delafalai

Cerca pel tag 'delafalai'

Faig tard

Publicat: 22-04-2014 Conte seleccionat en el 16è Premi de narrativa curta per Internet TINET (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2012-2013). El premi TINET l’organitzen i el convoquen l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de Tarragona.

La primera càmera

Publicat: 20-03-2014 [...] mentre que aquí, en el país, s’enviava la segona divisió de voluntaris cap el front de l’est, Franco i els seus planificaven aixecar el més  sumptuós i alt monument que recordés el feixisme per  sempre més.

A tot això, a la canalla i als adolescents de l’època aquesta situació d’excepció no ens treia la son. Teníem altres coses més importants en què pensar: la fam, les malalties  i el perill diari per
[...]

I de sobte, s'esvaí la son. Atemptat a Enpetrol el 12 de juny del 1987

Publicat: 10-02-2014 I de sobte, s'esvaí la son endinsa el lector a la Tarragona del juny de 1987, posant-lo en la pell de les persones que van viure l'atemptat d'Enpetrol la mitjanit del 12.

Un treball que es centra en el context històric del moment i que, a partir d'un recull de premsa i d'un seguit d'entrevistes, relata els fets més trascendents d'aquella caòtica nit, combinats amb experiències personals però no menys importants.

En definitva, ajudarà a entendre una mica més la ciutat on vivim i el perquè de la seva estructura. El lector podrà reflexionar sobre la nostra societat actual i saber que, potser es van cometre errades, però que dels errors se n'ha d’aprendre.

D'aquelles engrunes...

Publicat: 06-02-2014 Els primers temps després de la guerra civil foren angoixosos i traumàtics per a gairebé tota la població; potser fóra una mica pitjor a les grans urbs.

El 1940, un professional qualificat venia a cobrar unes cent vint-i-cinc pessetes mensuals. El consum elèctric d’una casa normal —sis o set bombetes de baixa potència— era d’uns quinze kilowatts. El bitllet del metro o del tramvia podia costar un ral.

En Roger llavors tenia dotze anys, anava a col·legi i a sa casa no es cantava allò de «quan el pare no té pa, la canalla, la canalla, fa ballar», perquè no hi havia prou humor per cantar i menys per ballar, atès que l’instint per sobreviure planava per damunt de qualsevol altra necessitat.


[...]

Hipersòmnia

Publicat: 17-12-2013 Aquest relat fou presentat en la 16a edició del Premi de narrativa curta per Internet TINET, inclòs dins el cartell de Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2012-2013 convocat per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb el patrocini de la Diputació de Tarragona.

Generositat inusitada

Publicat: 15-10-2013 No penso esforçar-me gens ni mica per convence't, amic lector, que el que vaig a explicar és totalment verídic. El protagonista, amb el temps, hagués estat el meu sogre.

Moros, italians i altra genteta semblant entraren vencedors al poble. Sense treva anaren a la cerca minuciosa de l’enemic amagat. Busquen un sindicalista destacat. Van al seu domicili. No hi és, s’ha escapat. El que porta l’uniforme blau decideix emportar-se’n el fill gran —de vint-i-un anys i recent casat—  com a ostatge. A la resta de la família els adverteix que si el pare no es lliura a «la autoridad competente», en el terme de vint-i-quatre hores, el fill serà afusellat.

«La autoridad competente» fou generosíssima amb el jove: l’executaren quaranta-vuit hores després de ser detingut.

Hortensi Güell i Güell

Publicat: 28-05-2013

(Reus, 11 de maig de 1876 – Salou, 15-8-1899). [...]

L'Hortensi era una mena d'artista escriptor i pintor, que havia format part de la colla del Cosme Vidal Rosich, "L'Aladern", d'Alcover el mateix que portava una botiga llibreria al carrer Jesús anomenada "La Regional", on es trobaven escriptors novells com Puig i Ferrater, Antoni Isern, Pere Cavallé, el mateix Eduard Toda i d'altres. Hortensi, havia recollit lletres de cançons catalanes a poblacions com  Castellvell del Camp i Vilaverd, localitat d’on era la seva dida. Diuen que estava desesperat i dolgut pel mal d'amor. Festejava amb una noia, filla d'un militar castellà i mare catalana i la família residia als Quarters de la ciutat. Però el futur de la parella volia passar per un camí que l'Hortensi no hauria triat, segur que a casa d'ella la dèria d'artista no devia d'agradar gens ni mica i la situació de futur era una quimera per passar a casar-se.

[...]

Gravetats

Publicat: 30-04-2013 Conte seleccionat en el 15è Premi de narrativa curta per Internet TINET (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2011-2012). El premi TINET l’organitzen i el convoquen l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de Tarragona.

Germans

Publicat: 30-04-2013 Conte seleccionat en el 15è Premi de narrativa curta per Internet TINET (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2011-2012). El premi TINET l’organitzen i el convoquen l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de Tarragona.

Invitado para cenar

Publicat: 21-01-2013 Un sopar pot ser una ocasió única per conèixer més el teu invitat. Qui podria ser?

Pàgina següent >>