Tags relacionats...

tarragonamediambientflix

Les obres de descontaminació i neteja del pantà de Flix s'iniciaran el mes de maig

font: ACN

publicat: 27-03-2008

La comissió de seguiment per la descontaminació del pantà de Flix s'ha reunit aquest dimecres a Tarragona per estudiar les deu propostes que s'han presentat al concurs d'adjudicació dels treballs de descontaminació. Dilluns vinent la societat estatal Acuamed adjudicarà les obres, que tenen un pressupost de licitació de 192 milions d'euros. El secretari general per al Territori i la Biodiversitat del ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, ha explicat que les obres començaran el mes de maig i duraran quatre anys.

El pantà de Flix conté llots contaminatsEn total es preveu que sigui necessari gestionar fins a 200.000 tones de residus entre els que hi ha urani, plom, mercuri, cadmi, coure i arsènic. Les obres que s'han d'adjudicar consisteixen en l'extracció, el tractament, el transport i el vessament en un dipòsit controlat d'aquests residus contaminats, així com la restauració del seu cabdal. Serrano ha avançat que de les deu empreses que s'han presentat al concurs, n'hi ha tres de destacades que són les que es disputaran l'adjudicació de les obres amb el projecte econòmic.

Serrano ha explicat que un cop se signi el contracte amb l'empresa adjudicatària una comissió tècnica que farà un seguiment continuu del procés que garanteixi que el que fa l'empresa s'ajusti als elements que han servit per l'adjudicació. Aquesta comissió també vetllarà per garantir la seguretat als ciutadans.

El pantà de Flix reté actualment una gran quantitat de llots contaminats que tenen el seu origen en els vessaments històrics procedents de l'activitat desenvolupada per les diferents instal·lacions químiques que des de principis del segle XX es van anar instal·lant al marge dret, i en els canvis de la dinàmica fluvial del riu deguts a la construcció de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix.

L'alcalde de Flix, Pere Muñoz, ha explicat que s'acaba un cicle de moltes reunions, ja que a partir de dilluns ja hi haurà una UTE adjudicatària de les obres i que començarà una nova etapa de satisfacció pel territori. Muñoz ha apuntat que es tractarà d'una obra 'de referència internacional' i ha afegit que la creació d'un centre de documentació a Flix farà que el municipi pugui ser conegut per la gestió mediambiental dels residus tòxics.