Malcolm Bain: les restriccions legals poden arribar a frenar l'accés a la cultura

font: Redacció Tinet

publicat: 24-11-2009

La Sala Santiago Costa de la Diputació de Tarragona va acollir aquest dilluns al vespre la TINETàgora, organitzada per l'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació, OASI, durant la qual Malcolm Bain, expert en dret i propietat intel.lectual, va pronunciar la conferència 'La propietat intel.lectual i la literatura a Internet'. Bain va analitzar el canvi que ha suposat per a la difusió de la cultura i per als drets relacionats amb els autors i les seves obres la irrupció de les noves tecnologies i Internet. Bain va posar l'èmfasi en el nou paper que ha d'adoptar la Indústria dedicada a l'edició i a la creació de continguts davant d'aquesta nova realitat.

Malcom Bain El president de l'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació, Alejandro Fernández, va ser l'encarregat de presentar aquesta nova edició de la TINETàgora i al conferenciant, Malcolm Bain. Fernández va destacar que "el debat sobre la propietat intel·lectual és complex, de gran actualitat i molt necessari perquè té a veure amb els límits de la llibertat a Internet". Malcolm Bain és advocat "id law partners", llicenciat en Ciències Empresarials per l'École Superieur de Commerce de París i en Dret pel College of Law de Londres i màster en Estudis Internacionals per la Universitat de Barcelona. Bain resideix a la ciutat comtal i habitualment desenvolupa la seva tasca professional en l'àmbit de les noves tecnologies, programari, programari lliure i propietat intel·lectual. Durant la seva conferència va referir-se, concretament, a la difusió de la literatura a través de la Xarxa. Per a Bain, l’autèntica revolució en la difusió cultural amb la irrupció d'Internet, és que els internautes han passat a ser de simples usuaris a difusors de literatura. Això ha provocat canvis que obliguen a la Indústria que produeix continguts i que els edita a posicionar-se davant d'aquesta nova realitat que té noves regles de joc, perquè ha canviat el canal de distribució i també tot el sistema de negoci que hi ha al voltant d'aquesta distribució.

Malcom Bain i el president d'OASI, Alejandro FernándezBain va ser crític amb les restriccions legals que poden "arribar a frenar l'accés a la cultura", i considera que és positiu que existeixi una regulació, però alhora que aquesta "ha de facilitar el fet de compartir el coneixement més que no pas conservar el coneixement". En aquest sentit, Bain va posar l'exemple d'iniciatives com les llicències de "creative commons", que permeten a l'autor deixar clar el límit de cessió dels seus drets sobre les obres. Pel que fa a la indústria, considera que cal que es reinventi i busqui altres vies de negoci, com ara afegint valor i qualitat a allò que s'edita o publica.
Els assistents a la TINETàgora van participar en el debat  formulant preguntes al conferenciant sobre qüestions com ara el "copyleft", la cara contrària als "drets d'autors reservats", en què l'autor cedeix tots els drets sobre les seves obres. Segons Bain "les tecnologies han suposat un desafiament per a tot el món però, sobretot, per a la Indústria de la difusió de la cultura".