cultura

Cerca pel tag 'cultura'

Maties Palau Ferré

Publicat: 05-07-2011 Maties Palau Ferré (Montblanc 24 d'agost de 1921 - 1 de gener de 2000) fou un pintor i escultor català. La seva obra és d'estil cubista sintètic i colorista, integrada bàsicament per d'olis i tintes xineses, i també ceràmiques i escultures. Està considerat com un deixeble de Picasso. La seva obra ha estat reconeguda internacionalment, especialment als Estats Units. Montblanc, la seva vil·la natal, compta amb una Casa-Museu i Fundació dedicada a aquest singular artista.

Jordi Morant i Clanxet

Publicat: 08-06-2011 Jordi Morant i Clanxet va néixer a Tarragona l’any 1933, va cursar estudis de música i de dibuix; tanmateix, va acabar dedicant-se la investigació històrica, convertint-se en un dels investigadors més notables de la ciutat.
Apassionat del patrimoni, la música i les tradicions ha estat fundador, impulsor i dinamitzador de diferents entitats i és autor d'obres com Història dels castells, Pàgines Tarragonines o Iconografia de Santa Tecla. Aquestes són només alguns de la trentena de treballs publicats.
És autor, també de més d'un centenar de biografies de personatges de la ciutat, així com articles que documenten la història a través dels seus espais i les seves tradicions. El seu relat biogràfic és, alhora, un retrat de la realitat social i cultural de la Tarragona de la segona meitat del segle XX.

Fotografies: Arxiu personal de Jordi Morant i Clanxet

Maria del Carme Gené - Modest Gené

Publicat: 30-05-2011 La Maria del Carme Gené és una de les dues filles del reconegut escultor reusenc Modest Gené. Seguint la feina iniciada per la seva mare, i amb l'ajut de la seva germana, Maria Glòria, han recollit, classificat, ordenat i divulgat la fructífera obra d'un artista únic. Però no només aixo, perquè la Maria del Carme, a més de recordar la brillant trajectòria artística de Modest Gené, és un testimoni directe de la vessant més personal de l'escultor: la del pare i també la de l'home inquiet que va ser capaç de descobrir i representar en la seva obra, com cap altre artista, l'ànima del poble africà.

Enriqueta Sedó - El castell d'Escornalbou

Publicat: 14-04-2011 L'Enriqueta Sedó i Pedrola és la guia turística del Castell Monestir d'Escornalbou des de l'any 1989. Segurament, és la persona que millor coneix aquest conjunt monumental que s'aixeca a la vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650 metres d'altitud. Ella com ningú coneix la història, el dia a dia, i tots els seus racons. Però el castell d'Escornalbou no és, només, el lloc habitual de la seva activitat professional, on hi puja diàriament amb boira o dia clar. Per a l'Enriqueta Sedó, que va néixer a Duesaigües l'any 1958, el Castell Monestir forma part del seu paisatge vital, perquè el castell sempre ha estat present, observant des de l'alçada la vida dels pobles del voltant i la dels seus habitants.

Biblioteca

Publicat: 02-03-2011 biblioteca.tinet.cat - Biblioteca virtual del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

Albert Curto - La catedral de Tortosa

Publicat: 26-01-2011 Albert Curto, director de l'Arxiu Històric Comarcal, expert coneixedor de la història de Tortosa, explica el valor històric, sociològic i emocional que té la catedral de la capital del Baix Ebre.

Miquel Juncosa - Colla Gegantera de Reus

Publicat: 01-12-2010 Miquel Juncosa va néixer a Reus el 30 de juny de 1956. La seva passió pels gegants va sorgir des de ben petit, quan ja seguia de prop i amb admiració els gegants per les Festes de Sant Pere i el Corpus. El naixement dels seus fills va fer que es volgués implicar més directament en aquest món que sempre l'havia fascinat, fins a vincular-se activament a la Colla Gegantera de Reus, de la qual n'és membre des de fa 20 anys. En tots aquests anys ha ocupat diferents responsabilitats i no ha deixat de prendre part en les sortides, portant, fent ballar i seguint els gegants. En l'actualitat és secretari de la Junta de la Colla i segueix fent ballar un d'aquests elements que considera carregats de màgia, concretament el Vitxet. Un fet que, afirma, el fa sentir orgullós.

Cultura

Publicat: 25-10-2010

Conxa Packard - La Casa Navàs

Publicat: 25-10-2010 Conxa Packard és néta de la darrera inquilina de Casa Navàs, Maria Font de Rubinat, i forma part de la quarta generació de la família que va encarregar a l'arquitecte Domenèch i Montaner la construcció d'aquest singular i emblemàtic habitatge modernista de Reus. Conxa Packard és en l'actualitat, a més, guia de la Casa Navàs alhora que treballa en l'establiment de teixits que hi ha als baixos de l'habitatge. L'establiment també és obra de Domènech i Montaner, i tot i el pas del temps i l'adaptació als usos comercials, manté conservats els seus elements modernistes.

Pere Anguera

Publicat: 25-10-2010 Pere Anguera i Nolla (Reus, 18 de novembre de 1953 - 4 de gener de 2010) Escriptor  i historiador, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, des del 1992, fou un dels especialistes més reputats a Catalunya i l'Estat espanyol en la història del segle XIX, en particular del carlisme  i dels orígens del catalanisme polític.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>