Investiguen una nova bateria sòlida més segura i amb una vida útil gairebé infinita

Investigadors del MIT i l'empresa Samsung treballen amb un tipus de bateria sòlida amb més capacitat d'emmagatzematge i que suportaria un nombre de recàrregues gairebé il·limitat

21.08.2015

Investigadors del Massachusetts Institute of Technology i l'empresa coreana Samsung treballen en un nou estat per a les bateries, a través d'un dels seus components bàsics, amb la idea que un electròlit sòlid milloraria la seguretat i la vida útil de les bateries dels dispositius. A més, augmentaria de manera significativa la seva capacitat, sense necessitat d'incrementar la grandària.

Redacció TINET. Els resultats d'aquestes investigacions apareixen a la publicació "Nature Materials" en un article científic del professor Yan Wang, l'enginyer Gerbran Ceder i cinc altres autors. En aquest document, hi descriuen aquest avenç cap el desenvolupament d'electròlits en estat sòlid que podrien afrontar el repte de millorar les actuals bateries de liti líquid, que són les que s'utilitzen majoritariament a la telefonia mobil i als cotxes elèctrics.

Alhora, també permetria afrontar un altre punt feble de les actuals bateries líquides: la seguretat. Segons un dels autors, aquest és un punt  prou important: "tots els focs que s'han produït en bateries a Boeing, Tesla i altres eren relacionats amb l'electròlit. El liti, en ell mateix, no és inflamable en aquestes bateries. Amb un electròlit sòlid no hi ha cap problema de seguretat. Podries llençar-lo contra una paret, clavar-li un clau... no hi ha res per a cremar. L'altre avantatge és que no es degradaden per l'ús, de manera que podria allargar la vida útil amb recàrregues gairebé il·limitades".

 Aquest nou estat sòlid de l'electròlit ha deixat un altre aspecte beneficiós amb què no es comptava: Mentre les bateries de liti convencionals no tenen un bon comportament amb temperatures molt fredes i necessiten ser preescalfades a temperatures inferiors als 20 graus negatius, la versió sòlida pot funcionar amb aquestes gèlides temperatures. A més, la quantitat d'energia que poden acumular és entre un 20 i un 30% superior en el mateix espai, la qual cosa permet que durin més sense haver de fer noves recàrregues i ocupant el mateix espai físic.

La informació relativa als resultats d'aquests treballs han estat recollits pel lloc web oficial de notícies del MIT que podeu consultar en la seva totalitat (en anglès) en aquest enllaç


FOTO destacada: Yan Wang