castell

Cerca pel tag 'castell'

Enriqueta Sedó - El castell d'Escornalbou

Publicat: 14-04-2011 L'Enriqueta Sedó i Pedrola és la guia turística del Castell Monestir d'Escornalbou des de l'any 1989. Segurament, és la persona que millor coneix aquest conjunt monumental que s'aixeca a la vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650 metres d'altitud. Ella com ningú coneix la història, el dia a dia, i tots els seus racons. Però el castell d'Escornalbou no és, només, el lloc habitual de la seva activitat professional, on hi puja diàriament amb boira o dia clar. Per a l'Enriqueta Sedó, que va néixer a Duesaigües l'any 1958, el Castell Monestir forma part del seu paisatge vital, perquè el castell sempre ha estat present, observant des de l'alçada la vida dels pobles del voltant i la dels seus habitants.

Castell Monestir d'Escornalbou

Publicat: 10-02-2011 El Castell Monestir d'Escornalbou és un monument documentat ja el 1153, situat al vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650m d'altitud. Es troba dins del terme municipal de Riudecanyes. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, foren la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574.

El Castell de la Suda

Publicat: 02-11-2010 Amb una situació estratègica a la riba del riu Ebre, el Castell de la Suda de Tortosa, defensava la zona d'incursions enemigues. En l'època de la reconquesta va ser un punt clau per l'annexió de València i Balears. La fortalesa va ser el centre d'un regne taifa que va durar poc temps i va ser conquerida per Ramon Berenguer IV el 1148. Després de la cessió a Alfons II el Cast, va passar al Temple. Durant el segle XVII va caure en decadència i la guerra de la independència li va causar grans estralls.

Castell de Vila-seca

Publicat: 15-06-2010 Entre els anys 1162 i 1168, Vila-seca va ésser donada en feu al cavaller Ramon d'Olzina. Va ser el primer senyor feudal. Quan es possessionà del domini adjudicat és molt probable que trobés restes d'edificacions passades. La torre de l'homenatge del castell és l'edificació més antiga de l'actual castell. Aquesta torre de planta quadrangular disposa d'un perímetre interior de 5,10 x 4,25 m. i els seus murs exteriors, construïts amb grans carreus, tenen un gruix de gairebé dos metres. Tant per les seves característiques com per la seva estructura, alguns historiadors atribueixen els seus orígens al període romà.

Castell de Torredembarra

Publicat: 31-05-2010 Actual seu de l'Ajuntament de Torredembarra és l'únic edifici civil de nova planta del Renaixement català que es conserva a Catalunya. Lluís Icart, senyor de la vila, el va començar a construir l'any 1565 i el va acabar 15 anys després. L'edifici va ser projectat com una residència-fortalesa que dominés la població.

El castell del Catllar

Publicat: 24-05-2010 Les fonts documentals mostren que l'emplaçament s'originà en època altmedieval, durant la segona meitat del segle XI. Les restes de l'actual fortificació corresponen a una nova planificació arquitectònica del castell, que daten d'època baixmedieval, als segles XIII-XIV. El castell s'organitza com un recinte quadrangular amb els angles defensats per torres i amb un perímetre exterior defensat per un fossat. La façana principal presenta els seus extrems nord i sud protegits per dues imponents torres rectangulars.

El castell de Creixell

Publicat: 21-05-2010 El castell de Creixell és l'edifici civil més remarcable. Antiga fortificació del poble situada al Carrer de l'Església, al seu nucli antic. Les parts més antigues del castell daten de finals del segle XI, encara que la major part del que podem veure és posterior al segle XVI. Té planta poligonal irregular, de nou cares, amb pati descobert a l'interior i rampa d'entrada i talús a l'exterior. La base és medieval però el cos de l'obra és del segle XVII.

Castell de Biure

Publicat: 08-04-2010 Per la seva situació a la part més alta de a població, el de Biure (un nucli agregat a Les Piles) és un dels castells que millor poden contemplar-se a tota la comarca. No obstant, la construcció original ha patit nombroses modificacions i reformes que l'hi han fet perdre la seva antiga imatge i que l'han transformat pràcticament en un palau.

El Castell de la Santa Creu de Calafell

Publicat: 07-04-2010 El Castell de la Santa Creu ha estat ocupat des de les èpoques íbera i romana. Tot i no trobar-se restes d'aquests períodes, la presència de material ceràmic datat entre els segles III aC i II dC així ho testimonia. Tot i que el primer document on apareix el nom de Calafell data del 999, el primer que fa referència al castell (kastrum) data de l'any 1037. El Castell disposa d'una museïtzació interessant que explica la seva història mitjançant imatges i textos.

Fotos: Sònia Prieto

Castell d'Ulldecona

Publicat: 07-04-2010 El Castell Medieval d'Ulldecona, declarat Bé d'Interès Cultural, es troba situat dalt d'una petita elevació anomenada Puig del Castell que forma part de la Serra Grossa. Aquest conjunt es troba situat al marge esquerre del riu de la Sénia, actual límit político-administratiu entre Catalunya i el País Valencià. L'àmplia visibilitat i la gran fertilitat i riquesa del terreny han comportat que aquest lloc hagi estat al llarg del temps una zona estratègica del control del territori des de l'època ibèrica fins l'edat mitjana.

Pàgina següent >>