testimonis

Cerca pel tag 'testimonis'

Francesc Mateu - La terra i els calçots

Publicat: 12-08-2013 El Francesc Mateu va néixer a Valls el 1927 i es dedica a la terra des dels 15 anys. La coneix i l'estima des de sempre. Acumula saviesa sobre collites, sembres, regs i conreus i segurament pocs com ell saben tant de calçots. Al seu tros de Valls, on segueix anant cada dia, els calçots ocupen la major part de terreny. El Francesc segueix acotxant l'esquena per observar com creixen fins que és l'hora de collir-los. Diu que la vida de pagès és dura, que la professió està maltractada, però que si tornés a néixer no dubtaria a dedicar-se a allò que li dóna vida: la terra.

Joan Magrané - La memòria de La Mussara

Publicat: 09-08-2013 El Joan Magrané va néixer el 3 de març de 1926 a Siurana. Amb pocs anys, però, va anar a viure a la Mussara d'on era originari el seu pare i on van instal·lar-se amb tota la família. Allí va casar-se i va tenir dos fills. L'any 1950 van deixar casa seva i van baixar a Vilaplana per quedar-s'hi. La del Joan va ser una de les darreres famílies a abandonar un poble,  a mil metres d'alçada, on viure el dia a dia no era molt més dur i difícil que fer-ho al pla, però on les dificultats sobrevingudes, com les malalties,  sí podien convertir-se en obstacles impossible de superar. Sense metges i sense mestres per a la canalla, i amb pocs recursos per tirar endavant, el despoblament va ser progressiu. Del passat de la Mussara: de les cases i carrrers, queda ben poc dempeus. El poble complet i la dura vida en aquest  llogarret elevat de les muntanyes de Prades només els poden reconstuir plenament la memòria dels que hi van viure, com la del Joan Magrané.

Josep Maria Cots Montlleó - La Cooperativa de Falset Marçà

Publicat: 06-05-2013 Des del seu naixement a Falset, l'any 1948, el Josep Maria Cots ha estat envoltat de ceps i de bótes. De fet, la terra i el vi, el Priorat i l Cooperativa, han estat i encara són l'escenari de la seva trajectòria vital. Però durant tot aques temps, el territori -com  també l'activitat vitivinícola- han anant canviant. Aquest falsetà polifacètic i inquiet, amant de la música, de les tradicions i de l'essència de les coses, explica en primera persona com ha ha vist canviar aquest paisatge: el natural i també l'humà.

El president de la Cooperativa de Falset Marçà ens mostra la seva particular forma de veure i sentir el món, molt semblant a la seva manera de treballar la terra: preparant el terreny, fent créixer els ceps amb dedicació i paciència per a poder gaudir, finalment, del seu fruit.

Josep Gavaldà Ferrando

Publicat: 23-11-2011 Josep Gavaldà va nèixer l'any 1934 a Cabra del Camp. De ben petit va començar a treballar la terra, al costat de tota la seva família. No ha fet una altra cosa fins que es va jubilar i no s'ha empenedit mai.  El Josep explica com ha estat fins ara la seva vida, com és viure pendent del temps, de les collites, de la terra. La seva mirada de llarg recorregut repassa els canvis que ha viscut la pagesia, com s'han transformat les vides d'aquells que s'hi dediquen i també com ho ha fet la resta de la societat.  La seva mirada dóna testimoni, també, que hi ha coses que no canvien: després de tants anys trepitjant el tros, els sus ulls encara brillen quan explica com és veure néixer el fruit d'allò que un dia es va plantar.

Rosa de les Neus Palau

Publicat: 07-11-2011 Rosa de les Neus Palau Palau és una de les tres nebodes de l'artista montblanquí Maties Palau Ferré. La seva infantesa va transcórrer prop de l'artista compartint la casa que és l'actual seu del  Museu Palau Ferré. La família Palau, no només conserva el record i el llegat de l'artista, sinó que els difon arreu a través de la Fundació Palau Ferré de Montblanc. El testimoni de la Rosa de les Neus ens acosta a la vessant més personal de l'artista  davant la seva pròpia obra i davant la vida. La manera de ser i de viure d'un geni que mai va oblidar ni el seu origen ni allò que ell mateix anomenava 'el meu paradís': la ciutat de Montblanc.

Albert Curto - La catedral de Tortosa

Publicat: 26-01-2011 Albert Curto, director de l'Arxiu Històric Comarcal, expert coneixedor de la història de Tortosa, explica el valor històric, sociològic i emocional que té la catedral de la capital del Baix Ebre.

Conxa Packard - La Casa Navàs

Publicat: 25-10-2010 Conxa Packard és néta de la darrera inquilina de Casa Navàs, Maria Font de Rubinat, i forma part de la quarta generació de la família que va encarregar a l'arquitecte Domenèch i Montaner la construcció d'aquest singular i emblemàtic habitatge modernista de Reus. Conxa Packard és en l'actualitat, a més, guia de la Casa Navàs alhora que treballa en l'establiment de teixits que hi ha als baixos de l'habitatge. L'establiment també és obra de Domènech i Montaner, i tot i el pas del temps i l'adaptació als usos comercials, manté conservats els seus elements modernistes.

Tòful Conesa - Les campanes de la catedral

Publicat: 25-10-2010 Tòful Conesa  Santacana és campaner de la catedral de Tarragona. Va començar a tocar les campanes de nen. La seva vida està lligada al campanar de la Seu tarragonina. Tòful Conesa repassa la recuperació de les campanes de la catedral, el passat, el present i també el futur de l'ofici. A més, descriu la seva relació personal i emocional amb les campanes. El campaner de la catedral de Tarragona ha fet possible que TINET enregistri, per primer cop, tots els sons de cadascuna de les campanes de la catedral  tarragonina.

Tradicions

Publicat: 22-10-2010

Cultura

Publicat: 21-10-2010

Pàgina següent >>