Codis QR: descobreix tot allò que s'hi amaga al darrere i crea'n els teus propis!

10.07.2014

Què són els codis QR?

El codi QR (sigles de Quick Response Code: codi de resposta ràpida) és un codi de barres bidimensional que conté un alt volum d’informació incriptada. Així, desxifrant una petita imatge es pot accedir a molta informació. Això resulta especialment útil per a empreses, institucions i administracions que poden aportar, amb un sol gest, molta informació als clients o usuaris sobre productes i serveis diversos.

On i com es poden llegir?

Als anuncis publicitaris - ja siguin al carrer o bé a publicacions digitals o de paper- es poden veure aquests codis que redirigeixen als usuaris a llocs web on poden ampliar la informació sobre els productes i serveis que s’anuncien. També s’utilitzen codis QR en les targetes de presentació, de manera que simplifiquen la feina d'introduir detalls individuals d'un nou contacte a l'agenda del telèfon mòbil.  Els codis QR es poden llegir des d’un ordinador, un smartphone o una  tauleta tàctil mitjançant dispositius de captura de imatge, com pot ser un escànner o càmara de fotos. A més, cal tenir instal·lats programes que llegeixen aquestes dades i també una connexió a Internet per accedir al lloc on aquestes dades ens redirigeixen.

Els codis QR també són cada cop més utilitzats en les entrades a recintes esportius cultuals o de lleure; estadis, teatres, cinemes... on el sistema de control d'accés els detecta.

La informació que s'hi pot associar és la següent és ben diversa com ara:

  • URL de la pàgina web
  • Text
  • Número de telèfon
  • Missatge sms
  • Adreça email
  • Missatge email
  • Detalls de contactes (vCard )
  • Localització a Google Maps
  • Un perfil a les xarxes socials

Els codi QR són el mateix que els codi bidi?

La resposta és NO. La principal diferència amb el codi Bidi és que els codis QR són un estàndard internacional (aprovat al juny de 2000) i són de lliure ús i codi obert. Això fa que sigui possible trobar moltes aplicacions gratuïtes, no només per a la seva lectura, sinó també per a poder generar-ne de nous per a fer el nostre particular ús. Els Bidi-de bidimensionals o bidireccionals-són privats o de codi tancat, i per tant, no gratuïts, per la seva orientació comercial i la seva finalitat lucratiu. La companyia de telefonia mòbil Movistar va ser la primera a llançar aquest sistema l'any 2008 per fer publicitat dels seus productes.


Programes i aplicacions mòbils
 La instal·lació d'aplicacions gratuïtes al teu dispositiu mòbil és la manera més senzilla de començar a utilitzar aquesta tecnologia. Hi trobareu moltes de ràpida instal·lació i per als diferents sistemes operatius mòbils. Us ens proposem un bon grapat:
(Font: geeksroom.com)

 Android

blackberry

IPhone                                                                                                                                          

Windows Phone 7                                                   

 

Puc generar el meu propi codi QR? Com?

I tant! Fer-ho us resultarà molt pràctic si voleu promocionar els vostres blogs, pàgines web, o adreçar a qui els miri cap a informació que considereu intressant. Però a més, també és molt senzill, encara que no tingueu coneixements avançats en el seu ús ni en les TIC en general. Tampoc cal tenir instal·lat cap software al sistema del vostre ordinador perquè hi ha moltes pàgines web que ofereixen el servei gratuït per a poder generar un codi QR i sense cap cost. N'hi ha molt simples i d'altres que ofereixen un ampli ventall de possibilitats.
A la fotografia podeu veure un exemple de generador. Primer, podeu triar el tipus d'informació a partir de la qual voleu generar el vostre codi. De manara immediata, aquest us apareixerà i el podreu descarregar com una imatge o incrustar allà on vulgueu.

Us en deixem cinc adreces que ofereixen aquest servei online i gratuït, però a la xarxa en trobareu moltíssimes més.

GoQR.Me
Quick Mark
QR Droid
Azonmedia
QRLink Maker (extensió de Firefox)

Ja esteu en disposició de llegir i crear codis QR! Fins i tot, de tornar a mirar aquest article fent ús d'aquesta tecnologia

Si en voleu saber més, trobareu informació molt interessant, acurada i pràctica en aquesta adreça:

I també a d'altres llocs que hem consultat per a fer aquest article:

Us proposem, a més, un viatge pels monuments de la ciutat de Tarragona utilitzant  codis QR. Es tracata d'un projecte que realitza l'alumnat de l'Institut Vidal i Barraquer, el Camp d'Aprenentatge, l'Ajuntament de Tarragona (Museu d'Història i IMET) i el CRP del Tarragonès