artesania

Cerca pel tag 'artesania'

Entrevista amb Hipòlit Martorell Rabassa, el darrer terrisser de la Selva del Camp

Publicat: 28-05-2013 Els més joves saben que un dels gegants de la Selva del Camp es diu Hipòlit i porta a la mà un tupí de ceràmica, Sant Hipòlit era el patró dels terrissers, el sant fou un màrtir romà del segle III. Vincular els noms amb les tradicions és un costum molt arrelat a Catalunya, sigui per patronatge gremial (oficis), per patronatge local (en el cas de la Selva, Andreu o Maria Neus) o simple genealogia (determini dels padrins), és per això que una persona que es digui Hipòlit a la Selva, de ben segur la seva família estigué relacionada amb l’art del fang, que és el cas que avui ens ocupa.

Hipòlit Martorell Rabassa, neix a la Selva un 24 de juliol de 1929, fill de Manuel Martorell Poblet i Dolors Rabassa Veciana. El seu pare era flequer, però després de casar-se passà a treballar al taller de terrissa de la família.


[...]

Aprenents de teixidors de vels del Camp de Tarragona i la Conca de Barberà a Barcelona (1692-1737)

Publicat: 16-01-2013 [...] El motiu del present article és simplement presentar l’atracció per la indústria de la seda al Camp de Tarragona i la Conca de Barberà a l’edat moderna a  través d’un buidatge d’aprenents del gremi de velers de  Barcelona. Val a dir que no és precisament l’àrea geogràfica d’on provenen la majoria d’aprenents, els quals  solen ser  originaris de poblacions del litoral català (el Maresme, la Selva i el Garraf) o de l’interior més pròxim a la ciutat comtal (Anoia, Osona i Vallès). No sempre hi consta el lloc de naixement dels aprenents, i en d’altres confraries, com la dels sabaters, aquesta referència és inexistent. [...]