postguerra

Cerca pel tag 'postguerra'

La veu de la llibertat

Publicat: 10-02-2014 [...]

El règim no es cansava de repetir les seves bones qualitats i intencions per millorar la situació en què ens trobàvem. I, la veritat, no s’albirava cap més alternativa de futur que paraules i més paraules, totes endebades.

Els joves, de casa a col·legi, i a l’inrevés. Els pares, de casa al treball, i a l’inrevés. I de treball, l’afortunat que en tingués. És a dir, l’avorriment elevat a la màxima potència.

I a tot això, esclata la notícia. Alemanya, després de cruspir-se Àustria, envaeix Polònia. I és tant l’èxit amb que ho porta a cap, que es llança contra els Països Baixos i, sense fre, s’endinsa cap a França. I en unes batalles llampec, arriba a les costes de la Bretanya i amenaça Anglaterra.


[...]


L'autor recomana acompanyar aquesta narració –com en un guió per a la ràdio– de la peça musical que se cita en el text.

Delenda est Catalonia

Publicat: 14-01-2014 Un relat sobre la postguerra espanyola i l'inici del franquisme.

[...]

Pel març, algunes escoles iniciaren el curs, a mig gas; gairebé sense mobiliari per a tot els alumnes, ni el material suficient...

El nou ordre de coses ens va suprimir el molt desitjat desdejuni del got de llet amb xocolata i un panet que en deien de Viena, gest que tingué la Generalitat envers els nens fins terminar la guerra civil.

Com les vies de comunicació estaven massa afectades pels bombardejos i, ara, pels sabotatges, arribaven pocs carros i camions amb subministraments necessaris per a una població paorosament famolenca.

Malgrat tot, a nosaltres, la canalla, ningú ens impedia —santa i imprudent innocència— cantar fins esgargamellar-nos una cançoneta prou de moda llavors. Dèiem:
 
'Jo sóc català
i porto barretina
i el que digui res,
li tallo la sardina.
'

[...]

Buf, quina tarda!

Publicat: 17-09-2013 És un lladre qui roba perquè passa gana?

Amb un sonor Nas de barraca, sant Boi (do do do mi fa) a la porta de casa, en Quimet m’indicava que podíem aplegar-nos per portar a cap el que havíem acordat unes hores abans a classe. Efectivament, en obrir, aparegué emmarcat a contrallum en Quim. Nosaltres dos sortíem del col·legi una mica abans que ho fessin en Pep i en Cesc.

[...]

Un matalàs foradat ben aprofitat

Publicat: 26-08-2013 Gairebé sempre els autors de contes —narracions o relats curts, digueu-l’hi com vulgueu— comencem assegurant que el que aneu a llegir és extret de la «realitat quotidiana». A vegades, la narració és tan inversemblant que tinc els meus dubtes que hi hagi lector que se la cregui. Per la meva part, el conte que a continuació podeu llegir me’l va explicar la mateixa protagonista, que avui és una àvia de vuitanta i tants anys.

[...]

Mobilitat demogràfica a Montblanc durant la postguerra (1939-1948)

Publicat: 28-05-2013 Els padrons d’habitants són una font interessant per a conèixer la mobilitat de la població, sobretot la nouvinguda, però també ens informa dels que marxen fora. El període de postguerra és un moment crític a causa de la repressió política que comportà, per uns l’exili i per altres la presó, però també per les dificultats econòmiques que obliguen a alguns forasters a retornar al seu lloc d’origen per a subsistir. Altres causes de les migracions, sobretot les temporals, són el servei militar, els estudis o el treball, vegem-ne alguns exemples.

[...]