patrimoni

Cerca pel tag 'patrimoni'

Església de Sant Andreu de La Selva del Camp

Publicat: 25-01-2011 L’església de Sant Andreu, situada a la Selva del Camp, és un monument exemplar de l’arquitectura renaixentista catalana. El 1579 l'arquebisbe ordenà la construcció de l'església en el terreny del castell, enderrocant part d'aquest. El projecte, atribuït a Jaume Amigó i Pere Blai, compta amb tres naus de cinc trams amb pilastres d'ordre toscà. La nau central és més alta que les laterals i damunt hi ha triforis. La coberta és de volta de canó i tot el conjunt té una gran harmonia i sobrietat.

Hort d'Iglésies

Publicat: 24-01-2011 El mas d’Iglésies de la Selva del Camp el va fer construir Josep Iglésias Ramon, suposadament entre 1802 i 1805. Existeix un altre mas de característiques semblants a Reus que es coneix com a Mas Iglésias o Vil·la Biosca, a causa de la procedència que la família Iglesas té a Biosca (la Segarra). La família Iglesias havia fet fortuna amb el comerç d’aiguardent a Amèrica, i a Reus tenien residència al carrer de Jesús, al costat de la casa Navàs.

Casa dels Germans Nebot

Publicat: 17-01-2011 Casa pairal dels germans Nebot, provinents de militars Catalans i coneguts per la seva intervenció en la Guerra de Successió espanyola a favor de l'arxiduc Carles d'Àustria, un monarca favorable als interessos de Catalunya. Els seus noms eren Rafael, Joan, Josep, Alexandre i Antoni Nebot Font i van néixer a Riudoms, on se'ls coneix com a germans Nebot.

Església de Sant Jaume de Riudoms

Publicat: 13-01-2011 L’Església de Sant Jaume de Riudoms és una obra de l'arquitecte Pere Blai, introductor del Renaixement a Catalunya, i artífex també del Palau de la Generalitat. L’església de Sant Jaume de Riudoms, iniciada el 1599 i beneïda el 1617, va ser erigida sobre els fonaments d'una església romànica molt antiga i d'un ancestral castell. L’església és dedicada a la figura de Sant Jaume Apòstol, patró del poble i destaca per la seva arquitectura, considerada del Renaixement pur.

Teatre Metropol

Publicat: 30-11-2010 El Teatre Metropol és el principal teatre cobert de la ciutat de Tarragona en l'actualitat, ubicat a la Rambla Nova. L’edifici és una obra modernista de 1908, llavors anomenada Teatre Patronat Obrer, dissenyada per l'arquitecte Josep Maria Jujol. Un arquitecte que en la seva joventut va tenir clares influencies de Gaudí, amb qui havia col·laborat a la casa Batlló. No va ser fins el gener de 1910 que el Teatre va ser inaugurat oficialment com a Teatre Metropol.  El Teatre Metropol és una obra metafòrica plena de simbolisme. Jujol concep la construcció com "un vaixell que conduïa els espectadors cap al mar de la salvació” a través de detalls decoratius que giren al voltant de la idea de la nau.

Església de Santa Maria de Montblanc

Publicat: 17-11-2010 L'església de Santa Maria de Montblanc o també anomenada Santa Maria la Major és una església gòtica del segle XIV de grans dimensions sobre un promontori des d'on es domina la ciutat històrica de Montblanc. També és coneguda com La Catedral de la Muntanya. Montblanc va ser fundada en 1163 per Alfonso el Cast i, set anys després, ja es troba documentada una primitiva església romànica dedicada a Santa Maria.

La Prioral de Sant Pere

Publicat: 16-11-2010 La Prioral de Sant Pere de Reus és una de les principals parròquies de la ciutat de Reus, regida pel prior i una petita comunitat de preveres. Va ser començada el 1512 i inaugurada el 1569. Una obra de l'arquitecte mestre Benet Otger de Lió. Està dedicada a Sant Pere, que és el patró de la ciutat. L'església de Sant Pere de Reus apareix per primera vegada en la documentació en la segona meitat del segle XII. Inicialment estava dedicada a Santa Maria, i ja estava organitzada des del 1159. És el mateix any en què l'arquebisbe Bernat Tort va fer donació de la parròquia i dominicatura episcopal de Reus al capítol de la catedral de Tarragona.

El Castell de la Suda

Publicat: 02-11-2010 Amb una situació estratègica a la riba del riu Ebre, el Castell de la Suda de Tortosa, defensava la zona d'incursions enemigues. En l'època de la reconquesta va ser un punt clau per l'annexió de València i Balears. La fortalesa va ser el centre d'un regne taifa que va durar poc temps i va ser conquerida per Ramon Berenguer IV el 1148. Després de la cessió a Alfons II el Cast, va passar al Temple. Durant el segle XVII va caure en decadència i la guerra de la independència li va causar grans estralls.

Palau Bofarull

Publicat: 28-10-2010 El Palau Bofarull es un palauet situat al Carrer Llovera de Reus, prop de la Plaça de Prim al centre de la ciutat que va pertànyer a la família ennoblida dels Bofarull. El Palau és actualment la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Reus. Josep Bofarull,  va ser batlle de la ciutat i la condició nobiliària li va ser confirmada per concessions reials de 1772 i 1774, anys en què es va construir el Palau. Una obra de l'arquitecte Francesc Bofarull Gavaldà, que era el seu germà.

Conxa Packard - La Casa Navàs

Publicat: 25-10-2010 Conxa Packard és néta de la darrera inquilina de Casa Navàs, Maria Font de Rubinat, i forma part de la quarta generació de la família que va encarregar a l'arquitecte Domenèch i Montaner la construcció d'aquest singular i emblemàtic habitatge modernista de Reus. Conxa Packard és en l'actualitat, a més, guia de la Casa Navàs alhora que treballa en l'establiment de teixits que hi ha als baixos de l'habitatge. L'establiment també és obra de Domènech i Montaner, i tot i el pas del temps i l'adaptació als usos comercials, manté conservats els seus elements modernistes.

<< Pàgina anterior |  Pàgina següent >>