Els menors de 16 anys quedaran fora de les xarxes socials si no tenen permís patern

La Unió Europea vol pujar per llei fins als 16 anys l'edat mínima per accedir a les xarxes socials i a determinats serveis

15.12.2015

En el marc de la llei europea de protecció de dades, la Unió Europea està enllestint una nova regulació que té per objectiu prohibir als adolescents menors de 16 anys accedir a serveis relacionats amb Internet i les xarxes socials sense el permís dels seus pares i mares.  Servies que impliquen utilitzar eines de cerca, baixar aplicacions, escriure comentaris o enviar missatges a amics no podran ser usats pels menors de 16 anys sense que els pares donin el seu consentiment. Fins ara ho podien fer des dels 13 anys.

Redacció TINET. El text legal, que haurà de ser aprovat pel Parlament europeu, implicarà que milions d'adolescents de menys de 16 anys hauran d'obtenir el permís dels pares quan es donin d'alta en un compte d'algun servei com xarxes socials, aplicacions, o fins i tot en l'ús de motors de cerca. La llei, que ha de ser negociada entre els diferents estats membres de la Unió, afectarà clarament les companyies relacionades amb les xarxes socials. Gairebe la majoria dels seus serveis, com a ra Facebook, Instagram Twitter, Snapchat i Google tenen fixada l'edat mínima de 13 anys per al seu ús, d'acord amb les lleis que fins ara estaven vigents tant a Europa com als Estats Units.

Un cop s'aprovi el text, els diferents països disposaran de dos anys per implementar la llei. La nova regulació preveu multes per les companyies. El canvi legal que suposa l'augment fins els 16 anys de l'edat mínima per accedir sense permís patern a aquests llocs i aplicacions ha estat criticat des de diversos àmbits. L'argument general d'aquells que s'hi oposen té a veure amb el fet que molts dels adolescents que es troben entre la franja dels 13 als 16 anys ja són usuaris d'aquestes eines i difícilment aquesta regulació aportarà cap ajut. D'una altra banda, els contraris consideren que aquesta mesura només servirà per a què els menors menteixin a l'hora de donar-se d'alta en els diferents serveis que a partir d'ara estaran prohibits.