nuclihistoric

Cerca pel tag 'nuclihistoric'

Sant Pere de Sabella al despoblat de Sabella de l'Abadiat

Publicat: 06-04-2010 A la part occidental del terme, als contraforts ponentins de la serra del Pla de Maria, vora el camí de Forès hi ha el despoblat de Sabella de l'Abadiat, actualment conegut pel titular de l'antiga parròquia, Sant Pere de Sabella. Situat al cim d'un pujolet que domina la vall del Fonoll, fou poblat des de molt antic -Ipsa Vetula, diuen els documents- i passà a Santes Creus el 1383 arran del canvi de la batllia de Sarral amb Forès, el Fonoll, Savella, Conesa, Torlanda i la quadra de Saladern, fet entre Pere el Cerimoniós i el monestir cistercenc.

Nucli de Farena

Publicat: 23-03-2010 Farena és un poblet situat al municipi de Mont-ral, a la comarca de l'Alt Camp, a uns 13 quilòmetres del centre urbà de la Riba. Situat en el declivi més assolellat d'un promontori que cau abrupte damunt el riu Brugent. Farena es troba a les muntanyes de Prades, a una altitud d'uns 610 metres. El nucli urbà presenta el desnivell característic d'un poblet de muntanya, amb pujades i baixades força notables, i no s'hi pot accedir amb cotxe.

Nucli antic de Batea

Publicat: 15-03-2010 El centre històric de Batea és un dels més característics de la comarca de la Terra Alta, ja que conserva un bon nombre de porxos coberts i construccions de l'època medieval. L'antic nucli de la població o "Vilaclosa", que va ser centrat per l'antic castell, conserva carreus estrets i irregulars que li donen un caire antic amb arcs coberts que són restes de les antigues muralles.

Nucli antic d'Horta de Sant Joan

Publicat: 15-03-2010 El nucli antic del poble conserva el seu caràcter medieval amb carrers estrets i concèntrics al voltant del ja desaparegut antic castell d'Horta. Per salvar els desnivells del terreny les cases s'esglaonen unes sobre les altres i creen una visió cubista del poble, vist des de lluny. La part més interessant del centre històric és la plaça de l'Església i els carrers que l'envolten, on trobarem els edificis més singulars. El conjunt arquitectònic d'Horta està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i està protegit.

Plaça porxada i Cases de la Vila

Publicat: 15-03-2010 Els Porxos de la Plaça, tot i que antigament tot el carrer major estava travessat per porxos, sobre els quals s'hi alçaven els habitatges; en l'actualitat, tan sols es conserven els de la Plaça de la Vila. També són mostra d'una interessant arquitectura popular Casa Martell i Casa Coll, entre d'altres.

Conjunt històric i monumental d'Arnes

Publicat: 12-03-2010 L'ajuntament d'Arnes és l'edifici més rellevant del municipi i un dels primers d'estil renaixentista de Catalunya, data de l'any 1584 i fou construït per Joan Vilabona de Queretes. La Casa de la vila és una magnífica construcció, amb arcades de mig punt a la planta i uns bells finestrals, amb ornamentació clàssica al primer pis, després d'unes cornises sobre les finestres esmentades, s'alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. La teulada està rematada amb una cornisa i gàrgoles. És fet de carreu escairat i té planta rectangular amb llotja coberta, finestres al primer pis i galeria correguda al segon.

Nucli de Capafonts

Publicat: 08-03-2010 Al bell mig de la comarca del Baix Camp es troba Capafonts, a una alçada sobre el nivell del mar de 751 metres. Segons Joan Coromines, el nom del poble ve del llatí Caput fontis, lloc on hi ha el "cap de la font", amb referència al naixement del riu Brugent.El terme municipal de Capafonts, té una gran quantitat d'elements d'interès que mereixen una atenció especial, bé sigui per les seves característiques, per la seva història o per la significació dins la vida i les tradicions rurals del poble. Cal remarcar que fora del nucli urbà existeixen un seguit d'elements d'un gran valor històric com són molins, marges, eres, places carboneres, etc, clar reflex de la vida i el treball rural a les Muntanyes de Prades

La Mussara

Publicat: 05-03-2010 La Mussara, agregada de Vilaplana des de l'any 1961, es troba situada a la part nord de la Comarca del Baix Camp, fent frontera amb el camp i la muntanya, el nucli de població esta situat a uns 990 metres sobre el nivell del mar oferint un mirador espectacular sobre tot el camp de Tarragona, i la cota màxima de la serra que porta el seu nom es el Puigpelat de 1071 metres sobre el nivell del mar.

Nucli de Selmella

Publicat: 27-02-2009 Al despoblat de Selmella, situat a 830 metres d'altitud, s'hi conserven l'església romànica de Sant Llorenç de Selmella (segle XII) i les restes del castell de Selmella (finals segle X).

Conjunt Monumental de Montblanc

Publicat: 29-01-2009 Montblanc fou fundat l'any 1163 pel rei Alfons I el Cast. El primer nucli urbà comptava amb l'església, el castell i el mercadal. Durant el segle XIII la vila va créixer. Es van edificar l'església de Sant Miquel, el Palau Reial, el Call Jueu i els convents de Sant Francesc, de la Serra i de la Mercè. Es fundà l'Estudi Major, els Hospitals i les Escrivanies Reials.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>