Arbres monumentals i literatura a la ruta "Arrelats" per a fer a peu i virtualment

Vimbodí i Poblet estrena una ruta mediambiental i literària que incorpora codis QR informatius i un lloc web per geolocalitzar i resseguir un trajecte singular per 18 arbres monumentals del municipi

27.04.2016

Arrelats aplega cultura, esport, lleure i respecte per la natura. El projecte incorpora les noves tecnologies, de manera que tots els arbres estan identificats i senyalitzats amb un pal a prop, que inclou un codi QR per accedir des del dispositiu mòbil a tota la informació de l’exemplar i del conjunt dels Arrelats (dades tècniques, situació i mapa, context social i històric, curiositats...), així com als relats literaris, un per cada arbre, creats expressament per l'escriptora Teresa Duch.

Redacció TINET. El projecte incorpora la geolocalització dels diferents punts de la ruta i abundant material multimèdia i informatiu al lloc web de la de la iniciativa, que podeu consultar des de qualsevol indret. Aquest espai conté una descripció deteallada de cadascun dels exemplars que formen part de la ruta de natura, així com fotografies, un mapa de localització dels arbres i informació útil per accedir-hi. A més, us permet descarregar-vos la guia completa en format PDF per si voleu portar-la amb vosaltres durant la ruta a peu.

La ruta mediambiental i literària Arrelats és una iniciativa de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet amb la col·laboració del ParatgeNatural d'Interès Nacional de Poblet -n'ha finançat el projecte-, el científic ambiental i geògraf Martí Boada, els seus col·laboradors Jaume Marlès i Julia Pérez, i l’escriptora Teresa Duch. La part tècnica i diversos dels continguts són obra de Patrick Viñas, del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, i de l'Ajuntament vimbodinenc.

La ruta és única a Catalunya per la diversitat d'espècies (un pi, una alzina, castanyers, xiprers, una figuera, un cedre, un lledoner, un pollancre i una servera) i l'antiguitat i valor dels exemplars.  D'altra banda, esdevé un recurs mediambiental, literari i divulgatiu adreçat a tots els públics, des dels escolars fins als adults, bé siguin famílies amants de les passejades, excursionistes avançats o aficionats a la BTT.

Les persones amb inquietuds literàries, culturals o etnològiques també trobaran un motiu per recórrer l’itinerari dels Arrelats, que suma en total 25 km però que es pot fer de manera fragmentada, en diferents dies. L’itinerari és circular, amb inici i final a la plaça de les Orenetes de la vila de Vimbodí, on se situa el cartell principal orientatiu de l’itinerari.

Els arbres

L’itinerari Arrelats es fonamenta en els 18 arbres catalogats per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet l’any 2013, i reconeguts també pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà un any després. Es tracta del Pi dels Fontanals, l’Alzina de les Planes, la Servera de Riudabella, els Castanyers de Castellfollit, la Figuera de la Finca les Muralles, el Lledoner de Poblet, el Cedre del Jardí dels Salesians, els Xiprers dels Torrents i el Xop, o pollancre, dels Torrents.

Pel que fa a la servera i al cedre, estan a punt de ser distingits amb el títol d’arbre Monumental, que atorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. Els arbres van ser inventariats inicialment pel científic ambiental i geògraf Martí Boada i els seus col·laboradors.

FOTO: Servera de Riudabella