montblanc

Cerca pel tag 'montblanc'

Antiga església de Sant Francesc

Publicat: 26-09-2012

Torre de Barjaula

Publicat: 26-09-2012

Fra Pasqual Llobet, un franciscà urgellenc del convent de la Mercè de Montblanc

Publicat: 02-01-2012 Quan, el 2010, em vaig començar a interessar per la genealogia de la meva família, de l’oncle frare pràcticament no en sabia res, ni tan sols el seu nom religiós. Amb l’estimable ajuda d’una parenta monja, vaig conèixer que havia estat membre dels fra menors. Mitjançant el llibre que resen cada dia per la memòria dels franciscans morts, va trobar les seves dades i, amb elles, tota la resta d’informació sobre el germà del meu besavi. Amb l’ajuda de l’arxiver del convent dels Franciscans del carrer Santaló de Barcelona i la resta de gestions fetes per mi, vaig poder elaborar aquesta petita nota biogràfica de fra Pasqual Llobet.

Els renoms de Lilla

Publicat: 14-12-2011 "En un llibre d'història de Lilla no podia faltar un capítol dedicat als renoms, molts encara plenament vigents. En un treball d'escola realitzat ara fa deu anys dedicat a la toponímia i que recollia breus apunts d'història oral, no hi apareixia cap cognom i ben pocs noms, sempre es parlava del renom de la casa, casa entesa com a família o llinatge, que feia la història atemporal i col·lectiva. Però, en fer una llista dels renoms es donava l'equivalència renom=nom de l'immoble. Avui, a finals del segle XX, el renom ha quedat associat als immobles, després d'uns anys d'èxode i la conseqüent pèrdua de moltes famílies i l'arribada de persones que no tenien cap renom que busquen la primera o segona residència." [...]

Article publicat al llibre: Lilla: aproximació a la història d'un poble Lilla, editat per la Parròquia Sant Joan Evangelista, Lilla, 1996.

Els darrers gitanos de Montblanc a finals del segle XIX

Publicat: 17-11-2011 La vila ducal fou un dels llocs escollits per a diverses famílies romanís dins la geografia catalana, altres enclavaments propers foren Valls, Reus, Tarragona, Lleida, la Selva del Camp, El Vendrell, Cambrils, Igualada, Balaguer, Cervera, etc. Els gitanos formaven l’única minoria ètnica del Regne d’Espanya després de l’expulsió dels jueus i dels moriscs en els segles XV i XVII respectivament. Des de la seva vinguda en el segle XV les autoritats no els veien amb bons ulls i al llarg de la història dictaren severes lleis contra els elements bàsics que els identificaven com a poble: la llengua pròpia, el vestit, el nomadisme, el grup, els oficis relacionats amb el bestiar i el comerç, etc.

Rosa de les Neus Palau

Publicat: 07-11-2011 Rosa de les Neus Palau Palau és una de les tres nebodes de l'artista montblanquí Maties Palau Ferré. La seva infantesa va transcórrer prop de l'artista compartint la casa que és l'actual seu del  Museu Palau Ferré. La família Palau, no només conserva el record i el llegat de l'artista, sinó que els difon arreu a través de la Fundació Palau Ferré de Montblanc. El testimoni de la Rosa de les Neus ens acosta a la vessant més personal de l'artista  davant la seva pròpia obra i davant la vida. La manera de ser i de viure d'un geni que mai va oblidar ni el seu origen ni allò que ell mateix anomenava 'el meu paradís': la ciutat de Montblanc.

La Conca en la sèrie d'expedients diversos de l'Arxiu Històric de la Diputació

Publicat: 31-10-2011 "Al Carrer Santa Anna número 8 de la ciutat de Tarragona, en la mateixa seu del Museu d’Art Modern, hi ha l’Arxiu Històric de la Diputació, el qual conté nombrosos documents referits a la nostra comarca. Hem consultat d’una manera sumària la secció d’expedients diversos (en format foli) i n’hem localitzat alguns d’interessants que tot seguit comentem. El més antic i gruixut és el contenciós judicial entre els ajuntaments de Rojals i Montblanc sobre la delimitació de la partida de bosc Els Plans de la Vila o Plans de Sant Joan entre els anys 1883-1889. [...]"

Article publicat a la revista El Foradot (Montblanc) 55 (juliol-agost 2009), p. 25.

Maties Palau Ferré

Publicat: 05-07-2011 Maties Palau Ferré (Montblanc 24 d'agost de 1921 - 1 de gener de 2000) fou un pintor i escultor català. La seva obra és d'estil cubista sintètic i colorista, integrada bàsicament per d'olis i tintes xineses, i també ceràmiques i escultures. Està considerat com un deixeble de Picasso. La seva obra ha estat reconeguda internacionalment, especialment als Estats Units. Montblanc, la seva vil·la natal, compta amb una Casa-Museu i Fundació dedicada a aquest singular artista.

Diccionari biogràfic històric de Montblanc

Publicat: 15-04-2011 Aquest llibre no és una relació de personatges il·lustres. Simplement intenta reflectir el rostre humà de la història d'una vila noble de Catalunya. Els protagonistes són gent de tota naturalesa i condició. Des de persones de les més altes funcions públiques i jurisdiccionals fins a les més modestes i humils, que, per una raó o una altra, han adquirit relleu públic o han merescut que la seva memòria perduri. Clergues i religiosos, menestrals i pagesos, polítics, professionals, literats, científics, artistes i mecenes, militars i aventurers. Entre tots han forjat la història de la vila ducal, la de cada dia i la dels grans esdeveniments. Com en tota història hi ha moments de glòria i altres obscurs de tragèdia. Tots tenen els seus protagonistes. Els autors han intentat l'aventura impossible de recollir-los en aquesta obra.

Records de la filla d'un mestre de Montblanc

Publicat: 01-04-2011 "El pare va estudiar magisteri a l'Escola Normal de la Generalitat de Catalunya, després de la guerra, el 1939, va ser depurat i després inhabilitat. Al no poder exercir a l'escola pública va obrir-se pas a l'ensenyament privat i, al 1941, funda un Col·legi-Acadèmia a Montblanc amb la llicència del Col·legi de Doctors i Llicenciats al carrer Major número 111"

Article publicat a la revista El Foradot (Montblanc), núm. 64 (gener-febrer 2011), ps. 31-32.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>