Publicat: 22-10-2015
Disco móvil anticrisis dj Toni Meneses, en Vila-seca - Tarragona.
Mas info: www.tonimeneses.com
Publicat: 08-01-2014
Ara fa 10 anys, amb motiu de la inauguració de l’actual orgue parroquial, vaig escriure un article sobre el procés de la construcció de l’orgue antic de la parròquia; em basava en el rigorós i detallat estudi que en féu el Sr. Antoni Catà i també en les dades que aporta Mossèn Pié, extretes de les actes del Consell Municipal. La consulta, a l’arxiu municipal, del lligall de correspondència dels darrers anys del segle XVII m’ha proporcionat nova informació referent a la construcció d’aquest primer orgue.
[...]
Publicat: 26-11-2012 [...] La seva educació musical va començar a la vila nadiua, concretament amb la germana Pilar Gomis. Als dotze anys la seva tieta de Reus, Maria Teresa Pujadas, li va presentar una amiga seva que estiuejava al Vilosell, i que era professora de piano del Conservatori de Tarragona, la Carme Flexas que passaria a ser la seva professora durant gairebé deu anys. El seu mestratge, és sens dubte el que més el va influenciar. Era una professora excepcional, tan a nivell musical com humà, gràcies a ella va aprendre la base principal i alhora guanyava alguns premis de piano, tant provincials (Premi Manuel Nieto, de Reus) com a nivell de Catalunya (Premi de Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès). Amb la Carme va assolir el grau elemental fins a vuitè de piano. En aquesta època treballà com a professor de piano a l'Escola Municipal de música de l'Espluga de Francolí (que fundà la mateixa Carme Flexas) i a Cervera. [...]
Publicat: 29-11-2011
Felip Pedrell i Sabaté va néixer a Tortosa, Baix Ebre, 18 de febrer de 1841 i va morir a Barcelona el 19 d'agost de 1922. Va ser un compositor, pedagog musical, musicòleg i crític musical català, capdavanter del nacionalisme musical a Catalunya.
Gràcies als seus viatges a Itàlia i a França, Pedrell va ser el primer músic modernista català a contactar amb la música estrangera. Aquest contacte va ser essencial per definir les seves futures tendències musicals com a compositor de música culta i popular. Va ser un dels introductors a Catalunya i a Espanya de la música de Wagner.
Publicat: 22-11-2011
El present treball és un estudi literari sobre les lletres de les cançons del grup de rock català Sopa de Cabra en relació amb els tòpics d’origen clàssic. D’aquesta manera, l’anàlisi ens permet esbrinar si les diverses temàtiques emprades per elaborar les cançons són inèdites o aprofiten recursos ja utilitzats. A més, ens serveix per conèixer el procés d’elaboració de les cançons, el secret de l’èxit del grup musical i la vigència dels tòpics literaris en l’actualitat.
El treball s’inicia amb un llistat de tòpics literaris elaborat a partir de la possibilitat d’ésser vigents avui en dia. A continuació, es contextualitza Sopa de Cabra en el seu gènere musical, el rock català, amb una introducció a la història del rock internacional i espanyol. Seguidament, es presenta l’anàlisi de les cançons, utilitzant exemples dels tòpics dins de la literatura clàssica, anglesa, italiana, espanyola i catalana, entre d’altres. La investigació s’organitza segons la temàtica principal dels tòpics literaris: l’amor, la fortuna, la mort i l’existència.
Com a treball de camp, s’inclouen les dues entrevistes realitzades a en Gerard Quintana, vocalista de Sopa de Cabra i creador de les seves lletres, i a en Pep Blay, crític musical, escriptor i periodista íntimament relacionat amb el grup.
Aquest treball fou guardonat amb un dels Premis de Recerca Jove 2010 (Premis CIRIT) atorgats per la Generalitat de Catalunya.
Publicat: 25-10-2010
Publicat: 25-10-2010 Pau Casals va néixer al Vendrell el 29 de desembre de 1876 i va morir a San Juan de Puerto Rico el 22 d'octubre de 1973. Ha estat un dels millors violoncel·listes del segle XX, va innovar en la interpretació d'aquest instrument i va ser reconegut internacionalment com un dels millors intèrprets i directors d’orquestra del seu temps. La seva interpretació d'El cant dels ocells ha esdevingut un símbol de pau i llibertat arreu del món, i de manera molt més significativa dins l'àmbit català. Compromès i solidari, va portar el seu missatge de pau arreu i va rebre la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, organisme per al qual va comprondre l'himne. Durant el lliurament d'aquest reconeixement, l'any 1971, va pronunciar el seu rememorat discurs que iniciava amb "I'm a catalan".
Publicat: 25-10-2010 La mort sobtada, amb només 35 anys, de Xavier Gols va impedir que l'excel·lent trajectòria i el treball d'aquest músic tarragoní fossin més àmpliament coneguts. Cal destacar, però, la importància del seu intens treball com a compositor, malgrat que la seva trajectòria es va veure truncada quan es trobava en la seva plenitud.
Publicat: 08-07-2010 Un dels principals reproductors de música que es va fer famós gràcies a la seva interfície simple i fàcil d'utilitzar (i que permet la seva persenolització mitjançant caràtules). Reprodueix la majoria dels formats de fitxers multimèdia (sempre que tinguem instal.lats els corresponents còdecs).
Publicat: 08-06-2010 Aquesta aplicació de Mozilla compleix les característiques de reproductor i navegador a la vegada, seria una barreja entre Firefox i iTunes. Quan naveguem per la Xarxa i visitem webs que continguin arxius musicals, el reproductor ens els baixarà automàticament a l'ordinador i ens els classificarà per autor i disc.