santacolomadequeralt

Cerca pel tag 'santacolomadequeralt'

El patrimoni documental de la Conca de Barberà que hauria de retornar

Publicat: 26-11-2013 Els arxius són la memòria del nostre passat i cada vegada més la societat valora la importància de la seva conservació i de la proximitat dels fons en relació el seu origen, cara a facilitar la seva consulta i investigació. De tots és conegut el cas dels anomenats “papers de Salamanca”,  que són els documents de la Generalitat de Catalunya, i d’altres organismes públics (ajuntaments) i persones jurídiques i físiques, requisats pel règim franquista per a formar la Causa General que havia de delatar les actuacions dels republicans i facilitar les proves pels consells de guerra, és a dir que foren uns documents utilitzats per la repressió i estan tacats de sang. Malauradament encara no han retornat en la seva totalitat, tal com si fos un botí de guerra, tota una vergonya en ple segle XXI quan els governs de Madrid sols invoquen la democràcia i la Constitució per anar en contra dels drets nacionals dels catalans, talment com si fóssim la seva darrera colònia. [...]

La Conca en la sèrie d'expedients diversos de l'Arxiu Històric de la Diputació

Publicat: 31-10-2011 "Al Carrer Santa Anna número 8 de la ciutat de Tarragona, en la mateixa seu del Museu d’Art Modern, hi ha l’Arxiu Històric de la Diputació, el qual conté nombrosos documents referits a la nostra comarca. Hem consultat d’una manera sumària la secció d’expedients diversos (en format foli) i n’hem localitzat alguns d’interessants que tot seguit comentem. El més antic i gruixut és el contenciós judicial entre els ajuntaments de Rojals i Montblanc sobre la delimitació de la partida de bosc Els Plans de la Vila o Plans de Sant Joan entre els anys 1883-1889. [...]"

Article publicat a la revista El Foradot (Montblanc) 55 (juliol-agost 2009), p. 25.

Castell Santa Coloma de Queralt

Publicat: 29-01-2009 El castell de Santa Coloma de Queralt va ser la residència principal dels barons de Queralt durant tota l'Edat Mitjana. El seu patrimoni era el segon de Catalunya després del de Cardona. Durant el segle XVI, en traslladar-se a viure a la ciutat comtal, el castell va passar a ser residència temporal dels senyors i va experimentar grans transformacions que bàsicament li donaren l'actual aspecte exterior. L'interior, però, sofrí altres grans canvis en diverses èpoques.

Santa Coloma de Queralt

Publicat: 24-11-2008 Santa Coloma de Queralt