catalunya

Cerca pel tag 'catalunya'

Delenda est Catalonia

Publicat: 14-01-2014 Un relat sobre la postguerra espanyola i l'inici del franquisme.

[...]

Pel març, algunes escoles iniciaren el curs, a mig gas; gairebé sense mobiliari per a tot els alumnes, ni el material suficient...

El nou ordre de coses ens va suprimir el molt desitjat desdejuni del got de llet amb xocolata i un panet que en deien de Viena, gest que tingué la Generalitat envers els nens fins terminar la guerra civil.

Com les vies de comunicació estaven massa afectades pels bombardejos i, ara, pels sabotatges, arribaven pocs carros i camions amb subministraments necessaris per a una població paorosament famolenca.

Malgrat tot, a nosaltres, la canalla, ningú ens impedia —santa i imprudent innocència— cantar fins esgargamellar-nos una cançoneta prou de moda llavors. Dèiem:
 
'Jo sóc català
i porto barretina
i el que digui res,
li tallo la sardina.
'

[...]

Marxa excursionista Montseny-Montserrat GR5 (1993)

Publicat: 24-09-2013 "Una vegada més el pelegrinatge anyal a Montserrat escalfa motors i un nou itinerari és a punt. Què és el què ens motiva fer-ho és, ben bé, difícil d'aclarir; però, sí que hi ha en mi una força interior que se sent atreta pel magnetisme exterior que la xucla.

Catalunya és terra pionera excursionista, ideal que esclatà a l'inici de la Renaixença. Les persones érem nòmades en un temps ja perdut en la foscor, quan les tribus no estaven tan arrelades al territori com ara. L'esperit nòmada o aventurer sembla que encara persisteix en el nostre misteriós instint (en alguns està adormit) i unes ganes de saber el què hi ha més enllà perdura en el subconscient.

Catalunya és terra amb personalitat pròpia i amb uns trets característics, físics i polítics, que la identifiquen com a una nació en el món. Montserrat és, a part d'un destacat relleu geogràfic de silueta singular i irrepetible, el nostre interior espiritual.

La naturalesa l'ha dotada d'un encant que atrau ja des que és perceptible a l'horitzó, dotada d’unes forces magnètiques on conflueixen corrents cosmogònics i tel·lúrics. Tot això fa que anar a Montserrat sigui quelcom més que una excursió: a part de viure aquests dies en contacte amb la natura, en constant moviment, es desenvolupa també un estat emocional positiu en el nostre esperit.
       
Montserrat s'ha convertit en la salvaguarda del poble català, contínuament agredit i envejat, en el castell que conté la flama del baluard representatiu dels valors catalans, vigilats per una Mare, de “terra negra" fèrtil, que protegeix el territori i estima els seus fills.

Per tot això que sento, he endegat un any més aquest diari de Montserrat. La vida és un continu caminar per dintre de la tenebrosa ignorància amb l'esperança de trobar la Llum de la veritat.
"

Rafel "guixapapers"

Un matalàs foradat ben aprofitat

Publicat: 26-08-2013 Gairebé sempre els autors de contes —narracions o relats curts, digueu-l’hi com vulgueu— comencem assegurant que el que aneu a llegir és extret de la «realitat quotidiana». A vegades, la narració és tan inversemblant que tinc els meus dubtes que hi hagi lector que se la cregui. Per la meva part, el conte que a continuació podeu llegir me’l va explicar la mateixa protagonista, que avui és una àvia de vuitanta i tants anys.

[...]

L'Aplec de Sardanes de Paret-Delgada de la Selva del Camp vist per un reusenc

Publicat: 28-05-2013 [...]

Es va saber més tard que hi va haver l’intent de fer venir a l’Aplec a l’abat Aureli M. Escarré, però no va ser possible. A Paret-Delgada, sota els arbres, s’hi veien una mena de cartells amb fragments del breviari de Pius XII, i durant la missa, oficiada en castellà, és clar, per l’Arquebisbe de Tarragona Don Benjamín de Arriba y Castro, algú es va encarregar de tallar-li el fil de l’altaveu. Aquell fil (que passava vora una soca d’olivera), en tallar-se, va fer que la megafonia es quedés sense so, i van haver-hi corredisses amb la Guàrdia Civil. Un selvatà prou conegut "el noi del flaviol" em va dir, anys després, que també ho va viure. Recordo, més tard, que un home amb elàstics, que portava un brivall a les espatlles (com si el xiquet fos l’enxaneta), feia voleiar la senyera catalana.

[...]

Viure en llibertat

Publicat: 13-09-2012 Cant a la llibertat, cant a la vida, desig dels catalans!
 
Un sentiment cert i trist en un dia com avui.

[Onze de Setembre de 2012]

Estimada Terra Catalana

Publicat: 13-09-2012 Sobre l'Onze de Setembre de 2012. Escrit al matí d´aquest dia. Obra original i amb sentiment d´una persona que estima la seva terra i com a granet de sorra per aquest canvi que necesita el nostre país. Que tots junts conseguirem.

Portal Jurídic de Catalunya

Publicat: 04-01-2011 El Portal Jurídic de Catalunya ofereix el dret vigent a Catalunya i un seguit de serveis d’informació amb la finalitat de facilitar l’accés i la consulta de la normativa actualitzada.

Eleccions al Parlament de Catalunya 2010

Publicat: 23-11-2010 Consulta tota la informació relativa al procés electoral del proper 28 de novembre en el qual els catalans han d'escollir els seus representants al Parlament de Catalunya.

Sant Joan del Pas (Ulldecona)

Publicat: 20-08-2010 Mapa del barri de Sant Joan del Pas d'Ulldecona

El Castell (Ulldecona)

Publicat: 20-08-2010 Mapa del barri del Castell d'Ulldecona

Pàgina següent >>