, Josep Balelster, Àngel-Octavi Brunet, Rosa Pagès i Enric Brull, va decidir concedir el premi a aquesta obra després d'haver revisat 102 treballs presentats. Segons el jurat, els motius de la concessió responen "al llenguatge precís i riquíssim, la presència de referències històriques i literàries a personatges de les Terres de l'Ebre, i tot ben trabat amb una barreja de llenguatges que ajuden a caracteritzar el protagonista". Enric Brull, director d'OASI, va ser l'encarregat de donar lectura al veredicte en el decurs de la TINETàgora, celebrada a la Sala Santiago Costa de la Diputació de Tarragona.

L'autora
Àngela Buj Alfara (Alcanar, Montsià) és diplomada en Magisteri i llicenciada, amb grau, en Filologia Catalana. Ha publicat diversos estudis sobre l’àrea lingüística del tortosí. Alguns d’aquests són: “Davall de la figuera. Històries de la tia Pasquala.Angela Buj Narrativa oral de la Portellada (A.C. del Matarranya & Penya Rostoll, 2000); Lèxic del Montsià. Estudi Geolingüístic I (Consell Comarcal del Montsià, 2001; CD CANTEM I CONTEM. Cançons i contes per a les nostres escoles (Departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya,2003); Etnotextos i Memòria històrica: Alcanar 1936-1945, I Premi de creació i d’investigació social 2002. I en concret, la reedició d’ El vocabulari català de Tortosa de Francesc Mestre i Noè, amb una anàlisi lexicogràfica feta per ella mateixa. És professora de llengua catalana i literatura a l’IES Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona i ha elaborat per al departament d’Ensenyament l’estudi Model de la llengua per a l’ensenyament. Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d’Ebre.

A més del relat, premiat, el jurat ha decidit seleccionar els següents treballs:
Habitació 002. El campió del món, de Jordi Cervera Nogués
Pelic, D'Aleix Antillach Tarafa i Jordi Rubí Mo
I tot per tenir el sopar a punt, de Magda Juncosa Romeu
El pont del Corc, de Jordi Barberà Argilaga
Assumptes i expedients, de Sebastià Martori Toyas
Economia, de Toni Duró Crehuet
La mala consciència, de Roaman Ribé Llenas
L'accident, de M. Concepció Saurí i Ros
Punt i final, de Francesc Piñol Soldrà D'amagat al lavabo, de Bernat Gasull Roig
La bruixa i el darrer fill, de Francesc Garcia Grimau
S, de Joan Valldepérez Ayxendri
Zero graus Kelvin, d'Agnès Llorens Altimis
Aventura empresarial, de Sebastià Martori Toyas
En segon lloc, de Maurici Capdet Mateu

La guanaydora rebrà com a premi 1.000 euros en metàl·lic i 'La musa' de Tarragona. A més, Cossetània Edicions editarà l’obra guardonada en un llibre que també inclourà les obres seleccionades pel jurat. D’altra banda, OASI publicarà aquest mateix recull al web de la TINET Biblioteca (www.tinetbiblioteca.org), en format digital.