L'ús de les xarxes socials augmenta 10 punts durant el darrer any a les comarques tarragonines

font: Redacció Tinet

publicat: 24-03-2011

Gairebé 6 de cada 10 internautes tarragonins té un perfil a una o més Xarxes Socials, majoritàriament Facebook, que trien el 95% d’aquets usuaris. En termes globals, el 44% de la població de les comarques tarragonines utilitza regularment les Xarxes Socials, segons posa de manifest el darrer Observatori Internet OASI de 2011 encarregat per l’Organisme Autònom per a la Societat de la Informació, de la Diputació de Tarragona. La dada suposa un augment de 10 punts en relació a l’anterior enquesta. Amb tot, els serveis més utilitzats pels internautes tarragonins continua sent per aquest ordre: la cerca d’informació, el correu electrònic i els productes de lleure (música, jocs, pel·lícules...).

Alejandro Fernández i Enric Brull han estat els encarregats de presentar l'Observatori 2011 En relació a l’Observatori de 2010, s’observa un augment de 6 punts pel que fa a les compres online, que ara ja fa servir un 52% dels internautes, i un notable augment del teletreball, concretament de 8 punts.

Durant la presentació de les dades, aquest matí al Palau de la Diputació, el president de l’Organisme Autònom per a la Societat de la Informació (OASI) Alejandro Fernández, ha valorat molt positivament la tendència contínua a l’alça en l’ús d’Internet i la incorporació constant de segments de població que no utilitzaven habitualment la Xarxa, com persones amb estudis bàsics o gent gran, entre d’altres. Fent balanç del seu mandat al capdavant de l’organisme, Fernández s’ha mostrat molt satisfet perquè “s’han assolit tots els objectius que ens havíem marcat, i perquè la realitat demostra que l’aposta feta des de la Diputació de Tarragona per TINET a través d’OASI, ha estat encertada i els resultats són ben visibles”.

Segueix augmentant l’ús i es duplica el nombre d’internautes de més edat
L’ús d’Internet i la connectivitat segueix creixent a les comarques de Tarragona. El 77% de la població utilitza la Xarxa de manera habitual i el 80% de les llars tenen connexió a Internet. Aquestes dades representen un augment del 6% i del 9% respectivament, respecte l’enquesta de l’any 2010.

La presentació s'ha realitzat al Palau de la Diputació El director d’OASI, Enric Brull, ha posat de manifest l’alt nivell d’ús d’Internet a les comarques de Tarragona que “ens situa en valors semblants a països com Alemanya, França o Bèlgica, que es troben entre el 75% i el 76%”, així com “l’esforç de TINET per incorporar nous internautes acostant l’ús de la Xarxa als segments de població amb més difícil penetració, com la gent gran”. En aquest sentit, Brull ha destacat la feina duta a terme a través de l’activitat TINETAula que ha portat cursos de formació bàsica d’Internet als municipis petits de la demarcació.

Tot i que continua la relació inversa entre l’ús d’Internet i l’edat (més ús a menys edat i viceversa), aquest ús segueix augmentant, sobretot, en les franges d’edat més elevades, que partien d’un nivell més baix. Entre els majors de 69 anys, l’ús d’Internet s’ha duplicat gairebé: del 10% al 19%. En la franja d’edat de 55 a 69 l’augment és de 12 punts i en la franja d’edat de 40 a 54 anys també hi ha un increment d’ús de 7 punts que fa que, en l’actualitat, el 86% dels ciutadans d’aquesta edat utilitzin Internet. Dels 15 als 39 anys l’ús d’Internet es troba a tocar del 100%.  Per comarques, el Baix Penedès i el Tarragonès amb un 81% es troben al capdavant en l’ús d’Internet, seguides pel Baix Camp i la Conca de Barberà amb un 79% i un 77% respectivament. La Terra Alta és, amb certa diferència, la comarca amb un ús més baix d’Internet: el 51% de la població es connecta normalment, seguida pel Montsià amb el 68%.

Més freqüència d’ús
Pel que fa a  la freqüència de connexió, aquells que es connecten a la xarxa diàriament o, com a mínim un cop per setmana, suposen el 94% del total d’Internautes i el 72% del global de la població (al 2010 eren el 67%). L’increment s’ha donat en el segment d’usuaris intensiu, el d’ús diari, per tant, no només hi ha hagut un augment en el nombre d’usuaris, sinó una intensitat cada vegada major en l’ús que aquests fan d’Internet.

Més portàtils que ordinadors de sobretaula
En l’actualitat, el 85% de les llars tarragonines tenen ordinador i més de la meitat, el 58%, tenen dos o més. Per primer cop, el nombre d’ordinadors portàtils supera el de sobretaula, i ja representen el 51% del total. Cal destacar l’augment de 9 punts pel que fa a la presència d’ordinador a les llars tarragonines, mentre que es manté o es redueix molt lleugerament la presència d’altres aparells com telèfons mòbils o agendes electròniques.

Més informació sobre l'Observatori Internet OASI