societat

Cerca pel tag 'societat'

Els renoms de Lilla

Publicat: 14-12-2011 "En un llibre d'història de Lilla no podia faltar un capítol dedicat als renoms, molts encara plenament vigents. En un treball d'escola realitzat ara fa deu anys dedicat a la toponímia i que recollia breus apunts d'història oral, no hi apareixia cap cognom i ben pocs noms, sempre es parlava del renom de la casa, casa entesa com a família o llinatge, que feia la història atemporal i col·lectiva. Però, en fer una llista dels renoms es donava l'equivalència renom=nom de l'immoble. Avui, a finals del segle XX, el renom ha quedat associat als immobles, després d'uns anys d'èxode i la conseqüent pèrdua de moltes famílies i l'arribada de persones que no tenien cap renom que busquen la primera o segona residència." [...]

Article publicat al llibre: Lilla: aproximació a la història d'un poble Lilla, editat per la Parròquia Sant Joan Evangelista, Lilla, 1996.

Josep Gavaldà Ferrando

Publicat: 23-11-2011 Josep Gavaldà va nèixer l'any 1934 a Cabra del Camp. De ben petit va començar a treballar la terra, al costat de tota la seva família. No ha fet una altra cosa fins que es va jubilar i no s'ha empenedit mai.  El Josep explica com ha estat fins ara la seva vida, com és viure pendent del temps, de les collites, de la terra. La seva mirada de llarg recorregut repassa els canvis que ha viscut la pagesia, com s'han transformat les vides d'aquells que s'hi dediquen i també com ho ha fet la resta de la societat.  La seva mirada dóna testimoni, també, que hi ha coses que no canvien: després de tants anys trepitjant el tros, els sus ulls encara brillen quan explica com és veure néixer el fruit d'allò que un dia es va plantar.

Rosa de les Neus Palau

Publicat: 07-11-2011 Rosa de les Neus Palau Palau és una de les tres nebodes de l'artista montblanquí Maties Palau Ferré. La seva infantesa va transcórrer prop de l'artista compartint la casa que és l'actual seu del  Museu Palau Ferré. La família Palau, no només conserva el record i el llegat de l'artista, sinó que els difon arreu a través de la Fundació Palau Ferré de Montblanc. El testimoni de la Rosa de les Neus ens acosta a la vessant més personal de l'artista  davant la seva pròpia obra i davant la vida. La manera de ser i de viure d'un geni que mai va oblidar ni el seu origen ni allò que ell mateix anomenava 'el meu paradís': la ciutat de Montblanc.

Josep Gispert Güell - La Rambla Nova

Publicat: 04-10-2011 Josep Gispert  Güell va néixer el 6 de març de 1923 al número 22 de l'actual Rambla Nova de Tarragona. Aquesta avinguda de la ciutat ha estat alguna cosa més que el seu lloc de neixement, perquè la vida d'aquest tarragonía ha transcorregut sempre lligada a la Rambla i ha vertebrat la seva trajectòria vital. La feina, la llar, i el pas del temps han tingut com a referent comú aquesta via. La Rambla Nova ha estat testimoni de la vida de Josep Gispert com ho ha estat, també, de la transformació urbana, social i econòmica de tota una ciutat al llarg de prop de 90 anys.

Pere Sans i Sentís - La Tabacalera

Publicat: 16-09-2011 Pere Sans i Sentís va néixer a Cabacés l'any 1929 i és en l'actualitat un tarragoní d'adopció inquiet que ha participat activament en la vida associativa i cultural d'una ciutat que ha vist transformar-se.
Testimoni dels principals canvis econòmics del segle passat, amb l'arribada de la indústria, va treballar a la Tabacalera, un dels puntals econòmics de la ciutat durant dècades. La seva és una  visió particular, i alhora compartida per generacions, d'una societat complexa marcada per circumstàncies poítiques i culturals que feien difícil el progrés personal i col·lectiu. Malgrat això,  Pere Sans no ha deixat d'implicar-se en la tasca callada i diària de fer una societat més rica i més solidària.

Joan Estellé Reverté - L'ofici de camàlic

Publicat: 05-08-2011

Joan Estellé Reverté va néixer el 6 de maig del 1929 a Amposta. Ell és un dels pocs camàlics vius que queden a Amposta. De ben petit va començar a treballar a les feines del camp, principalment a l'arròs. I als 18 anys va introduir-se en aquesta professió tan pesada, deixant-la als 43 anys a causa d'un accident que li prohibiria treballar mai més de camàlic. Joan Estellé és una de les poques persones que ha pogut suportar les dures conseqüències d'aquesta feina, avui ja desapareguda, i que ha volgut deixar el seu testimoni explicant a TINET la seva experiència.

Jordi Morant i Clanxet

Publicat: 08-06-2011 Jordi Morant i Clanxet va néixer a Tarragona l’any 1933, va cursar estudis de música i de dibuix; tanmateix, va acabar dedicant-se la investigació històrica, convertint-se en un dels investigadors més notables de la ciutat.
Apassionat del patrimoni, la música i les tradicions ha estat fundador, impulsor i dinamitzador de diferents entitats i és autor d'obres com Història dels castells, Pàgines Tarragonines o Iconografia de Santa Tecla. Aquestes són només alguns de la trentena de treballs publicats.
És autor, també de més d'un centenar de biografies de personatges de la ciutat, així com articles que documenten la història a través dels seus espais i les seves tradicions. El seu relat biogràfic és, alhora, un retrat de la realitat social i cultural de la Tarragona de la segona meitat del segle XX.

Fotografies: Arxiu personal de Jordi Morant i Clanxet

Lluís Sáenz de Pablo - 'Escuela de Aprendices Marineros' del Club Nàutic

Publicat: 04-05-2011

Lluís Sáenz de Pablo va néixer el 2 de febrer de 1935 a Barcelona, ha viscut a Tarragona i en l'actualitat resideix a Cambrils. No és casualitat que hagi estat sempre a prop de la mar perquè aquesta és, com cap altra, casa seva. La seva passió pel mar està estretament lligada a la seva activitat a la "Escuela de Aprendices Marineros" del Club Nàutic de Tarragona, amb la qual hi va tenir relació des de l'any 1967 fins al 1973. Primer, com alumne i, després, com a professor i secretari.  El "Vent de Dalt", el vaixell-escola, ha esdevingut tot un símbol per als nois i noies que van aprendre a navegar en aquella embarcació durant aquell temps i també per als professors que van participar d'una inicitiva pionera a Tarragona.
A Lluís Sáenz de Pablo, la navegació i la seva activitat a l'Escola, van servir-li per a la seva posterior pofessió com a pilot de Marina i com a professor de Navegació a l'Institut Politècnic Marítim-pesquera de Tarragona. Les lliçons apreses a la mar li han servit per a dur una vida rica i inquieta.

Diccionari biogràfic històric de Montblanc

Publicat: 15-04-2011 Aquest llibre no és una relació de personatges il·lustres. Simplement intenta reflectir el rostre humà de la història d'una vila noble de Catalunya. Els protagonistes són gent de tota naturalesa i condició. Des de persones de les més altes funcions públiques i jurisdiccionals fins a les més modestes i humils, que, per una raó o una altra, han adquirit relleu públic o han merescut que la seva memòria perduri. Clergues i religiosos, menestrals i pagesos, polítics, professionals, literats, científics, artistes i mecenes, militars i aventurers. Entre tots han forjat la història de la vila ducal, la de cada dia i la dels grans esdeveniments. Com en tota història hi ha moments de glòria i altres obscurs de tragèdia. Tots tenen els seus protagonistes. Els autors han intentat l'aventura impossible de recollir-los en aquesta obra.

Isidre Magre - Museu de l'Alabastre de Sarral

Publicat: 02-02-2011 Isidre Magre Devesa va nèixer l'any 1959 a Sarral. Amb un taller d'alabastre a casa era senzill que la seva inquietud artística, que de ben petit ja mostrava, acabés materialitzant-se al voltant d'aquesta pedra natural tan arrelada a la seva població. Va estudiar a l'Escola Massana de Barcelona i va perfeccionar i ampliar la seva tècnica amb estades a Itàlia, concretament a tallers de Volterra, a la Toscana. Fa 36 anys que està lligat professionalment a l'art de treballar l'alabastre, un material que -segons explica- es mereixia un museu. Ell mateix va encarregar-se de crear-lo per a difondre una tradició que és també art, una activitat econòmica i un signe d'identitat de Sarral.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>