És l'hora del codi!

Tothom hi pot participar com alumne, organitzador o professor

05.12.2014

Del 8 al 14 de desembre se celebra a tot el món la campanya "L'Hora del Codi", una iniciativa ciutadana nascuda als EUA amb la qual es pretén donar a conèixer als estudiants els conceptes bàsics de la programació per tal d'incentivar-los. L'IES Narcís Oller de Valls i la Biblioteca del Catllar ja han programat activitats.

Code of HourDavid Joanpere / Redacció TINET. Qualsevol persona o entitat que vulgui pot sumar-se a L'Hora del Codi i ajudar en la difusió de les ciències informàtiques entre la comunitat estudiantil, de totes les edats. A través d'aquesta campanya es vol fomentar l'organització de petites píndoles formatives arreu del món per tal d'acostar la informàtica i la programació a la població i propiciar, així, l'interès dels joves en aquest sector cada vegada més important. Actualment s'estima que en tots els països existeix una manca de professionals en aquest camp de l'economia.

L'organització sense ànim de lucre Code.org posa a disposició dels interessats, organitzadors i formadors, diversos materials i eines digitals adaptats per tal de facilitar el desenvolupament de les activitats. Hi ha tutorials disponibles en més de 30 llengües, i qualsevol persona amb i sense coneixements pot participar en la campanya, només cal que s'informi com pot col·laborar a través del web hourofcode.com.

En relació amb els requeriments necessaris de l'aula, cal dir que es contemplen activitats que no necessiten d'ordinador ni cap altre dipositiu. Fins i tot hi ha activitats que poden fer-se amb tauletes tàctils o telèfons intel·ligents.

Les activitats es poden programar dins o fora de l'horari lectiu, ja que no necessàriament cal que es desenvolupin dins el marc de les escoles i instituts. A més, si no és possible celebrar els actes dins les dates marcades, també es poden celebrar dins la setmana següent.

A dia d'avui, 5 de desembre, ja hi ha programades 67.000 activitats a tot el món. En el cas de les nostres comarques, de moment hi ha previstes dues activitats que es desenvoluparan a la Biblioteca Pública del Catllar (Tarragonès) i a l'institut de secundària Narcís Oller de Valls (Alt Camp). A Catalunya, la majoria d'activitats es concentren a les províncies de Barcelona i Girona. Es pot consultar els diversos llocs on es realitzaran les activitats, i proposar-ne de nous, a través del web de la campanya.

En l'edició anterior, del 2013, es va arribar a la xifra de 15 milions d'estudiants de tot el món. La major part eren noies (2 de cada 3), una xifra destacable ja que el món de la programació i l'enginyaria informàtica ha estat associada durant anys als homes.