I si votéssim per Internet?

08.04.2015

Reservem bitllets d'avió, fem la compra setmanal, compartim experiències amb els amics... i fem tot això a través d'internet. Per què, doncs, no votem per Internet? La tecnologia per a fer-ho és a l'abast, però diferents barreres s'interposen per a què es generalitzi aquesta pràctica que només en comptades ocasions s'ha utilitzat en alguns països del món.

Montse Jaraba / TINET Les noves tecnologies s'han convertit en un aliat per als processos participatius i les votacions, tot i que encara en un estat incipient i de manera puntual. Des del vot electrònic, que s'exerceix presencialment a les seus electorals, fins a les votacions online -des de qualsevol lloc amb connexió a Internet- les possibilitats són diverses. Us proposem que descobriu amb nosaltres com funciona el vot per Internet, que conegueu quines modalitats de votació hi ha fent ús de les noves tecnologies i que mirem d'esbrinar per què no s'han estès, encara, com a mètode habitual per a conèixer la voluntat dels ciutadans en les diferents cites electorals.

Vot per Internet

La votació per Internet és aquella que té lloc utilitzant la Xarxa, per tant, de manera remota i no presencial, a través de dispositius que permeten al votant expressar-se de manera virtual, això sí, amb les mateixes garanties, validesa i eficàcia que mitjançant els mètodes presencials tradicionals. Aquesta modalitat -en creixement els darrers anys- s'ha fet servir ja en algunes eleccions de signe divers: generals, consultes vinculants, municipals o presidencials a països com el Regne Unit, Estònia, Suïssa, Canadà, França i Estats Units.

Estònia és el lloc del planeta amb més experiència en aquest sistema de votació, que allà anomenen i-voting. Van implantar-lo l'any 2005 en les primeres eleccions locals a tot el territori nacional utilitzant aquest sistema. Posteriorment, s'ha utilitzat per a les eleccions al Parlament els anys 2007 i 2011. En aquest darrer cas, un 24,3% dels electors va optar per votar per Internet. Els electors d'Estònia que opten per una votació online han de disposar d'un ordinador, un lector electrònic i la seva targeta d'identitat amb la clau corresponent. D'aquesta manera, poden votar des de qualsevol lloc del món, sempre i quan comptin amb connexió a Internet. A més, durant el període en què és permesa la votació poden modificar la seva tria tantes vegades com vulguin i només es té en compte la darrera abans que acabi el termini. El govern d'aquell país explica en aquest vídeo la manera de votar per Internet.

A les eleccions presidencials dels Estats Units de 2013, els electors van poder triar fer votacions online a estats com  Alabama, Arkansas, Missouri, Nova York, Alaska o Virginia Occidental. Són només alguns exemples de com, puntualment, s'han fet aquest tipus de votacions, que de manera experimental o pilot també han arribat a Canadà, França o el Regne Unit. Amb tot, en aquests països, el sistema tradicional (presencial) ja sigui amb paperetes de paper o bé electròniques continua sent aclaparadorament majoritari.

Suïssa, una llarga tradició de votacions online

Suïssa és un país pioner en les votacions online, que van començar ja fa 10 anys a alguns cantons. Hi té molt a veure el fet que aquest país utilitza la consulta als ciutadans de manera molt habitual. De fet, els ciutadans suïssos són convocats a les urnes unes sis vegades a l'any de mitjana. Això ha fet que les formes alternatives al vot presencial s'hagin implantat ràpidament per evitar l'efecte "cansament" de l'electorat i que la participació baixi més. Amb Estònia i Holanda, Suïssa es troba al capdavant de la votació per internet. En alguns cantons, el vot online permet pronunciar-se als ciutadans en eleccions federals, cantonals, locals i en les múltiples consultes i iniciatives populars que s'hi convoquen.

L'autoritat online d'aquell país té habilitada una pàgina per a fer les votacions i consultar el funcionament de les votacions per Internet que us convidem a conèixer i a la qual pertany la següent imatge que serveix d'exemple de vot online.

Exemple de votacion per Internet a la pàgina oficial de la consulta a Suïssa

A la darrera consulta del mes de novembre de 2014, al cantó de Geneve el vot per internet va ser l'escollit pel 20,3% del total de ciutadans que van participar. La possibilitat de votar per internet s'ha implantat totalment en alguns cantons concrets i per a tots els ciutadans que viuen a l'estranger. La voluntat és anar estenent aquest sistema de vot com alternativa al vot per correu (el més habitual) i el presencial a la urna tradicional. La tradició participativa i l'ús d'Internet està molt arrelada a Suïssa, on properament triaran a través de votacions online l'himne oficial d'aquell país, després d'haver penjat a una pàgina web les diferents melodies candidates.

Vot electrònic

Máquina de votación electrónica de Premier Election Solutions utilizada en las votaciones de Brasil. José Cruz - AgenciaBrasil/ ViquipèdiaAl vot electrònic presencial els electors han d'assistir personalment al lloc de votació on hi ha un seguit de dispositius que faciliten el sistema de vot i de recompte. Hi ha diverses modalitats, en destaquem dues:

  • Recompte electrònic Aquesta modalitat utilitza un escàner òptic. En aquest cas, els votants utilitzen unes paperetes especials -en alguns casos unes targetes perforades- i seleccionen les seves opcions de manera manual. Un escàner òptic llegeix la informació de les paperetes i registra la votació.
     
  • Registre electrònic directe (DRE) Aquest sistema fa servir "urnes electròniques" uns dispostius que compten amb una pantalla tàctil que els votants utilitzen per a fer la seva votació i on queden registrats els vots. Això permet obtenir instantàniament el còmput de les votacions.

En tots dos casos, l'escrutini es fa de manera immediata i amb una elevada precisió i fiabilitat. Aquests sistemes s'utilitzen de manera habitual en alguns països com Brasil.  En aquest país, de fet, els ciutadans l'utilitzen a totes les eleccions que s'hi convoquen. També s'ha adoptat de forma generalitzada, o en gran mesura, a la Índia, Veneçuela i els Estats Units.

Pros i contres del vot online i del vot electrònic

Entre els avantatges de votar per Internet o amb sistemes de vot electrònic destaquen la simplificació del procés per als electors, facilitar l'accessibilitat per a persones amb dificultats motrius o d'altre tipus (en elcas del vot online), la rapidesa en el recompte dels resultats i l'estalvi en les despeses que genera la logística de les votacions tradicionals.

L'altra cara de la moneda, és a dir, entre les febleses d'aquest procediment, destaquen els riscos relacionats amb la seguretat i la vulnerabilitat a atacs informàtics. Un altre punt que ha estat criticat és que la fiscalització i control de processos de votació electrònics només poden fer-los tècnics amb coneixements informàtics. La por al frau electoral i el risc de fallada tècnica o atac exterior és, amb tot, la principal barrera que ha alentit la implantació del sistema de votació utilitzant Internet o dispositius electrònics.

En alguns casos, hi ha hagut passes enrere, tot i que la voluntat és perfeccionar el sistema per a implantar-lo i generalitzar-lo. Així, al Regne Unit, després de fer-se proves des de l'any 2002, es va decidir que les garanties no eren suficients i es va abandonar el sistema l'any 2008.  També hi ha hagut problemes d'usabilitat a Finlàndia, i dubtes sobre la confidencialitat real a Irlanda.

e-democracy i noves tecnologies

El vot online i les votacions electròniques poden quedar-se en simples instruments per facilitar la mecànica de les votacions i els recomptes, o bé anar més enllà i ser un esglaó necessari per arribar al concepte de democràcia digital o e-democracy en anglès. Democràcia digital podria definir-se com la creació d'espais de participació, consulta i diàleg entre administrats i administració amb l'objectiu de millorar la qualitat democràtica de les societats i satisfer millor les necessitats dels ciutadans i  ciutadanes.  Això passa per implicar-los i fer-los partíceps de manera activa dels processos de decisió. La tecnologia té un paper essencial en aquest objectiu com a canal indispensable per a fer possible aquests reptes. És evident, però, que  el  canal -només i per ell mateix- no és suficient i que cal, a més, una voluntat real i un compromís decidit d'institucions, polítics i societat per assolir una veritable democràcia digital.