10 anys de Firefox: cap a una Internet lliure i oberta

La Fundació Mozilla reivindica el seu navegador com l'únic realment independent

28.11.2014

La Fundació Mozilla celebra el desè aniversari del seu projecte estrella, Firefox. La primera versió oficial del navegador va sortir a la llum el 9 de novembre de 2004, com una alternativa més que vàlida al seu etern competidor Internet Explorer. Durant tot aquest temps, Firefox ha contribuït a la implantació dels estàndards a la web i a oferir una navegació més segura als internautes.

Mozilla FoundationDavid Joanpere / TINET. Aquest mes de novembre fa 10 anys del llançament oficial de la primera versió del navegador web lliure Firefox. L'aplicació va néixer de mans de la Fundació Mozilla amb la voluntat de què agafés el relleu a l'antic Mozilla i del seu precursor Netscape Navigator (de codi lliure des de 1998). Mozilla Firefox volia esdevenir un navegador ràpid, lleuger i modern, orientat als seus usuaris.

El nou navegador va convèncer i va assolir els 100 milions de descàrregues només en el seu primer any de vida. Va començar, així, una nova guerra de mercat amb l'aleshores omnipresent Internet Explorer de Microsoft (fins al moment, Netscape i Mozilla estaven perdent la batalla). El projecte de la Fundació Mozilla va agafar força, i va començar a rebre el suport de companyies com Google.

Actualment Firefox és un dels navegadors més moderns i més ràpids del mercat i l'únic que no depèn d'una empresa privada (i dels seus interessos). I no és per menys. Oferir un bon producte per procurar ser al capdavant i fer-ho amb el suport d'una entitat independent sense ànim de lucre i amb el suport d'una comunitat de voluntaris, tot plegat és una garantia per encaminar la Web cap a un espai obert, lliure i segur per a tothom.

Segons la Fundació Mozilla, Internet no és propietat d'uns quants, és propietat de tots els seus usuaris. I, per tant, cal eliminar barreres i restriccions que obeeixin als interessos d'alguns pocs. Per això, aposta per l'ús dels estàndards web i per l'accessibilitat.

Ús de Firefox

Firefox és, juntament amb Internet Explorer, un dels navegadors amb més història, com ho és la seva rivalitat. Però, tot i que Firefox gairebé sempre ha gaudit de millor reputació, l'Internet Explorer ha pogut gaudir durant tot aquest temps del seu principal avantatge: venir de sèrie amb les diverses versions del sistema operatiu Windows.

Tot i la presència d'altres navegadors destacables en el mercat, com Opera o Safari, Firefox va topar-se en el seu camí amb el totpoderòs Google, del qual rebia a la vegada un important suport. L'any 2008 Google va llençar el seu propi navegador, el Chrome, sota la bandera de la simplicitat. Això va significar l'entrada d'un fort competidor, que va frenar la tendència exponencial de Firefox i va fer trontollar les seves esperances futures.

Avui dia Firefox encara aguanta. Ha disminuit distàncies amb l'Internet Explorer però Chrome ha agafat un paper predominant. En el següent gràfic es pot veure l'evolució en l'ús dels navegadors (a partir del tràfic grobal generat a Internet) des de mitjans del 2008 i fins a l'actualitat.

Evolució comparada en l'ús mundial dels navegadors d'escriptori

Darrera versió

La celebració del desè aniversari de Firefox ha coincidit amb el llençament de la versió 33, que ha incorporat noves característiques per incrementar la privacitat dels seus usuaris.

DuckDuckGoLa primera és DuckDuckGo com a nou motor de cerca. Tot i que no apareix com a buscador per defecte, el cercador de l'ànec ofereix a l'usuari no deixar rastre de les seves cerques ni que ningú pugui recopilar cap dada personal.

La segona és el nou botó "Oblida", que permet eliminar l'historial i la informació personal més recent, des dels darrers cinc minuts i fins a 24 hores. Aquesta funcionalitat és molt útil quan es navega amb un ordinador públic o d'una altra persona i no es vol netajar la informació. Val a dir que aquesta nou botó només apareix, de moment, en les noves instal·lacions de Firefox (en les actualitzacions a la darrera versió, pot ser que alguns usuaris encara no ho visualitzi).

Nou botó 'Oblida' de Firefox

Una altra novetat, però com una versió especial del navegador, és Firefox Developer Edition. Aquesta nova eina va destinada als programadors web i als curiosos, perquè puguin experimentar i testejar les darreres innovacions al web.

Noves apostes

En els darrers anys, la Fundació Mozilla ha deixat de banda alguns projectes i ha volgut centrar els seus esforços en els seus productes estrella, com Firefox i Thunderbird. Però els nous temps també requereixen apostes noves. La tecnologia evoluciona ràpidament i cal adaptar-se. Cada dia més, la Internet és mòbil i Mozilla ho sap.

Per això ha traslladat el navegador Firefox als telèfons i tauletes Android (sistema operatiu líder en aquest mercat) i s'ha atrevit a llençar la seva pròpia aposta de sistema operatiu mòbil, el Firefox OS. Aquest nou sistema es basa en el web i en els seus estàndards i pretén ser una alternativa lliure, lluny de les restriccions i les regles de cadascuna de les plataformes propietàries (Android, iOS, Windows Phone...).

Firefox al mòbil