delamalao

Cerca pel tag 'delamalao'

Mobilitat demogràfica a Montblanc durant la postguerra (1939-1948)

Publicat: 28-05-2013 Els padrons d’habitants són una font interessant per a conèixer la mobilitat de la població, sobretot la nouvinguda, però també ens informa dels que marxen fora. El període de postguerra és un moment crític a causa de la repressió política que comportà, per uns l’exili i per altres la presó, però també per les dificultats econòmiques que obliguen a alguns forasters a retornar al seu lloc d’origen per a subsistir. Altres causes de les migracions, sobretot les temporals, són el servei militar, els estudis o el treball, vegem-ne alguns exemples.

[...]

Ous ferrats

Publicat: 30-04-2013 Conte premiat en el 15è Premi de narrativa curta per Internet TINET (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2011-2012).

El relat reflexiona sobre la facilitat en que sovint "oblidem que la vida és un fràgil equilibri que en qualsevol moment es pot trencar davant nostre i, en fer-ho, posa a prova la solidesa de l'edifici que hem alçat durant anys". Així ho constata el protagonista d'aquest relat quan un dia en llevar-se amb gana i disposat a començar una nova etapa es topa amb un enemic inesperat: uns humils i en aparença inofensius ous ferrats.

El premi TINET l’organitzen i el convoquen l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de Tarragona.

Nit de Reis

Publicat: 30-04-2013 Conte seleccionat en el 15è Premi de narrativa curta per Internet TINET (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2011-2012). El premi TINET l’organitzen i el convoquen l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de Tarragona.

Ous ferrats i altres contes

Publicat: 22-04-2013 Aquest llibre recull el conte premiat (Ous ferrats, original de Xavier Ballester) en el 15è Premi de narrativa curta per Internet TINET (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2011-2012) i una selecció dels millors relats que s’hi van presentar.

Montblanc cinquanta anys enrere (1963)

Publicat: 11-03-2013 Article publicat a la revista El Foradot (Montblanc), 76 (gener-febrer 2013), ps. 22-23.

Marginalitat i immigració a Reus segons els cens de pobresa de 1906

Publicat: 14-01-2013 Segons els censos oficials la ciutat de Reus el 1860 tenia 17.257 habitants i el 1887 augmentà a 28.780, aquest creixement fou possible en gran part per l’arribada d’immigrants. La crisi agrària de finals de segle motivà una davallada poblacional i el 1900 el còmput era de 26.681 persones. L’afluència anterior de mà d’obra barata i no especialitzada d’extracció pagesa procedent del territori més immediat es convertí en un problema que l’administració intentà solucionar amb la beneficència pública. [...]

Montblanc cinquanta anys enrere, entre la por i la solidaritat davant els aiguats del Vallès (1962)

Publicat: 14-01-2013 [...] La meteorologia però fou la que provocà més maldecaps, per una banda  les gelades, el dia 8 d’abril es baixa a tres graus sota zero, perjudicant als conreus d’horta (en especial patates) i cereals, i per altra els aiguats dels rius Llobregat i Besòs, que el 25 de setembre afectaren greument a diversos municipis del Vallès, amb centenars de víctimes mortals i elevades pèrdues econòmiques. [...]

Obra escultòrica de Josep M. Camps i Enric Clarassó a la Fundació Balmesiana

Publicat: 13-11-2012 L’edifici del que s’anomena avui dia Fundació Balmesiana1, abans Fomento de Piedad, es troba al carrer Durán i Bas de Barcelona; l’immoble està constituït per dos edificis realitzats en dos períodes, 1919-1923 i 1928-1940 dins d’un estil eclecticista, on també hi trobem elements arquitectònics aprofitats d’una anterior construcció.

Durant la Guerra Civil la institució, tot i que va sofrir un cert espoli del seu patrimoni moble, la majoria de béns es pogueren salvar, ja que la casa fou confiscada en nom de la Generalitat de Catalunya i molts dels objectes foren traslladats al Museu de Montjuïc. En el present article, l'autor fa una descripció de les obres que es conserven en la institució de dos destacats escultors catalans.

Mare

Publicat: 03-09-2012

Obra del pintor Claudi Lorenzale a Montserrat

Publicat: 31-08-2012 Al pis superior o galeria de l’església del Monestir de Montserrat, es conserva un retaule que procedeix i que havia presidit una de les capelles laterals de dita església, però suposem que amb l’arribada d’alguna nova tendència artística, la capella fou ornada de bell nou i aquest fou desplaçat a la seva actual ubicació; el retaule en qüestió conté dues pintures d’un dels pintors més destacats de l’anomenada “Escola Natzarena Catalana”, ens referim a Claudi Lorenzale.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>