modernisme

Cerca pel tag 'modernisme'

Estudi i índex de la revista 'Pàtria'

Publicat: 16-07-2013 Aquest treball és un estudi de la revista Pàtria, una revista modernista tarragonina de principis del segle passat. Pretén mostrar de manera clara què, com i per què s'hi publicava. Conté una descripció de la revista que ofereix una visió general dels vessants estilístics i tipus de textos que s'hi poden trobar exemplificant-ne la diversitat mitjançant citacions, i un índex de tots els materials literaris de la revista.

Teatre Metropol

Publicat: 30-11-2010 El Teatre Metropol és el principal teatre cobert de la ciutat de Tarragona en l'actualitat, ubicat a la Rambla Nova. L’edifici és una obra modernista de 1908, llavors anomenada Teatre Patronat Obrer, dissenyada per l'arquitecte Josep Maria Jujol. Un arquitecte que en la seva joventut va tenir clares influencies de Gaudí, amb qui havia col·laborat a la casa Batlló. No va ser fins el gener de 1910 que el Teatre va ser inaugurat oficialment com a Teatre Metropol.  El Teatre Metropol és una obra metafòrica plena de simbolisme. Jujol concep la construcció com "un vaixell que conduïa els espectadors cap al mar de la salvació” a través de detalls decoratius que giren al voltant de la idea de la nau.

Antoni Gaudí

Publicat: 25-10-2010 Antoni Gaudí i Cornet, va nèixer el 25 de juny de 1852 a Reus o Riudoms (El lloc exacte del naixement és discutit, segons uns, se situa a Reus, on a la seva casa natal, hi té una placa dedicada; i segons altres al Mas de la Calderera de Riudoms, que era propietat de la seva família) i va morir a Barcelona el 10 de juny de 1926. Figura cabdal dins el complex moviment del Modernisme, ha estat, sens dubte, el màxim arquitecte que mai ha tingut Catalunya i una de les primeres figures mundials de l'art del s. XIX.

Cèsar Martinell

Publicat: 25-10-2010 Cèsar Martinell i Brunet va néixer a Valls el 24 de desembre de 1888  i va morir a Barcelona el 19 de novembre de 1973. Va ser un arquitecte a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme. Com a personatge polifacètic, també fou investigador, divulgador i historiador de l'art. Entre les seves obres més conegudes a les comarques tarragonines hi ha la quarentena de cooperatives vinícoles en els quals va utilitzar uns pràctics i econòmics arcs equilibrats d'obra vista, seguint el consell del seu mestre Antoni Gaudí.

Josep Maria Jujol

Publicat: 25-10-2010 Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949) fou un arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista català. Es va dedicar a la docència tant a l'Escola d'Arquitectura com a l'Escola del Treball, a Barcelona. Fou arquitecte municipal de Sant Joan Despí, on hi ha bona part del habitatges que va construir. . Les col·laboracions més conegudes les va realitzar a les obres de Gaudí, les quals permetien recollir la llibertat en l'ús de les formes i els colors que Jujol imprimia a la seva creació. L'obra de Jujol és precursora i situada sempre al marge de posicions ortodoxes pel que fa a la modernitat.

Celler cooperatiu de Falset

Publicat: 30-01-2009 El Celler Cooperatiu de Falset va ser construit el 1919 per l'arquitecte Cèsar Martinell, per encàrrec del Sindicat Agrícola de Falset. És un edifici composat per dos naus amb coberta inclinada de teula a dos aigües, sobre fusta. La nau principal, destinada a bodega, és de tipus basilical, formada per una nau central major i dues naus laterals menors.

Gaudí Centre

Publicat: 29-01-2009 El Gaudí Centre és l’homenatge que la ciutat de Reus fa a l'arquitecte universal. Es tracta del primer centre d’interpretació sobre la vida i l’obra de Gaudí. Un espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual, creat per obrir els sentits i la ment a noves experiències.
Fotos: Sònia Prieto

La Catedral del Vi de Pinell de Brai

Publicat: 28-01-2009 La història del Celler del Pinell es remunta al 1917, any en que van començar les gestions per començar a construir-lo. L'arquitecte encarregat de la seva construcció fou Cèsar Martinell.

Cooperativa Agrícola de Gandesa

Publicat: 28-01-2009 La Cooperativa Agrícola de Gandesa és un edifici modernista construit el 1919 per César Martinell, deixeble dels arquitectes Puig i Cadafalc i Antoni Gaudí. El celler modernista per l'elaboració de vins fou acabat a principis de 1920 i el molí de l'oli al mes de novembre del mateix any. El projecte incloïa ceràmiques artístiques d'en Nogues, però malauradament la guerra civil les va destruir. L'edifici conjuga l'arquitectura amb les necessitats que tenien els pagesos per l'elaboració del vi.

Celler cooperatiu de Vila-rodona

Publicat: 24-11-2008 La Cooperativa Agrícola de Vila-rodona agrupa actualment diverses cooperatives agrícoles locals dins de la Denominació d'Origen Tarragona i es troba al bell mig de la ruta del Císter, a tocar del monastir de Santes Creus. La seva fundació data del 1919 i l'edifici del Celler Cooperatiu, d'influencia modernista és obra de l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell.

Pàgina següent >>