cultura

Cerca pel tag 'cultura'

Tercer aniversari de l'Agenda 19 Arcs de Montblanc

Publicat: 30-04-2014 La celebració dels aniversaris sempre són motiu de goig, un senyal evident que els projectes es consoliden i tenen continuïtat, és el cas de l’Agenda 19, que ha esdevingut una plataforma de cultura, no sols per divulgar actes de la nostra comarca, sinó per publicar textos sobre diferents temàtiques, siguin d’humanitats com de ciències naturals.

Eduard Toda i Güell

Publicat: 29-07-2013 Eduard Toda i Güell va nèixer a Reus el 9 de gener de 1855 i va morir a Poblet el 26 d'abril de 1941.  Va ser diplomàtic, antropòleg, especialista en egiptologia i escriptor. Va ser contemporani i amic personal d'Antoni Gaudí, amb qui va estudiar a Reus durant els seus primer anys de joventut. Posteriorment, va traslladar-se a Madrid per ingressar a la carrera diplomàtica i el 1873 va convertir-se en agregat diplomàtic del Ministeri d'Estat. Això el va permetre ocupar diferents llocs en la representació diplomàtica arreu del món.

Mercè Pin i Planells - Alícia Pin Ruiz. La memòria de Pin i Soler

Publicat: 02-01-2013

Mercè Pin i Planells i Alícia Pin Ruiz són besnétes de l'escriptor tarragoní Josep Pin i Soler. Els seus són uns records transmesos per les generacions posteriors, sobretot per l'avi: Armand Pin de Latour. Al llarg de les seves vides, la personalitat del besavi ha anat prenent forma gràcies, també, a les obres, els retrats i a les moltes empremtes de l'escriptor escampades a la casa familiar on van passar la seva infantesa, a Sant Gervasi, Barcelona. Un ambient on la figura carismàtica del besavi tenia lloc i pes propi.

La Mercè i l'Alícia parlen del llegat i de la figura literària d'aquest escriptor tarragoní, molt més reconegut i conegut a la seva ciutat d'origen que no pas a la capital de Catalunya, on va transcórrer una bona part de la seva vida. Ho fan confegint la seva pròpia visió del personatge a partir dels records materials i immaterials dels seus familiars. Ho fan acostant-se al literat i home públic, però també recuperant la vessant més íntima i personal d'aquest escriptor de caràcter fort a qui les antologies de la literatura catalana no han ubicat, de ben segur, al lloc que li pertoca.

Joan Baptista Manyà Alcoverro

Publicat: 10-05-2012 Joan Baptista Manyà i Alcoverro va néixer a Gandesa el 30 d'octubre de 1884 i va morir a Tortosa el 22 de desembre de 1976. Canonge ardiaca, teòleg i filòsof, professor de Teologia als seminaris de Tortosa i de Castelló de la Plana i director i professor de Religió de l'Institut de Batxillerat de Tortosa. La seva defensa la la llengua catalana durant la seva vida el portà a enfrontaments amb els seus bisbes. És autor d'una extensa bibliografia.

Andreu Torres - La comunitat gitana

Publicat: 09-02-2012 La comunitat gitana de la Part Alta de Tarragona té una llarga història de la qual n'han estat protagonistes els seus membres durant generacions. Les famílies com la de l'Andreu Torres han preservat gairebé intactes les seves tradicions i per damunt de tot han mantingut i defensat el sentiment de pertinença a una cultura que no vol renunciar a la seva essència.
L'Andreu Torres Giménez va néixer a Tarragona el 22 d'agost de 1945 en el sí d'una d'aquestes famíles: la de "Cal Rabalat". L'Andreu explica la seva particular història, la manera de viure i de fer d'una familia que forma part d'una comunitat més àmplia que durant dècades ha compartit espais i vincles comuns a la Part Alta de Tarragona.

Rosa de les Neus Palau

Publicat: 07-11-2011 Rosa de les Neus Palau Palau és una de les tres nebodes de l'artista montblanquí Maties Palau Ferré. La seva infantesa va transcórrer prop de l'artista compartint la casa que és l'actual seu del  Museu Palau Ferré. La família Palau, no només conserva el record i el llegat de l'artista, sinó que els difon arreu a través de la Fundació Palau Ferré de Montblanc. El testimoni de la Rosa de les Neus ens acosta a la vessant més personal de l'artista  davant la seva pròpia obra i davant la vida. La manera de ser i de viure d'un geni que mai va oblidar ni el seu origen ni allò que ell mateix anomenava 'el meu paradís': la ciutat de Montblanc.

Àngel Guimerà i Jorge

Publicat: 14-09-2011 Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845 - Barcelona, 18 de juliol de 1924) va ser dramaturg i poeta en llengua catalana. És l'únic dramaturg català del segle XIX amb una notòria projecció internacional. La seva extensa obra combina una aparença romàntica amb els elements propis del realisme. Està considerat un dels màxims exponents de la Renaixença catalana.

Modest Gené i Roig

Publicat: 09-08-2011 Modest Gener va néixer a Reus el 5 de novembre de 1914 i va morir a Bata (Guinea Equatorial) el 29 d'octubre de 1983. La seva obra, diversa i prolífica, ha estat reconeguda internacionalment, esdevenint un referent en el món de l'escultura. El seu llegat és ampli amb bustos, conjunts escultòrics, monuments, etc., des de la imagineria religiosa a la seva immersió única i profunda en l'ànima africana a través de les seves representacions d'homes, dones i nens anònims. Les seves escultures estan fetes en materials diversos: fusta, bronze, terra-cotta, ceràmica... Va ser també professor d'art i els seus alumnes recorden, a més de la seva vàlua artística i professional, el seu sentit humanista de la vida, el seu afable caràcter, impuls contagiós i el respectuós tacte en el tracte, units a la seva generositat. La genialitat de l'artista i la mirada inquieta i generosa conflueixen en l'obra que aquest reusenc il·lustre ha deixat com a llegat.

Marcel.lí Domingo i Sanjuán

Publicat: 08-07-2011 Marcel·lí Domingo i Sanjuán (Tarragona 1884 - Tolosa de Llenguadoc 1939) va ser un polític i escriptor amb una fructífera carrera en temps de la República, quan va ocupar els càrrecs de ministre d'Educació, d'Agricultura i d'Indústria i Comerç. Va introduir canvis fonamentals en el terreny de l'educació, promovent la construcció d'escoles i decretant l'educació conjunta d'ambdós sexes: la coeducació. Com a ministre d'Agricultura va impulsar la reforma agrària. Abans havia exercit  de mestre. Com a periodista polític va defensar  en els seus textos, articles i escrits el republicanisme federalista i la justícia social.

Pàgina següent >>