Tags relacionats...

tinetinternetnovestecnologies

TINET. Cat canvia per facilitar la navegació, l'usabilitat i la participació

font: Redacció Tinet

publicat: 05-06-2007

Des d'aquest dimarts, 5 de juny de 2007, TINET incorpora canvis substancials d'estructura, visualització i continguts en el seu portal que facilitaran la navegació, la usabilitat i la participació dels tinetaires, els usuaris de la xarxa ciutadana TINET. El nou portal representa un salt qualitatiu en la gestió dels continguts en utilitzar models estàndards reconeguts pel W3C (World Wide Web Consortium) que permetran una millora contínua del portal. El canvi més visible és el disseny de les pàgines i la diferent manera de classificar els continguts.

La web de Tinet millora l'usabilitat i els seus serveis Nous formats, nova disposició dels elements que conformen la pàgina, nova estructura de navegació... i la incorporació de nous continguts: efemèrides, santoral i, sobre tot, la potenciació de TINETmapes, amb la incorporació de fitxes completes de llocs d'interès descrits amb text, imatges i àudio -mp3- (Monuments de Tarragona Patrimoni de la Humanitat i Monuments Ruta Modernista de Reus).

Els canvis més importants, però no visibles directament, es troben en el gestor de continguts desenvolupat per l'àrea de Desenvolupament d'OASI i en el nou motor de cerca intern per trobar de manera exhaustiva els continguts que es troben en el servidor de TINET . A més, destacar la flexibilitat de la incorporació d'informacions de tots tipus (notícies, actes d'agenda, enllaços a web, descripció de servies, cinema, efemèrides...) i la possibilitat que els tinetaires participin i incorporin continguts.

Nova interfície de navegació i estructura de continguts Amb un disseny senzill i pràctic, marcat per l’usabilitat del portal i la simplificació dels elements que composen les pàgines de TINET.cat, es pretén facilitar la navegació dels tinetaries i dels internautes i poder trobar la informació requerida ràpidament.

L'agenda, les efem�rides, i la guia ciutadana de Tinet El disseny fuig de recursos superflus que dificulten el temps de càrrega de les pàgines i busca una visualització còmoda, exempta de sorolls visuals i gràfics o imatges que provoquin un excés d’ornaments. Els continguts es classifiquen temàticament, independentment de la seva naturalesa o gènere, trencant l’estructura jeràrquica habitual dels portals actuals per poder localitzar més ràpidament les informacions d’actualitat, els actes d’agenda, els enllaços a pàgines relacionades... sota un epígraf concret. A tall d’exemple: sota la pestanya “Cultura” l’internauta trobarà les notícies, els actes d’agenda i els enllaços més nous instantàniament.
L’estructura de la pàgina incorpora una capçalera i un peu, una columna a l’esquerra amb els “directoris” de classificació i subclassificació (estil navegació jeràrquica) i un cos de text que relaciona les darreres fitxes de continguts publicades per accedir-hi fàcilment. Els gènere o tipus d’informacions (notícies, reportatges, actes, enllaços...) tenen una icona diferenciadora per indicar quina és la naturalesa de la informació. Recerca integrada i núvol de tags Una de les demandes dels tinetaires era poder fer una recerca exhaustiva i diferenciada dels continguts del portal i de totes les pàgines web, blocs i webfàcils que es troben sota el domini de TINET.cat.

El nou portal incorpora un cercador propi basat en el reconegut motor de Google que permet fer aquesta recerca detallada dels continguts. El cercador, incorporat a la capçalera, és accessible en qualsevol moment .

D’altra banda, la nova estructura de classificació de les informacions i la indexació en paraules claus de les fitxes que la conformen faciliten la creació d’un núvol de “tags” que recull una sèrie de ítems que creixen i canvien de color un funció del nombre d’informacions identificades amb aquella paraula.

A la portada de TINET.cat es visualitza aquest “núvol”, identificat com “es parla de” on l’internauta pot clicar-hi per accedir a totes les informacions relacionades. Nous continguts: efemèrides, santoral, llocs d’interès (mapes). El canvi en el portal TINET.cat també es fa patent en la incorporació de nous continguts útils per complementar informacions ja existents com el temps i la cartellera de cinema. Les noves incorporacions són el santoral i les efemèrides del dia. El primer relaciona els sants del dia de tot l’any i el segon esdeveniments, fites, dades d’interès històric al voltant de les comarques de Tarragona que són remarcables.

Una de les pestanyes destacades en el portal és “Mapes” on, a banda de poder veure i visitar els mapes i les fotografies del satèl•lit de les comarques de Tarragona que proporciona Google, es poden localitzar o identificar, punts o llocs d’interès que es descriuen textualment i fotogràficament. Actualment s’han incorporat les dades dels Monuments declarats Patrimoni de la Humanitat de Tarragona i els Monuments més destacats de la Ruta Modernista de Reus.

Assenyalar que a banda d’incorporar un text descriptiu i unes fotografies il•lustratives per llegir i observar, “Mapes” incorpora el text enregistrat en mp3, que es pot escoltar des de qualsevol ordinador connectat a Internet o bé descarregar-se i sincronitzar-lo amb qualsevol aparell reproductor d’mp3 (reproductor, PDA, telèfon mòbil...) i escoltar-lo en el lloc corresponent per tenir una guia en àudio de la visita del monument. Invitació a la participació i a la distribució

El nou portal TINET.cat s’ha desenvolupat tenint en ment el fenomen de la sindicació de continguts i de la participació ciutadana en la incorporació i publicació d’informacions. La sindicació de continguts, conegut normalment com a RSS (Really Simple Syndication) consisteix en facilitar les dades dels continguts del portal TINET.cat en un format que permeti distribuir els continguts utilitzant uns programes, els agregadors (que han integrat la majoria de navegadors de darrera fornada) o bé incorporar aquestes informacions lliurement a diferents llocs web.

D’acord amb l’esperit històric de TINET i de la seva naturalesa de xarxa ciutadana, s’ha facilitat la participació dels Tinetaires en l’aportació de continguts al nou portal. Si s’és usuari de TINET, pot clicar a “Participa!” i registrar-se com a usuari del portal i facilitar informacions per incorporar a la web.