biblioteca

Cerca pel tag 'biblioteca'

L'actuació dels pintors Hortoneda de Montblanc a les Garrigues (segle XVII)

Publicat: 20-03-2014 L'existència de la família Hortoneda de Montblanc és prou coneguda, a cavall dels segles XVI i XVII, com també ho és el seu ofici de pintors d'obra religiosa.

Nou anys de Tarraco Viva

Publicat: 27-01-2014 En aquest treball podreu conèixer l'origen i l'evolució de Tarraco Viva, unes jornades de divulgació històrica romana que es duen a terme cada any a la ciutat de Tarragona. Aquestes jornades tenen l'objectiu de donar a conèixer a la població com vivien els romans d'una manera fidedigna.

Delenda est Catalonia

Publicat: 14-01-2014 Un relat sobre la postguerra espanyola i l'inici del franquisme.

[...]

Pel març, algunes escoles iniciaren el curs, a mig gas; gairebé sense mobiliari per a tot els alumnes, ni el material suficient...

El nou ordre de coses ens va suprimir el molt desitjat desdejuni del got de llet amb xocolata i un panet que en deien de Viena, gest que tingué la Generalitat envers els nens fins terminar la guerra civil.

Com les vies de comunicació estaven massa afectades pels bombardejos i, ara, pels sabotatges, arribaven pocs carros i camions amb subministraments necessaris per a una població paorosament famolenca.

Malgrat tot, a nosaltres, la canalla, ningú ens impedia —santa i imprudent innocència— cantar fins esgargamellar-nos una cançoneta prou de moda llavors. Dèiem:
 
'Jo sóc català
i porto barretina
i el que digui res,
li tallo la sardina.
'

[...]

L'emigració a Alemanya als anys seixanta. El testimoni d'una selvatana

Publicat: 13-01-2014 Amb motiu de l’actual crisi econòmica de l’Estat espanyol, darrerament llegim nombroses notícies sobre l’emigració de joves a Alemanya a la recerca de treball, el fet no és nou, en els anys seixanta ja hi va haver un corrent demogràfic similar.

Josep M. Grau entrevista la selvatana Roser Miró, sobre la seva experiència a l’estranger. Nascuda a la Selva del Camp l’any 1941, filla de família pagesa, als 26 anys va marxar a Alemanya.

Cric cric cric

Publicat: 27-09-2013 "El record d'unes nits geladíssimes i la punyent amargor d'una derrota que no mereixíem."

Mai no he sentit tant de fred com aquells últims dies del mes de gener. No crec que l’Apocalipsi que ha de venir es pugui comparar amb aquells últims dies del mes de gener.

Ara fèiem vida a l’interior d’una mena d’espluga que anomenàvem “refugi”. Hi érem  el pare —ferit al cap—, la mare —convalescent d’una gastroenteritis mal tractada—, el germanet de tres mesos i jo, que abans d’un mes tindria vuit anys.

Sí que el veïns del barri, en previsió dels bombardejos, havíem construït un refugi amb tots els ets i uts; però abans d’utilitzar-lo, s’ens va inundar i ens va servir de ben poc.


[...]

Casal Cultural de Sarral

Publicat: 29-11-2012

Pàgina següent >>