lleure

Cerca pel tag 'lleure'

Anada a peu: Tarragona-Montserrat (abril 1990)

Publicat: 13-06-2014 Dietari escrit per Rafel Casellas i en el qual narra l'excursió a peu de quatre dies que portà un grup de tarragonins fins al monestir de Montserrat.

Viladrau-Montserrat (abril de 1991)

Publicat: 14-01-2014 'Són moltes les caminades que he efectuat des de Tarragona al santuari marià de Catalunya, tantes com unes catorze vegades.

Al llarg de tants anys he arribat a conèixer fins a tres itineraris i un bon grapat de pelegrins, la qual cosa m’ha esperonat a seguir practicant tan interessant i tan natural afecció a caminar.

Durant l’última jornada de la caminada a Montserrat de l’any passat, es va parlar, per iniciativa del Santi Massagué de Terrassa, de realitzar la marxa a Montserrat des del Matagalls. Aquesta caminada l’organitza, bianualment, el CE de Gràcia.

Però, nosaltres, pretenem executar-la en tres dies, com una habitual marxa Tarragona-Montserrat. Fent-la així més assequible a qualsevol persona excursionista. Això també suposarà gaudir de tot el paisatge de dia, cosa impossible en una marxa de 24 hores seguides.

L’edició d’enguany, doncs, m’atorga el privilegi de fruir d’una nova ruta a Montserrat, tot fugint de la rutinària sortida de Tarragona.

Plantar-se en el cim del Matagalls, el mateix dia de caminar, és molt cansós atès el llarg quilometratge que el separa de Tarragona. Per aquest motiu, el Pau Lluís aconsellà desplaçar-se el dia abans a la població més a prop; per això es va escollir pernoctar a Viladrau, un atractiu poble turístic de muntanya conegut, a més, per la popularitat de la seva aigua embotellada.   

Dintre dels tres dies tradicionals de marxa, enguany se li ha afegit un altre dia perquè sinó, l’arribada a Montserrat, seria massa tard i ens privaria d’una estada relaxada al recinte monàstic. Així arribarem al monestir benedictí, un dia més tard, però, al matí.

Una vegada més em mouré per gaudir intensament de l’hàbitat natural de la mare terra, tan enyorat dintre de l’àmbit urbà quotidià.'


Rafel Casellas
Abril de 1991

Marxa excursionista Montseny-Montserrat GR5 (1993)

Publicat: 24-09-2013 "Una vegada més el pelegrinatge anyal a Montserrat escalfa motors i un nou itinerari és a punt. Què és el què ens motiva fer-ho és, ben bé, difícil d'aclarir; però, sí que hi ha en mi una força interior que se sent atreta pel magnetisme exterior que la xucla.

Catalunya és terra pionera excursionista, ideal que esclatà a l'inici de la Renaixença. Les persones érem nòmades en un temps ja perdut en la foscor, quan les tribus no estaven tan arrelades al territori com ara. L'esperit nòmada o aventurer sembla que encara persisteix en el nostre misteriós instint (en alguns està adormit) i unes ganes de saber el què hi ha més enllà perdura en el subconscient.

Catalunya és terra amb personalitat pròpia i amb uns trets característics, físics i polítics, que la identifiquen com a una nació en el món. Montserrat és, a part d'un destacat relleu geogràfic de silueta singular i irrepetible, el nostre interior espiritual.

La naturalesa l'ha dotada d'un encant que atrau ja des que és perceptible a l'horitzó, dotada d’unes forces magnètiques on conflueixen corrents cosmogònics i tel·lúrics. Tot això fa que anar a Montserrat sigui quelcom més que una excursió: a part de viure aquests dies en contacte amb la natura, en constant moviment, es desenvolupa també un estat emocional positiu en el nostre esperit.
       
Montserrat s'ha convertit en la salvaguarda del poble català, contínuament agredit i envejat, en el castell que conté la flama del baluard representatiu dels valors catalans, vigilats per una Mare, de “terra negra" fèrtil, que protegeix el territori i estima els seus fills.

Per tot això que sento, he endegat un any més aquest diari de Montserrat. La vida és un continu caminar per dintre de la tenebrosa ignorància amb l'esperança de trobar la Llum de la veritat.
"

Rafel "guixapapers"

Una fotografia val més que moltes paraules

Publicat: 23-07-2013 Als anys 30 les platges de Salou acollien colònies d'estiu per a nens i nenes de Reus, provinents, bona part, dels dos clubs esportius de la ciutat, el Reus Ploms i el Reus Deportiu.

Puigcerdà - Montserrat (1994-1995)

Publicat: 15-07-2013 "El dia 27 d’octubre del 1994, la colla dels “Xafacamins de Tarragona”, tenim previst una reunió a la cafeteria Lotus de la Rambla de Tarragona, per parlar de la propera excursió muntanyenca a Montserrat -de freqüència anual- que, degut al seu llarg quilometratge, s’ha d’executar en diferents parts. L’itinerari a executar és el GR-4: de Puigcerdà (Cerdanya) a Montserrat (Bages)

La primera part ha de ser aviat, els dies 5 i 6 de novembre, d’acord amb el Pau Lluís Salas, l’organitzador, que ha triat aquestes dates. La primera part de l’itinerari serà de Puigcerdà (Cerdanya) a Borredà (Berguedà). I la segona part, quedarà per a l’any que ve, de Borredà (Berguedà) a Montserrat (Bages). Tot i que no trobo adient realitzar aquesta primera part, el mes de novembre, perquè és fàcil trobar-hi mal temps (fred i pluja) i per la poca durada de llum que té el dia, el Pau Lluís està decidit a tirar endavant el seu projecte.

Tota la tarda d’avui que a Tarragona hi cau un borrim d’aigua; però, no molesta pas  perquè en prou feines cala. Ara bé, cap allà a 2/4 de 9 del vespre, sí que comença a ploure fort, i és hora d’anar a la reunió. Com que tampoc no és indispensable assistir-hi, i per evitar-me una amarada, decideixo no sortir de casa.

A l’endemà, el Pau Lluís, em va posar al dia de tot el que es va parlar a la reunió d’ahir al vespre. Com anècdota cal dir que la cafeteria Lotus, que havia estat últimament el nostre punt de trobada, restava tancada i clausurada. El Pau Lluís, el Josep Carles Soler i els dos germans Grau, van haver de reunir-se a la cafeteria Tous, uns metres més enllà. A part de mi, tampoc no hi va assistir el Jordi Solé (que, de moment, no està decidit a participar-hi), ni el Carles Robert que segurament va tenir la sorpresa de trobar-se amb la cafeteria Lotus tancada; i el Lluís Borràs i el Miquel Cabré, tots dos de Reus (Baix Camp), que ja s’entendran directament amb el Pau Lluís. El Santi Massagué, de Terrassa (Vallès Occidental), ja hi farà cap directament el dia de l’inici de la marxa amb el seu cotxe.

Segons el programa executat pel Pau Lluís Salas, la primera part de la caminada, Puigcerdà–Borredà, es portarà a cap amb dues etapes: el dia 5 de novembre, Puigcerdà (Baixa Cerdanya) – la Pobla de Lillet (Alt Berguedà) i, el dia 6 de novembre, La Pobla de Lillet (Alt Berguedà) – Borredà (Alt Berguedà). Altrament, el Pau-Lluís, s’ha preocupat de fer les reserves pertinents als dos hostals on pernoctarem i, conjuntament amb el Santi Massagué, tots dos, com a més experimentats, tindran cura de l’òptima execució de l’itinerari.
Esperem que el bon oratge ens hi acompanyi.

Salut i sort! Endavant, Xafacamins de Tarragona!
"

[...]

Tarragona-Montserrat a peu (1988)

Publicat: 04-03-2013 Dietari escrit per Rafel Casellas i en el qual narra l'excursió de tres dies que portà un grup de tarragonins fins al monestir de Montserrat per assistir a la Vetlla de Santa Maria el 26 d'abril de 1988.

Peonada amb rellevaments: Tarragona - Montserrat (1981)

Publicat: 23-07-2012 En una de les matinals dominicals que el gimnàs Ceron portava a cap, corria l’any 1980, vaig proposar la idea d’executar una Peonada amb Rellevaments de Tarragona a Montserrat. La idea va agafar forma de seguida i, a l’any següent el 1981, coincidint amb la celebració del 1r Centenari de la Mare de Déu de Montserrat com a Patrona de Catalunya, es va realitzar aquest esdeveniment esportiu que segurament és únic.

Peonada de Santa Tecla. Els seus orígens

Publicat: 12-06-2012 Cap a finals de la dècada del 1970 va posar-se de moda celebrar curses pedestres populars i festives a diferents poblacions de les comarques catalanes. La colla del gimnàs Ceron, acostumats a peonar, acudia a algunes on hi aportava una notable participació. Pensant en Tarragona, Rafel Casellas va idear també una cursa, però, on hi tingués cabuda tothom i que es pogués fer en un dia important: el dia triat va ser Santa Tecla (23 de setembre).

L'Ordal, la darrera defensa de Barcelona

Publicat: 06-04-2011 Breu descripció de les restes de la Guerra Civil al Coll de l'Ordal, on es va intentar realitzar una defensa de l'exèrcit republicà contra l'exèrcit nacional a finals de gener del 1939.

El Tossal de la Moradilla, un turó fortificat

Publicat: 06-04-2011 Breus línies que us faran descobrir un turó proper a Lleida durant la Guerra Civil. Sota la seva aparença aparentment dèbil s'hi amaga una autèntic complex fortificat.

Pàgina següent >>