L'antiga església de Ginestar, tal com era, gràcies a la tecnologia 3D

La Diputació de Tarragona impulsa la rehabilitació de l'edifici gràcies a la reproducció en tres dimensions dels elements que es conserven

17.08.2015

L'Església Vella de Ginestar, un antic temple d'origen romànic que fins fa pocs anys s'utilitzava com a magatzem, ha iniciat els passos previs a la rehabilitació amb l'ajut de la Diputació de Tarragona. Un equip de tècnics experts en topografia, a través de la unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori (Servei d'Assistència Municipal), han confeccionat un estudi tridimensional dels arcs i les columnes que es conserven a l'església.

Redacció TINET / Diputació de Tarragona Aquesta informació serà de gran utilitat a l'hora de reproduir els nous elements que s'utilitzaran en la restauració de l'edifici, prevista per l'Ajuntament d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre.

El treball de camp s'ha dut a terme principalment en dues actuacions consecutives, realitzades a la mateixa església. D'una banda, s'ha col·locat un conjunt de bases de referència amb GPS visibles i, posteriorment, s'ha georeferenciat gràficament de forma absoluta el model tridimensional de l'edifici.

De l'altra, s'ha utilitzat un làser escàner per mesurar el conjunt del temple a baixa resolució, i obtenir així una primera aproximació la planta de l'edifici. A posteriori, s'ha realitzat un escaneig de cadascuna de les columnes, amb més detall i a més alta resolució. Ja a l'oficina, s'ha confeccionat el model tridimensional de cadascuna de les columnes.

Tot plegat servirà de base per a una rehabilitació que permetrà retornar a l'antic temple bona part de la seva esplendor. Amb actuacions com aquesta, la Diputació de Tarragona vetlla per la millora del patrimoni cultural de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, i fomenta així el desenvolupament equilibrat i sostenible als municipis de la demarcació.

800 anys d'història
L'Església Vella de Ginestar era el temple que la població utilitzava abans que fos construïda l'actual església, del segle XVIII. Desprès d’haver passat a mans privades i haver estat utilitzada com a magatzem durant dècades, fet que en va canviar l'aspecte, l’Ajuntament va adquirir-la l'any 2008.

L'església està documentada l'any 1278 i se sap que va pertànyer a l'Ordre del Temple i posteriorment a l'Ordre dels Hospitalers. L'edifici va ser modificat al segle XV, amb una ampliació en estil gòtic, i també al segle XVII. Del conjunt, en destaquen un tram de volta de canó apuntada, una capella lateral coberta per una volta de creueria d'estil gòtic, arcs, pilars i una llinda de marbre sobre l'antiga porta d'accés a la sagristia, amb una creu de Malta i una inscripció datada de la primera meitat del segle XVII. L'exterior del temple conserva els contraforts originals.