literatura

Cerca pel tag 'literatura'

L'altra ciutat de Maria Aurèlia Capmany: la meva ciutat

Publicat: 17-03-2014 Ruta literària de la ciutat de Tarragona per mitjà de l'anàlisi de la novel·la de Maria Aurèlia Capmany L'altra ciutat. Consisteix en una mirada retrospectiva cap als paisatges de la Tarragona dels anys 20, des d'una perspectiva insòlita.

Estudi i índex de la revista 'Pàtria'

Publicat: 16-07-2013 Aquest treball és un estudi de la revista Pàtria, una revista modernista tarragonina de principis del segle passat. Pretén mostrar de manera clara què, com i per què s'hi publicava. Conté una descripció de la revista que ofereix una visió general dels vessants estilístics i tipus de textos que s'hi poden trobar exemplificant-ne la diversitat mitjançant citacions, i un índex de tots els materials literaris de la revista.

Mercè Pin i Planells - Alícia Pin Ruiz. La memòria de Pin i Soler

Publicat: 02-01-2013

Mercè Pin i Planells i Alícia Pin Ruiz són besnétes de l'escriptor tarragoní Josep Pin i Soler. Els seus són uns records transmesos per les generacions posteriors, sobretot per l'avi: Armand Pin de Latour. Al llarg de les seves vides, la personalitat del besavi ha anat prenent forma gràcies, també, a les obres, els retrats i a les moltes empremtes de l'escriptor escampades a la casa familiar on van passar la seva infantesa, a Sant Gervasi, Barcelona. Un ambient on la figura carismàtica del besavi tenia lloc i pes propi.

La Mercè i l'Alícia parlen del llegat i de la figura literària d'aquest escriptor tarragoní, molt més reconegut i conegut a la seva ciutat d'origen que no pas a la capital de Catalunya, on va transcórrer una bona part de la seva vida. Ho fan confegint la seva pròpia visió del personatge a partir dels records materials i immaterials dels seus familiars. Ho fan acostant-se al literat i home públic, però també recuperant la vessant més íntima i personal d'aquest escriptor de caràcter fort a qui les antologies de la literatura catalana no han ubicat, de ben segur, al lloc que li pertoca.

Joan Baptista Manyà Alcoverro

Publicat: 10-05-2012 Joan Baptista Manyà i Alcoverro va néixer a Gandesa el 30 d'octubre de 1884 i va morir a Tortosa el 22 de desembre de 1976. Canonge ardiaca, teòleg i filòsof, professor de Teologia als seminaris de Tortosa i de Castelló de la Plana i director i professor de Religió de l'Institut de Batxillerat de Tortosa. La seva defensa la la llengua catalana durant la seva vida el portà a enfrontaments amb els seus bisbes. És autor d'una extensa bibliografia.

Els diaris de Gemma Lienas

Publicat: 02-05-2012 Treball sobre el feminisme i sobre diferents tipus de violències i, en concret, la de gènere, tot enfocat des de la literatura de Gemma Lienas.

Aquest treball fou guardonat amb el Premi de Recerca de Batxillerat 2011 del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. L'obra també fou distingida amb el primer premi al millor treball de recerca del departament de Llengua i Literatura Catalana de l'INS Antoni de Martí i Franquès.

Josep Pin i Soler

Publicat: 03-04-2012

Josep Pin i Soler, escriptor, va conrear la novel·la, el teatre i també va fer traduccions. Pin i Soler va néixer  l'onze de maig de 1842 a Tarragona. De ben petit va quedar orfe de pare. Va iniciar els estudis de llatí a la Universitat, però els problemes econòmics de la família van obligar-lo a abanadonar els estudis per començar a treballar, primer com a fuster a València i, després, a Barcelona. Anys després va tornar a Tarragona on va estudiar Magisteri. va desenvolupar la seva carrera literària entre Tarragona, Barcelona i França. Va morir  el 31 de gener de 1927 a Barcelona.

Els tòpics literaris en la música de Sopa de Cabra

Publicat: 22-11-2011 El present treball és un estudi literari sobre les lletres de les cançons del grup de rock català Sopa de Cabra en relació amb els tòpics d’origen clàssic. D’aquesta manera, l’anàlisi ens permet esbrinar si les diverses temàtiques emprades per elaborar les cançons són inèdites o aprofiten recursos ja utilitzats. A més, ens serveix per conèixer el procés d’elaboració de les cançons, el secret de l’èxit del grup musical i la vigència dels tòpics literaris en l’actualitat.

El treball s’inicia amb un llistat de tòpics literaris elaborat a partir de la possibilitat d’ésser vigents avui en dia. A continuació, es contextualitza Sopa de Cabra en el seu gènere musical, el rock català, amb una introducció a la història del rock internacional i espanyol. Seguidament, es presenta l’anàlisi de les cançons, utilitzant exemples dels tòpics dins de la literatura clàssica, anglesa, italiana, espanyola i catalana, entre d’altres. La investigació s’organitza segons la temàtica principal dels tòpics literaris: l’amor, la fortuna, la mort i l’existència.

Com a treball de camp, s’inclouen les dues entrevistes realitzades a en Gerard Quintana, vocalista de Sopa de Cabra i creador de les seves lletres, i a en Pep Blay, crític musical, escriptor i periodista íntimament relacionat amb el grup.

Aquest treball fou guardonat amb un dels Premis de Recerca Jove 2010 (Premis CIRIT) atorgats per la Generalitat de Catalunya.

Àngel Guimerà i Jorge

Publicat: 14-09-2011 Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845 - Barcelona, 18 de juliol de 1924) va ser dramaturg i poeta en llengua catalana. És l'únic dramaturg català del segle XIX amb una notòria projecció internacional. La seva extensa obra combina una aparença romàntica amb els elements propis del realisme. Està considerat un dels màxims exponents de la Renaixença catalana.

Marcel.lí Domingo i Sanjuán

Publicat: 08-07-2011 Marcel·lí Domingo i Sanjuán (Tarragona 1884 - Tolosa de Llenguadoc 1939) va ser un polític i escriptor amb una fructífera carrera en temps de la República, quan va ocupar els càrrecs de ministre d'Educació, d'Agricultura i d'Indústria i Comerç. Va introduir canvis fonamentals en el terreny de l'educació, promovent la construcció d'escoles i decretant l'educació conjunta d'ambdós sexes: la coeducació. Com a ministre d'Agricultura va impulsar la reforma agrària. Abans havia exercit  de mestre. Com a periodista polític va defensar  en els seus textos, articles i escrits el republicanisme federalista i la justícia social.

Sebastià Juan Arbó

Publicat: 01-07-2011 Novel·lista, biògraf, traductor i periodista. Va néixer a Sant Carles de la Ràpita el 27 d'octubre de 1902 i va morir a Barcelona, 2 de gener de 1984. Les seves novel·les retraten la vida a les Terres de l'Ebre d'una manera diferent i allunyada del costumisme complaent per a parlar de personatges incompresos i amb un marcat to existencialista.  En són representatives obres com L'inútil combat (1931), Terres de l'Ebre (1932), traduïda al castellà, italià, francès, alemany i holandès, Camins de nit (1935) i Tino Costa (1947). També és autor de biografies, entre les quals destaquen la de Jacint Verdaguer, la de Miguel de Cervantes i Pío Baroja. A més, hi destaca la seva tasca com a traductor de diferents autors com Chateaubriand, Stendhal i Puixkin. Autor versàtil i polifacètic, també va conrear el gènere priodistic, amb col·laboracions periòdiques a la premsa barcelonina.

Pàgina següent >>