monestir

Cerca pel tag 'monestir'

Enriqueta Sedó - El castell d'Escornalbou

Publicat: 14-04-2011 L'Enriqueta Sedó i Pedrola és la guia turística del Castell Monestir d'Escornalbou des de l'any 1989. Segurament, és la persona que millor coneix aquest conjunt monumental que s'aixeca a la vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650 metres d'altitud. Ella com ningú coneix la història, el dia a dia, i tots els seus racons. Però el castell d'Escornalbou no és, només, el lloc habitual de la seva activitat professional, on hi puja diàriament amb boira o dia clar. Per a l'Enriqueta Sedó, que va néixer a Duesaigües l'any 1958, el Castell Monestir forma part del seu paisatge vital, perquè el castell sempre ha estat present, observant des de l'alçada la vida dels pobles del voltant i la dels seus habitants.

Castell Monestir d'Escornalbou

Publicat: 10-02-2011 El Castell Monestir d'Escornalbou és un monument documentat ja el 1153, situat al vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650m d'altitud. Es troba dins del terme municipal de Riudecanyes. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, foren la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574.

Cartoixa d'Escaladei

Publicat: 29-01-2009 En plena serra de Montsant, propera a les poblacions de la Morera i Poboleda, encara s'alcen les ruïnes del que va ser el primer monestir de l'ordre Cartoixà a la Península Ibèrica: la Cartoixa d'Escaladei. La Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei fou fundada al segle XII per Alfons el Cast i fou la primera cartoixa de la península Ibèrica, de la qual sorgiren les altres cartoixes catalanes. Els seus dominis van configurar el territori històric del Priorat, més reduïts que l'actual comarca del mateix nom. Està situada al llogaret del mateix nom (Escaladei), al terme municipal de la Morera de Montsant. La seva ubicació al peu del vessant sud de la serra de Montsant li dóna un marc paisatgístic incomparable. El seu manteniment actualment depèn del Museu d'Història de Catalunya.

Santes Creus (Aiguamúrcia)

Publicat: 28-11-2008 Mapa de Santes Creus, pedania d'Aiguamúrcia

Pàgina web de Santes Creus

Publicat: 24-11-2008

Monestir de Poblet

Publicat: 24-11-2008 Poblet és el monestir més gran de la Ruta del Cister i dels dos masculins és l'únic que manté comunitat de monjos. És un referent obligat dins la història de la Corona d'Aragó. Fundat el 1150, la seva trajectòria es va veure estroncada el 1835 arran de la desamortització. Amb el retorn dels monjos a Poblet, el 1940 es posà en marxa un procés ambiciós de restauració i conservació que ha retornat al monestir la majestuositat que li correspon.

Monestir de Santes Creus

Publicat: 24-11-2008 El monestir de Santes Creus és una de les joies de l'art medieval català i està situat al poble de Santes Creus, capital del municipi d'Aiguamúrcia (Alt Camp). Dels tres monestirs cistercencs Santes Creus és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció. Fundat el 1150 i establert a Santes Creus a partir del 1160, passà per diverses etapes glorioses fins que l’any 1835 es produí l’exclaustració definitiva dels monjos. Actualment és l’únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica, cosa que permet al visitant endinsar-se a paler en cadascun dels racons d’aquest esplèndid cenobi que conserva en cada pedra el record més viu de la seva història.