Santiago Costa i Vaqué


Santiago Costa i Vaqué va néixer el 2 d’agost de 1895 a Móra d’Ebre. Era fill de Joan Baptista Costa i Mani i de Mª Teresa Vaqué i Descarrega. Costa va viure la seva infantesa a la seva vila, concretament a cal "Soguer". Va cursar estudis a l'Escola d'Art de la Llotja de Barcelona. La primera obra, la va presentar a l'Exposició Internacional d'Art de  Barcelona.

Exposà nombroses vegades a Madrid, Barcelona, Vigo, Reus, Saragossa i Móra d'Ebre. La seva obra escultòrica (El remador, de bronze; Els sirgadors, de pedra calcaria de Calatorao; Els segadors, també de pedra calcària; etc.) i pictòrica (El carrer de la Barca de Móra d'Ebre, Sínia, Miravet, La Picossa, L'Ebre prop de Móra) recorda constanment les seus arrels riberenques.
L'any 1983 cedí tota la seva obra al Museu d'Art Modern de Tarragona.
[ llegir ↓ ]
Santiago Costa L’any 1917 es va desplaçar a Madrid on va viure amb el seu cosí, el també escultor de Móra d’Ebre Julio Antonio. A la mort d’aquest, Costa va decidir viatjar a Amèrica del Sud; fou a l’any 1925 quan tornà a Madrid on va celebrar entre els dies 2 i 26 de novembre una exposició a la Sala de la Biblioteca Nacional, una mostra que promogueren la mare de Julio Antonio i en Marià Benlliure, també escultor.
 
Santiago Costa va exposar a ciutats com Madrid, Barcelona, Vigo, Reus, Saragossa i Móra. Aquesta darrera al setembre  de 1971.
 
Móra d'Ebre i la Ribera d'Ebre sempre van estar presents en la vida i obra de Santiago Costa i la seva obra recorda els seus orígens riberencs. Entre les escultures fetes per Costa s'hi troben: "el remador", obra de bronze de 29.5 cm d'alt; "els sirgadors", de pedra calcària de Calatorao i 37 cm d'alt; "els segadors" també de pedra calcària i 51 cm d'alt, així com "el pagès", "el plantador", "el cavador"... La pintura de Costa també ens mostra l'estimació que tenia per la seva terra. De les nombroses obres fetes destaquen: "el carrer de la barca de Móra d'Ebre", "sínia", "Miravet", "la Picossa", "l'Ebre prop de Móra". Totes aquestes pintures estan realitzades a l'oli i sobre  fusta de 53 x37 cm.
 
Costa, Móra d'Ebre i el paisatge riberenc
Santiago Costa sempre que podia visitava la seva vila, on se'l recorda amb un bloc i un llapis a la mà, caminant pels carrers de Móra, direcció a la plaça de Baix, carrer de la Barca i l'aubadera, on Costa podia contemplar els homes del riu: sirgadors, llaguters, pescadors i les noies i nois passejant, gaudint de l'entorn natural del riu Ebre. Costa,  enamorat del seu riu, l'Ebre, recollia en el seu bloc tots els instants màgics que la gent i l'Ebre en aquells anys li transmetien; la seva mà no parava de dibuixar el paisatge i la seva gent; el color i la vitalitat dels personatges riberencs s'inmortalitzava en el seu bloc, on les fulles eren dibuixades per les dues cares, unes fulles que recollien minut a minut la sobrietat i el color de la terra així com els cossos i les formes dels homes  i dones del riu.
 
L'escultura que va dedicar al seu cosí Julio Antonio és l'obra de Santiago Costa que podem veure a Móra d'Ebre; un monument realitzat gràcies a una subscripció popular promoguda per la revista de Móra d'Ebre "La Riuada". L'obra fou inaugurada l'any 1929 i ubicada al bell mig de la de plaça Dalt.

Altres obres de l'escultor i pintor morenc que es poden veure a la vila són la col.lecció de pintures i dibuixos, i una petita escultura, amb què la seva família va obsequiar l'Ajuntament, i les obres de  l'artista que algunes famílies amigues de Costa conserven a casa seva. Però, on realment es pot gaudir de l'extraordinària obra de Santiago Costa és al Museu d'Art Modern de Tarragona, institució a la qual va cedir la totalitat de les seves obres, quan, a l'any 1983 va tornar a la seva terra.
 
El primer volum del catàleg general dels fons del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, editat l'any 1988, està dedicat a l'obra de Santiago Costa i Vaque i inclou les escultures, els dibuixos i les pintures d'aquest important artista riberenc. La primera part del catàleg inclou l'obra escultorica de Costa. Un total de 57 escultures estan classificades i reflectides en aquestes apartat. Entre elles cal esmentar "Minerva", obra de bronze de 150 cm. d'alt; "El Alavés", de terracotta i 31,5 cm. d'alt; "Diana", de bronze de 92,5 cm d'alt  i "Sant Francesc d'Assís", d'escaiola i de 106 cm d'alt.
 
La segona part està dedicada a 140 dibuixos fets per  Costa, referits majoritariament a la figura femenina i al estudi del seu cos. La pintura de Costa es detalla en la tercera i  última part del catàleg. 113 obres donen a conèixer la seva tècnica, en els paisatges riberencs, de l'Aragó i de Madrid i en les marines.

L'artista va morir el dia 3 de febrer de 1984 a Tortosa. L'any 1994 la seva família va decidir traslladar les restes de Santiago Costa a Móra d'Ebre, on descansen al panteó de casa "El Soguer".
Font: moradebre.org[Pujar ↑]

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Nom: Santiago Costa i Vaqué.
Va néixer: el 2 d’agost de 1895 a Móra d’Ebre
Va morir: el dia 3 de febrer de 1984 a Tortosa.
Obres destacades: "el remador", obra de bronze de 29.5 cm d'alt; "els sirgadors", de pedra calcària de Calatorao i 37 cm d'alt; "els segadors" també de pedra calcària i 51 cm d'alt, així com "el pagès", "el plantador", "el cavador". La pintura de Costa també ens mostra l'estimació que tenia per la seva terra. De les nombroses obres fetes destaquen: "el carrer de la barca de Móra d'Ebre", "sínia", "Miravet", "la Picossa", "l'Ebre prop de Móra". Totes aquestes pintures estan realitzades a l'oli i sobre  fusta de 53 x37 cm.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 2 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Mujer del Libro de Santiago Costa Vaqué, 1943. El Retiro. Madrid - Per "Carlos Viñas"Mujer del Libro de Santiago Costa Vaqué. El Retiro. Madrid - Per "Carlos Viñas"