patrimoni

Cerca pel tag 'patrimoni'

Antiga fàbrica Chartreuse

Publicat: 23-03-2011 La Chartreuse de Tarragona és una construcció monacal que compta amb les petjades del seus 150 anys de vida: des de la primitiva màquina de vapor fins als alambins. L'edifici, situat a la part baixa de la ciutat, havia estat construït a mitjan segle XIX en un estil acadèmic. El conjunt es va incendiar el 1893 i va ser rehabilitat i alhora ampliat per Pau Monguió.

Santa Maria de Paretdelgada

Publicat: 22-03-2011 Situat a escassos quatre quilòmetres de de La Selva del Camp en direcció a Vilallonga, el Santuari de Paretdelgada està enclavat en una zona on es troben la Creu Blanca del 1604 i la capella de Sant Nicolau, refeta el 1939. El Santuari de Paretdelgada es va construir damunt restes romanes i sarraïnes.

Palau Oriol

Publicat: 21-03-2011 El Palau Oriol està situat al casc antic de Tortosa, al carrer de la Rosa, al costat del Palau Despuig. És un antic Palau que pertanyia als Marco, després del marquès de Bellet i de Mianes i finalment de Damià d'Oriol, marquès de Santa Coloma. Actualment és la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Tortosa.

Església romànica de Llaberia

Publicat: 15-02-2011 L'església romànica de Llaberia, dels segles XII i XIII venera a Sant Joan Baptista, i fou construïda entre les parets de l'antiga fortalesa. Conjuntament amb tota la fortalesa medieval, és un dels monuments més importants dins de l'àmbit romànic tardà meridional. L'església està composta per una nau rectangular amb absis de mig punt i entrada lateral.

Pretori romà

Publicat: 14-02-2011 L'antiga torre del Pretori, construcció romana del segle I dC, en origen, va ser una gran torre lateral amb escales que tenia com a missió connectar els diferents nivells del conjunt monumental format pel circ, la plaça de la representació i el recinte de culte. La llegenda explica que va venir a refugiar-se a la Torre, un tarragoní anomenat Pons Pilat, penedit per haver abandonat a la seva sort a Jesús de Natzaret.

Antic sanatori i platja de Sant Salvador

Publicat: 10-02-2011 Al barri de Sant Salvador, entre aquest nucli marítim i les cases de la platja de Calafell, es va començar a construir a finals de 1920 un Sanatori Marítim. Per les pròpies característiques funcionals del centre, es tractava d'un edifici separat dels barris marítims propers, però per la seva funció, així com per la seva importància simbòlica i sentimental, es va convertir en un referent urbà al litoral del Baix Penedès. El Sanatori aprofitava les propietats curatives associades al sol i les aigües iodades d'aquest sector litoral. Al 2004, l'antic Sanatori es va convertir en l'Hotel Ra, un centre hoteler de cinc estrelles que ha permès conservar la fesomia de l'obra arquitectònica.

Pla de Santa Bàrbara

Publicat: 10-02-2011 El Pla de Santa Bàrbara és l'origen de la vila de Montblanc. En aquest indret haver-hi un poblat ibèric de la tribu dels cossetans, entre els segles IV aC i I dC. Aprofitant les seves pedres, en aquest mateix indret es va edificar el castell, al segle XII, amb una petita capella. En l'actualitat és un mirador sobre la comarca I es troba ubicat en el lloc més elevat de l’actual nucli urbà de la vila.

Castell Monestir d'Escornalbou

Publicat: 10-02-2011 El Castell Monestir d'Escornalbou és un monument documentat ja el 1153, situat al vessant sud de la muntanya d'Escornalbou, a uns 650m d'altitud. Es troba dins del terme municipal de Riudecanyes. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, foren la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574.

Els Reials Col.legis de Tortosa

Publicat: 10-02-2011 Els Reials Col·legis de Tortosa, són el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya i s’ubiquen dins del Conjunt Històric Artístic de la ciutat. El conjunt monumental està format per tres edificis, el col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties, el convent de Sant Jordi i Sant Domènec i l’església de Sant Domènec. Tortosa era la cinquena ciutat de Catalunya en nombre d'habitants i comptava amb un col·legi per a la formació dels teòlegs dominics.

Albert Curto - La catedral de Tortosa

Publicat: 26-01-2011 Albert Curto, director de l'Arxiu Històric Comarcal, expert coneixedor de la història de Tortosa, explica el valor històric, sociològic i emocional que té la catedral de la capital del Baix Ebre.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>