sarral

Cerca pel tag 'sarral'

El patrimoni documental de la Conca de Barberà que hauria de retornar

Publicat: 26-11-2013 Els arxius són la memòria del nostre passat i cada vegada més la societat valora la importància de la seva conservació i de la proximitat dels fons en relació el seu origen, cara a facilitar la seva consulta i investigació. De tots és conegut el cas dels anomenats “papers de Salamanca”,  que són els documents de la Generalitat de Catalunya, i d’altres organismes públics (ajuntaments) i persones jurídiques i físiques, requisats pel règim franquista per a formar la Causa General que havia de delatar les actuacions dels republicans i facilitar les proves pels consells de guerra, és a dir que foren uns documents utilitzats per la repressió i estan tacats de sang. Malauradament encara no han retornat en la seva totalitat, tal com si fos un botí de guerra, tota una vergonya en ple segle XXI quan els governs de Madrid sols invoquen la democràcia i la Constitució per anar en contra dels drets nacionals dels catalans, talment com si fóssim la seva darrera colònia. [...]

Casal Cultural de Sarral

Publicat: 29-11-2012

Camp d'Esports de Sarral

Publicat: 12-04-2012

Feliu Argimon, escrivà de la cúria del batlle de Sarral (1659)

Publicat: 23-11-2011 En el segle XVIII la notaria de Sarral tenia una àrea d'atracció limitada al seu entorn més immediat: Montbrió de la Marca, Vallverd i Rocafort de Queralt, Biure, Conesa, Savallà, Forès, Belltall, Ollers, Barberà de la Conca, Cabra del Camp i el Pla de Santa Maria. En menor mesura també destaquen altres pobles de la Conca com Solivella, Blancafort, Pira, La Guàrdia dels Prats, i d'altres de l'actual Urgell (Rocallaura, Nalec...).

La migradesa de documents sobre Sarral en el segle anterior, tant municipals com parroquials o notarials, fa que la localització de documents tingui especial interès com a font històrica. És per això que la senzilla aportació d'aquest document radica en la presentació dels manuals d'un notari tarragoní, Feliu Argimon, que exercí l'ofici d'escrivà de la cúria del batlle de Sarral l'any 1659.

L'obra escultòrica de Fèlix Ferrer a Bellmunt del Priorat i a la Palma d'Ebre

Publicat: 10-11-2011 Fèlix Ferrer i Guasch va pertànyer a una nissaga d’escultors de la població de Móra d’Ebre; en el present estudi donem a conèixer la seva activitat escultòrica duta a terme en dues poblacions de comarques veïnes, el Priorat i la Ribera d’Ebre.

La Conca en la sèrie d'expedients diversos de l'Arxiu Històric de la Diputació

Publicat: 31-10-2011 "Al Carrer Santa Anna número 8 de la ciutat de Tarragona, en la mateixa seu del Museu d’Art Modern, hi ha l’Arxiu Històric de la Diputació, el qual conté nombrosos documents referits a la nostra comarca. Hem consultat d’una manera sumària la secció d’expedients diversos (en format foli) i n’hem localitzat alguns d’interessants que tot seguit comentem. El més antic i gruixut és el contenciós judicial entre els ajuntaments de Rojals i Montblanc sobre la delimitació de la partida de bosc Els Plans de la Vila o Plans de Sant Joan entre els anys 1883-1889. [...]"

Article publicat a la revista El Foradot (Montblanc) 55 (juliol-agost 2009), p. 25.

Isidre Magre - Museu de l'Alabastre de Sarral

Publicat: 02-02-2011 Isidre Magre Devesa va nèixer l'any 1959 a Sarral. Amb un taller d'alabastre a casa era senzill que la seva inquietud artística, que de ben petit ja mostrava, acabés materialitzant-se al voltant d'aquesta pedra natural tan arrelada a la seva població. Va estudiar a l'Escola Massana de Barcelona i va perfeccionar i ampliar la seva tècnica amb estades a Itàlia, concretament a tallers de Volterra, a la Toscana. Fa 36 anys que està lligat professionalment a l'art de treballar l'alabastre, un material que -segons explica- es mereixia un museu. Ell mateix va encarregar-se de crear-lo per a difondre una tradició que és també art, una activitat econòmica i un signe d'identitat de Sarral.

Vallverd de Queralt (Sarral)

Publicat: 20-08-2010 Mapa de la pedania de Vallverd de Sarral

Montbrió de la Marca (Sarral)

Publicat: 20-08-2010 Mapa de la pedania de Montbrió de la Marca de Sarral

Ermita dels Sants Metges

Publicat: 08-04-2010 Cap a la banda oriental de la vila, a un quilòmetre aproximadament, es troba l'ermita dels Sants Metges dedicada a Sant Cosme i Sant Damià. Sembla ser que a principis del segle XV ja existia i al llarg dels anys i dels segles, l'ermita s'ha reconstruït i construït de nou diferents vegades. L'edifici actual data del 1970. L'edifici original del segle XV, fou ampliat al segle XVIII i el 1770 fou construït el retaule barroc, obra d'Isidre Espinal -incendiat durant el 1936-. A principis del segle XIX es va restaurar perquè va quedar pràcticament devastat durant la guerra civil.

Pàgina següent >>