Tags relacionats...

afons

Tarragona Arena Plaça

font: Redacció Tinet

publicat: 09-08-2010

L’espai públic cobert més gran de les comarques tarragonines ja és a punt per acollir esdeveniments. Tarraco Arena Plaça va obrir les seves portes el primer cap de setmana del mes d’agost a tots els  ciutadans que van voler comprovar, in situ, la transformació que ha experimentat aquest equipament, propietat de la Diputació de Tarragona.

  Vista exterior La seva remodelació ha comportat l'execució d'una obra d'enginyeria singular coronada per una coberta retràctil de 980 tones, amb una claraboia central. Amb nous usos i nou nom, Tarraco Arena Plaça es posa a l’abast de la ciutadania del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i enceta una nova etapa amb l’objectiu d’esdevenir un centre cultural i de lleure de referència dins i fora de Catalunya. Amb motiu de la festa de Sant Magí, aquest mes d’agost, la Diputació cedeix l’espai a la ciutat per a diversos actes, com també farà amb motiu del XXIII Concurs de Castells, a l’octubre.


En paraules del president de la Diputació, Josep Poblet, aquest equipament com un gran centre cultural i de lleure de primer nivell, “el més gran de la demarcació”, tot destacant la cúpula que corona la TAP (90 metres de diàmetre exterior i 40 de diàmetre interior) es pot equiparar a la de Sant Pere del Vaticà. El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la presentació als mitjans L’obertura de la part central d’aquesta cúpula, un procés que dura 12, minuts permet assistir a un espectacle d’enginyeria singular i espectacular. Segons el president de la Diputació, la remodelació d’quest espai i la nova denominació “marquen un abans i un després” en la història i usos de l’edifici, un espai “a l’abast de la ciutadania del territori del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”. La Diputació és a punt d’enllestir la col·locació del seients a les grades. Quedarà per instal·lar la climatització interior, si bé això no priva que ara s’hi puguin fer espectacles amb la cúpula interior oberta. La climatització es preveu pressupostar en aquest pròxim exercici.

El procés d'obertura de la cúpula retràctil dura 12 minuts


Cultura, lleure i altres esdeveniments

La TAP és un espai per a esdeveniments culturals i d’oci de gran format, com ara concerts i altres espectacles musicals, dansa, teatre, esports, concursos de castells, desfilades, jornades, promocions i altres activitats. Té capacitat per a un màxim de 9.500 persones, i una estètica que combina el vessant històric de l’antic edifici amb les línies modernes i la funcionalitat de l’espai. De la nova imatge de la plaça, en destaca la gran cúpula, amb una part mòbil que permet descobrir-la mitjançant una coberta retràctil.

La cúpula se sustenta en pilars de formigó micropilotats, per la qual cosa el pes d’aquest cobriment (980 tones) no afecta l’estructura original de l’edifici històric. La remodelació també ha suposat la construcció d’una nova graderia adaptada a la normativa vigent, la construcció de vies d’evacuació des de l’arena, les grades i les galeries; l’obertura de portes d’emergència, la restauració de la façana històrica de l’edifici, la remodelació interior de la torrassa i la urbanització del frontal del carrer d’Eivissa. La remodelació ha tingut un pressupost a l’entorn dels 18 milions d’euros, que inclouen tota la reforma interior i exterior, la urbanització exterior i obres de condicionament derivades d’imprevistos com l’aparició de restes arqueològiques a les immediacions.La Diputació de Tarragona va encarregar el projecte de remodelació i cobriment de la plaça al juny de 2005, per tal d’adaptar l’edifici a les noves necessitats tot respectant la seva arquitectura

Història
La plaça data de 1883, quan una societat privada va encarregar a l’arquitecte Ramon Salas i Ricomà el projecte i la posterior direcció de les obres. Segons els documents originals del projecte i construcció, que avui es conserven l’Arxiu Històric de l’Arquebisbat de Tarragona, aquesta construcció es va situar damunt de l’antic baluard d’Orleans, que formava part de la línia defensiva de la ciutat, molt a prop de la porta de Lleida, oberta al llenç de muralla al que avui és la plaça Ponent. El Rec Major va quedar interceptat per la Plaça i un dels seus ramals passa per sota l’arena fins a sortir al carrer Jaume I


Una imatge retrospectiva de la plaçaLa construcció de la plaça va tenir una gran repercussió en l’urbanisme de l’eixample de Tarragona, amb el traçat de nous carrers i el creixement de la ciutat cap al Serrallo. Als afores de la ciutat, articulava la part alta i la part baixa. Per dissenyar la de Tarragona, l’arquitecte Salas va obtenir informació de les places de València, Madrid, Barcelona, San Sebastián i Màlaga. L’edifici es va bastir en forma poligonal, amb 48 costats, fet que li dóna un aspecte pràcticament circular. El diàmetre exterior és de 94 m i l’alçada de 16,50, encara que pel carrer Jaume I és més alt. Amb una certa semblança a un coliseu romà, es va dissenyar en estil modernista. Els materials emprats van ser pedra del país, totxos, ferro i fusta.

L’any 1949 la Diputació de Tarragona va adquirir la Plaça de Braus. La Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni cultural català, va catalogar-la com a bé cultural d’interès local.