personatges

Cerca pel tag 'personatges'

Àngel Guimerà i Jorge

Publicat: 14-09-2011 Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845 - Barcelona, 18 de juliol de 1924) va ser dramaturg i poeta en llengua catalana. És l'únic dramaturg català del segle XIX amb una notòria projecció internacional. La seva extensa obra combina una aparença romàntica amb els elements propis del realisme. Està considerat un dels màxims exponents de la Renaixença catalana.

Modest Gené i Roig

Publicat: 09-08-2011 Modest Gener va néixer a Reus el 5 de novembre de 1914 i va morir a Bata (Guinea Equatorial) el 29 d'octubre de 1983. La seva obra, diversa i prolífica, ha estat reconeguda internacionalment, esdevenint un referent en el món de l'escultura. El seu llegat és ampli amb bustos, conjunts escultòrics, monuments, etc., des de la imagineria religiosa a la seva immersió única i profunda en l'ànima africana a través de les seves representacions d'homes, dones i nens anònims. Les seves escultures estan fetes en materials diversos: fusta, bronze, terra-cotta, ceràmica... Va ser també professor d'art i els seus alumnes recorden, a més de la seva vàlua artística i professional, el seu sentit humanista de la vida, el seu afable caràcter, impuls contagiós i el respectuós tacte en el tracte, units a la seva generositat. La genialitat de l'artista i la mirada inquieta i generosa conflueixen en l'obra que aquest reusenc il·lustre ha deixat com a llegat.

Sebastià Juan Arbó

Publicat: 01-07-2011 Novel·lista, biògraf, traductor i periodista. Va néixer a Sant Carles de la Ràpita el 27 d'octubre de 1902 i va morir a Barcelona, 2 de gener de 1984. Les seves novel·les retraten la vida a les Terres de l'Ebre d'una manera diferent i allunyada del costumisme complaent per a parlar de personatges incompresos i amb un marcat to existencialista.  En són representatives obres com L'inútil combat (1931), Terres de l'Ebre (1932), traduïda al castellà, italià, francès, alemany i holandès, Camins de nit (1935) i Tino Costa (1947). També és autor de biografies, entre les quals destaquen la de Jacint Verdaguer, la de Miguel de Cervantes i Pío Baroja. A més, hi destaca la seva tasca com a traductor de diferents autors com Chateaubriand, Stendhal i Puixkin. Autor versàtil i polifacètic, també va conrear el gènere priodistic, amb col·laboracions periòdiques a la premsa barcelonina.

Arts

Publicat: 25-10-2010

Música

Publicat: 25-10-2010

Cultura

Publicat: 25-10-2010

Societat

Publicat: 25-10-2010

Antoni Gaudí

Publicat: 25-10-2010 Antoni Gaudí i Cornet, va nèixer el 25 de juny de 1852 a Reus o Riudoms (El lloc exacte del naixement és discutit, segons uns, se situa a Reus, on a la seva casa natal, hi té una placa dedicada; i segons altres al Mas de la Calderera de Riudoms, que era propietat de la seva família) i va morir a Barcelona el 10 de juny de 1926. Figura cabdal dins el complex moviment del Modernisme, ha estat, sens dubte, el màxim arquitecte que mai ha tingut Catalunya i una de les primeres figures mundials de l'art del s. XIX.

Cèsar Martinell

Publicat: 25-10-2010 Cèsar Martinell i Brunet va néixer a Valls el 24 de desembre de 1888  i va morir a Barcelona el 19 de novembre de 1973. Va ser un arquitecte a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme. Com a personatge polifacètic, també fou investigador, divulgador i historiador de l'art. Entre les seves obres més conegudes a les comarques tarragonines hi ha la quarentena de cooperatives vinícoles en els quals va utilitzar uns pràctics i econòmics arcs equilibrats d'obra vista, seguint el consell del seu mestre Antoni Gaudí.

Xavier Gols

Publicat: 25-10-2010 La mort sobtada, amb només 35 anys, de Xavier Gols va impedir que l'excel·lent trajectòria i el treball d'aquest músic tarragoní fossin més àmpliament coneguts. Cal destacar, però, la importància del seu intens treball com a compositor, malgrat que la seva trajectòria es va veure truncada quan es trobava en la seva plenitud.

Pàgina següent >>