valls

Cerca pel tag 'valls'

Minyones i altres domèstics a Valls. Primera meitat del segle XIX

Publicat: 05-03-2014 Estudi de les persones que treballaven en el servei  domèstic a Valls segons el padró municipal d’habitants de 1844, en especial les minyones i criats. La majoria eren  joves i solteres, procedents sobretot de l’Alt Camp i la  Conca de Barberà, a canvi del seu treball rebien habitació,  manutenció i un petit salari, per part de les famílies que  les contractaven, les quals formaven part de les classes  benestants locals (hisendats i professionals).

Joan Monné Camins - La forja artística

Publicat: 16-08-2013 El Joan Monné i Camins segueix al seu taller de forja de Valls una tradició que van començar, l'any 1860, les seves generacions anteriors. Si ha dedicat sempre i també ha ensenyat a d'altres l'ofici com a professor d'art. Ha estat guardonat amb el títol de Mestre artesà atorgat per la Generalitat de Catalunya i ha mostrat a tothom la seva passió en forma de peces en moltes exposicions. Ser un artista reconegut no ha canviat, però, allò que és essencial per a ell: la creativitat i el misteri de transformar en alguna cosa única un tros de metall escalfat a 800 graus de temperatura.

Francesc Mateu - La terra i els calçots

Publicat: 12-08-2013 El Francesc Mateu va néixer a Valls el 1927 i es dedica a la terra des dels 15 anys. La coneix i l'estima des de sempre. Acumula saviesa sobre collites, sembres, regs i conreus i segurament pocs com ell saben tant de calçots. Al seu tros de Valls, on segueix anant cada dia, els calçots ocupen la major part de terreny. El Francesc segueix acotxant l'esquena per observar com creixen fins que és l'hora de collir-los. Diu que la vida de pagès és dura, que la professió està maltractada, però que si tornés a néixer no dubtaria a dedicar-se a allò que li dóna vida: la terra.

La Guerra del Francès a la Conca de Barberà (1808-1814)

Publicat: 12-03-2012 Els textos publicats en aquest llibre són els continguts de les conferències que els respectius autors pronunciaren entre els mesos de maig i octubre de 2008, en diversos municipis de la Conca de Barberà, per commemorar el bicentenari de la Guerra del Francès, coordinats per Josep M. Grau i Pujol, president del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, i Gabriel Serra i Cendrós, tècnic de cultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

El llibre fou editat l'any 2010 pel Centre d'Estudis de la Conca de Barberà i el Museu Arxiu de Montblanc i Comarca, amb el suport de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Montblanc, l'Institut Ramon Muntaner i la Fundació Martí l'Humà - Tot Conca.

Sumari

Pròleg. La Guerra del Francès vista des del territori
Josep M. Torras i Ribé

L’impacte de la Guerra del Francès a la Conca de Barberà (1808-1814)
Josep M. T. Grau i Pujol

Els desastres de la guerra al Camp de Tarragona i a la Conca de Barberà. Montblanc, Barberà i Solivella
Manuel Güell i Junkert

La Batalla de Valls (Pont de Goi, 25 de febrer de 1809)
Francesc Murillo i Galimany

La Destrucció dels arxius durant la Guerra del Francès a la Conca de Barberà
Josep M. Porta i Balanyà

La Guerra del Francès a Montblanc. Dades per al seu estudi
Gabriel Serra i Cendrós

Addenda. Agustina d’Aragó hauria pogut ésser montblanquina
Josep M.T. Grau i Pujol

Plànols de l’exèrcit

Antic Cafè de Valls

Publicat: 13-10-2011

Aeròdroms al voltant de Valls, un patrimoni sorprenent

Publicat: 07-04-2011 Sorprenent recorregut per algunes de les restes de la Guerra Civil més destacades de l'entorn de Valls. Aeròdroms i hospitals us ajudaràn a entendre la importància d'aquesta vila durant el conflicte bèlic.

El Teatre Principal de Valls

Publicat: 14-02-2011 El Teatre Principal de Valls és el segon teatre més antic de Catalunya que ha conservat la seva estructura arquitectònica. Va ser construït entre el 1845 i el 1851 per l’arquitecte Ignasi Jordà i decorat pel pintor i escenògraf Josep Planella. L’any 1882, l’arquitecte Lluís Homs va acabar la façana.

El Pati de Valls

Publicat: 10-02-2011 El Pati és la plaça més cèntrica de la ciutat de Valls. A l'Edat Mitjana s'utilitzava com a pati d'armes del castell, i a aquest fet deu el seu nom actualment. D'aquest castell només es conserva l'arc d'una de les portes que emmarca l'entrada de la sucursal de Caixa Penedès. El Pati ha albergat la vida social i esdeveniments col·lectius de Valls al llarg de la història de la ciutat i, a més a més, ha estat un punt de referència i de reunió. En l'actualitat, s'hi celebren diferents esdeveniments típics, com el mercat de brocanters el primer dissabte de cada mes.

Centre Cívic La Fusta

Publicat: 27-12-2010

Pàgina següent >>