La Viquipèdia arriba als 250.000 articles en català

font: Redacció Tinet

publicat: 01-07-2010

La Viquipèdia en català, l'enciclopèdia lliure de referència a Internet, ja té 250.000 articles. Aquesta fita s'ha aconseguit amb la creació de l'article «Mare de Déu del Claustre» a les 13:34 h del passat 29 de juny del 2010. Va ser l'any 2001 quan es va iniciar la Viquipèdia en català. Fou la primera en tenir articles després de l'anglesa. La comunitat va assumir amb ganes el repte de fer un projecte on tothom tingués accés a tot el coneixement de la humanitat en català. Segons els seus promotors, no ha estat fàcil fer créixer el projecte, ja que ha estat en situació de desavantatge al costat de llengües amb molts més parlants com ara el castellà (615.000 articles) o el francès (965.000).

La Viquipèdia en català té bona salut pel que fa a participació de la societat. Però encara té molt potencial per millorar si les persones i les entitats que de fa molts anys treballen activament per crear i difondre coneixement en català s'adonen que han d'implicar-s'hi.

Avui ja es pot veure que l'esforç està donant un fruit: la Viquipèdia i els seus projectes germans que la complementen (Viccionari, Viquitexts, Viquillibres, Viquinotícies i Viquidites) s'han convertit en obres de gran qualitat que es van millorant constantment.

Actualment, la Viquipèdia en català és la catorzena versió idiomàtica en nombre d'articles, una posició més endavant que ara fa pocs mesos. Es manté en el primer lloc d'un índex que mesura la qualitat dels 1.000 articles més importants, d'un total de 272 llengües. Conté 322 articles de qualitat reconeguda, com ara «Cristòfor Colom», «Pla Cerdà», «La Baronia de Rialb» o «Evolució dels mamífers».

Tota aquesta feina l'han dut a terme internautes de forma altruista. Per aquest motiu, des del web es demana la complicitat de tothom, que la societat s'impliqui i la gent col·labori des de casa seva, perquè la suma de tot el coneixement humà sigui lliurement disponible.