TINET s'orienta cap a la Internet social a les portes del seu 15è aniversari

font: Redacció Tinet

publicat: 29-06-2010

TINET és a punt de fer 15 anys. A finals de novembre la xarxa ciutadana de les comarques de Tarragona commemorarà aquesta fita, que l'abocarà plenament cap a l'Internet social. El president de l'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació de la Diputació de Tarragona (OASI), Alejandro Fernández, ha aprofitat aquesta fita per explicar i donar a conèixer la nova orientació de TINET, un servei d'OASI, en un Pla Director que estendrà el seu abast fins al 2015.

 Alejandro Fernández ha assenyalat en la seva exposició que TINET ha viscut, de manera paral·lela a Internet, tres moments. El primer, als inicis, la creació d’infraestructures de connexió. Fernández ha donat a conèixer la nova orientació de TINETEl segon, entrats el segle XXI, la presència i els continguts institucionals. I, el tercer, l’Internet social, on les xarxes socials i de relació comporten una nova manera de fer i de ser xarxa que, segons el seu president, “ha de situar TINET i Tarragona al món”. “Aquesta és una etapa històrica amb la qual promocionarem TINET a tot el món.”

Aquestes declaracions les ha fet durant la roda de premsa celebrada aquest matí al Palau de la Diputació de Tarragona, durant la qual el mateix Fernández i el director d’OASI, Enric Brull, han presentat l’orientació i les novetats de la xarxa ciutadana TINET en aquesta tercera etapa. Ambdós han coincidit a destacar que amb aquesta nova fase TINET fa “un salt qualitatiu”, sense deixar de banda la constant vocació de “servei al tinetaire”.

TINET
Per a fer realitat aquesta etapa, l’espai web de TINET, el portal de la xarxa ciutadana, continuarà creant continguts, però aquest cop centrats en el valor i en la qualitat d’articles relacionats amb el patrimoni històric, cultural, artístic, costumista, associatiu i turístic de les comarques de Tarragona, per completar informació que ja existeix a la xarxa o per catalogar-la i posar-la per primer cop i trobar “sinèrgies amb altres webs, cooperar amb elles i difondre els La nova imatge de TINETseus continguts, participar a les xarxes socials amb una actitud proactiva”, ha remarcat el president d’OASI.

Ara bé, a TINET no es deixarà d’atendre els serveis habituals. Per mantenir el mèrit pioner de TINET, millorarà els serveis que ens ha posicionat com a xarxa ciutadana degana, compromesa amb el territori, propera a les persones i que ofereix uns serveis de qualitat per accedir i tenir presència a Internet. I tampoc deixarà de banda els continguts habituals del portal de TINET, mantindrà i adequarà els serveis actuals de valor: informació útil en el dia a dia, com cartellera, farmàcies, transports, emergències, hospitals, etc., assegurant un ràpid i àgil accés multiplataforma per atendre el més ampli ventall de dispositius i amb una clara vocació experimental i d’exploració de tendències amb certs projectes de mini-aplicacions i de realitat augmentada.
 
Un tinetaire és aquell ciutadà, empresa o institució que gaudeix, d’entrada, d’una connexió a Internet, un correu electrònic i un espai al servidor per publicar i editar la seva web fent servir les infraestructures de connexió de TINET. Coincidint amb el 15 aniversari, s’arribarà al tinetaire 30.000. Ara bé, Alejandro Fernández insisteix que “un tinetaire és molt més. És un usuari dels serveis de TINET, però forma part, sense cap dubte, d’un col·lectiu amb lligams territorials i, perquè no esmentar-ho, un sentiment de pertinença a una comunitat que veu en les tecnologies de la comunicació i de la informació una oportunitat personal, institucional o de negoci, de relació, de coneixement i de socialització”.

15 anys de TINET
Per donar suport al Pla Director 2015, i atès que al novembre TINET complirà 15 anys de recorregut per Internet, des d’OASI s’organitzen un conjunt d’activitats que, al voltant de les xarxes socials, reforçaran els objectius exposats pel president de l’organisme:

La TINETjornada, on  s’exposen, en una trobada de tinetaires anual, les darreres tendències. En edicions anteriors aquesta activitat es va centrar en el podcast, l’streaming de vídeo, l’edició de vídeo. Enguany, la TINETjornada tractarà sobre les xarxes socials, amb la participació d’experts en l’ús i l’aprofitament d’aquestes i l’explicació d’experiències properes, personals i d’empreses, que han obtingut ressò gràcies a les xarxes socials. Aquesta trobada de tinetaires reconeixerà públicament els esforços de tinetaires, persones i entitats, que han col·laborat al creixement de TINET.

La TINETàgora, més especialitzada en la seva temàtica i el seu públic, de la qual destacarem la que tracta de cultura i literatura, amb el premi TINET de narrativa curta per Internet, que enguany arriba a la 14ena edició. Tot vinculant-lo un altre cop a les xarxes socials, tractarà el tema de com es relacionen aquestes amb la literatura, amb l’exemple de la creació d’una obra literària amb Twitter.
 
La web de TINET evolucionarà amb la generació i amplificació de continguts relacionats amb les comarques de Tarragona, identificarà recursos existents a la xarxa, els agregarà i per posicionar-los a Internet. D’aquí es desprèn una nova estructura de TINET que, a partir d’articles amb informació pròpia elaborats amb rigor i cura, els classificarà i els donarà valor. D’aquests articles es farà un inventari amb categories i etiquetes homologades per gestionar la relació, la navegació i la recerca.

Altres actuacions
Des d'OASI, per fer que totes aquestes eines disponibles per als habitants de la demarcació siguin útils, s’ofereix un servei de formació als municipis més petits, la TINETAula. Una aula itinerant que ofereix formació cada mes a 4 poblacions de la província de Tarragona, i que ho fa per 5è any consecutiu, superant amb la xifra de 1.200 alumnes.

I per formar part de la societat OASI dota els premis de curtmetratges Autors de Tarragona, en el marc del Festival REC; premi als projectes i a les idees originals, innovadores i atrevides en el marc del Premi TINET de Projectes a Internet, que arriba la 4ta edició, i que vol incentivar el desenvolupament d’un joc de coneixement de la demarcació de Tarragona en els àmbits de la cultura, del patrimoni i del territori.

OASI, de la Diputació de Tarragona, és qui suporta, qui té cura i manté TINET amb una gestió de qualitat reconeguda. El certificat d'Excel·lència EFQM 500+ posa OASI entre les 22 empreses excel·lents d'Espanya, aquelles que treballen pensant en la qualitat i orientades al client. Assegura que tots els serveis i productes de TINET entrin en un procés de millora contínua.