tortosa

Cerca pel tag 'tortosa'

Museu de Tortosa

Publicat: 07-10-2013

Casal Francesc Llop

Publicat: 29-11-2012

Ramon Cabrera i Grinyó

Publicat: 14-03-2012

Ramon Cabrera i Grinyó va néixer a Tortosa el 27 de desembre de 1806 i va morir a Wentworth, Regne Unit, el 24 de maig de 1877. Va ser un dels caps militars de les revoltes carlines. Amb Zumalacárregui, ha estat considerat com el més destacat general del carlisme, i, amb Prim, la màxima figura militar catalana del s XIX. Conegut popularment a la zona del Maestrat i les Terres de l'Ebre com "Lo Tigre del Maestrat", Cabrera va destacar per la seva gosadia i dots de comandament.

Felip Pedrell i Sabaté

Publicat: 29-11-2011 Felip Pedrell i Sabaté va néixer a Tortosa, Baix Ebre, 18 de febrer de 1841 i va morir a Barcelona el 19 d'agost de 1922. Va ser un compositor, pedagog musical, musicòleg i crític musical català, capdavanter del nacionalisme musical a Catalunya.

Gràcies als seus viatges a Itàlia i a França, Pedrell va ser el primer músic modernista català a contactar amb la música estrangera. Aquest contacte va ser essencial per definir les seves futures tendències musicals com a compositor de música culta i popular. Va ser un dels introductors a Catalunya i a Espanya de la música de Wagner.

Marcel.lí Domingo i Sanjuán

Publicat: 08-07-2011 Marcel·lí Domingo i Sanjuán (Tarragona 1884 - Tolosa de Llenguadoc 1939) va ser un polític i escriptor amb una fructífera carrera en temps de la República, quan va ocupar els càrrecs de ministre d'Educació, d'Agricultura i d'Indústria i Comerç. Va introduir canvis fonamentals en el terreny de l'educació, promovent la construcció d'escoles i decretant l'educació conjunta d'ambdós sexes: la coeducació. Com a ministre d'Agricultura va impulsar la reforma agrària. Abans havia exercit  de mestre. Com a periodista polític va defensar  en els seus textos, articles i escrits el republicanisme federalista i la justícia social.

Palau Oriol

Publicat: 21-03-2011 El Palau Oriol està situat al casc antic de Tortosa, al carrer de la Rosa, al costat del Palau Despuig. És un antic Palau que pertanyia als Marco, després del marquès de Bellet i de Mianes i finalment de Damià d'Oriol, marquès de Santa Coloma. Actualment és la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Tortosa.

Els Reials Col.legis de Tortosa

Publicat: 10-02-2011 Els Reials Col·legis de Tortosa, són el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya i s’ubiquen dins del Conjunt Històric Artístic de la ciutat. El conjunt monumental està format per tres edificis, el col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties, el convent de Sant Jordi i Sant Domènec i l’església de Sant Domènec. Tortosa era la cinquena ciutat de Catalunya en nombre d'habitants i comptava amb un col·legi per a la formació dels teòlegs dominics.

Casa de l'Aigua

Publicat: 07-02-2011

Albert Curto - La catedral de Tortosa

Publicat: 26-01-2011 Albert Curto, director de l'Arxiu Històric Comarcal, expert coneixedor de la història de Tortosa, explica el valor històric, sociològic i emocional que té la catedral de la capital del Baix Ebre.

El Castell de la Suda

Publicat: 02-11-2010 Amb una situació estratègica a la riba del riu Ebre, el Castell de la Suda de Tortosa, defensava la zona d'incursions enemigues. En l'època de la reconquesta va ser un punt clau per l'annexió de València i Balears. La fortalesa va ser el centre d'un regne taifa que va durar poc temps i va ser conquerida per Ramon Berenguer IV el 1148. Després de la cessió a Alfons II el Cast, va passar al Temple. Durant el segle XVII va caure en decadència i la guerra de la independència li va causar grans estralls.

Pàgina següent >>