Oblida'm, Google!

04.08.2014

 


Què és el dret a l'oblit?

Montse Jaraba/TINET Es tracta del dret dels ciutadans individuals a exigir que s'eliminin d'Internet dades personals o relatives a la seva privacitat, perquè els poden ocasionar perjudici. El reconeixement d'aquest dret implica directament als motors de cerca d'Internet, com ara Google. Els cercadors hauran de retirar els resultats de les cerques (enllaços) que es facin amb el nom de l'afectat,  si es comprova que poden ser perjudicials per a la seva persona,  no tenen rellevància, o són obsoletes. És el cas, per exemple, de persones que fa temps van cometre alguna infracció administrativa o alguna falta (embargaments per deutes, multes...) que va quedar registrada als arxius judicials i publicada al BOE o que va recollir algun mitjà de comunicació. Ciutadans anònims, sense cap rellevància pública, que no volen que el seu nom estigui lligat a aquest tipus d'informacions, cada cop que algú els tecleja a Google o a un altre cercador.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va emetre una sentència reconeixent aquest dret el passat mes de maig. La resolució judicial, en concret, donava resposta a la petició d'un advocat espanyol que reclamava a Google que retirés dels resultats de les seves cerques l'enllaç a una informació publicada l'any 1998 sobre un embargament per deutes amb la Seguretat Social que l'afectat ja havia resolt.  La Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) també va reclamar durant anys a Google que garantís el dret a la privacitat dels usuaris.

Com puc exercir-lo?

Arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, el cercador directament implicat en el cas: Google, va incorporar un formulari  a través del qual es pot demanar l'eliminació de certs resultats dels cercadors quan l'usuari introdueix el seu nom. Podeu trobar aquest formulari en la seva versió en castellà i anglès entre d'altres idiomes (el català no està disponible en aquest moment). Bàsicament, us demanaran les vostres dades personals (o les de la persona a qui representeu) un correu electrònic de contacte i que especifiqueu quins enllaços no voleu que apareguin en el llistat de resultats quan cerqueu el vostre nom. També se us demanarà els motius pels quals voleu que siguin retirats. Haureu d'adjuntar, a més, una còpia digital llegible d'un document oficial que us identifiqui i corrobori la vostra identitat.  Si feu la petició en nom d'una altra persona, haureu d'aportar un document que acrediti la seva identitat.

Un cop enviat el formulari, haureu d'esperar resposta, perquè en darrera instància serà Google qui haurà de deteriminar què preval: els drets d'aquells que ho demanen a ser oblidats o bé el dret del públic a accedir a la informació. Per a determinar-ho la companyia ha constituït un comitè assessor d'experts. Per donar llum verda, les informacions que enllacen els resultats de la cerca que es demana que es retirin hauran de ser irrellevants, obsoletes o no tenir interès públic.

Bing també s'hi afegeix

Només un parell de mesos després que ho fes Google (que complia la sentència de la Justícia europea) Microsoft ha incorporat, també, la possibilitat d'eliminar resultats amb el seu cercador, Bing. Ho fa a través d'un formulari semblant al de Google en què es demana la identificació personal, que s'especifiquin els enllaços que volem que es retirin i els motius per a fer-ho. També se'ns pregunta directament, quin paper tenim en el nostre entorn, per saber si som persones anònimes o bé tenim una notorietat perquè som personatges públics. Bing accepta sol·licituds per a què deixin de mostrar-se resultats amb el seu cercador quan s'introdueix el nostre nom sempre que aquests corresponguin a "informacions falses, poc precises, incompletes o inadequades, desfasades o excessives, o inapropiades per alguna al tra raó".

I ara... desapareixen d'Internet aquestes informacions que vull que s'eliminin?

La resposta és NO. Obviament, serà més difícil arribar-hi. Quan s'utilitzin aquests cercadors (si han acceptat la nostra sol·liciutd) no es podran trobar els enllaços a aquestes informacions si es fa servir el nostre nom en el moment de fer la cerca. És a dir, aquests resultats no estaran lligats a la nostra identitat. Ara bé, poden aparèixer si la cerca es fa a partir d'altres criteris: les circumstàncies o els propis fets. L'únic que s'aconsegueix (que no és poc) amb l'acceptació de la sol·licitud que fem a Google o Bing és que aquests resultats deixin d'estar associats al nostre nom. Les informacions segueixen a la Xarxa, però, i poden ser trobades per algun altre camí i -per suposat- si ho fem a través de la font original que la va publicar.

Això ha fet que es qüestioni l'efectivitat de la mesura. Sense dubte, per atacar la qüestió des de l'arrel hauríem d'aconseguir que la font original que va publicar la informació l'eliminés: mitjans de comunicació, butlletins oficials... tot i que són evidents les dificultats a l'hora de tenir èxit en el nostre propòsit. Per una altra banda, la sentència judicial que insta als cercadors a eliminar alguns resultats té clars detractors en aquells que apel·lant a la llibertat d'informació creuen que s'està vulnerat aquest dret. Consideren que és un tipus de censura i mantenen rezel sobre els criteris del gegant d'Internet a l'hora de pendre un decisió en un sentit o un altre, davant d'una petició d'eliminar resultats.  Especialment bel·ligerants al respecte, han estat mitjans britànics com el diari The Guardian o la BBC. Aquests, no han dubtat a informar públicament als seus mitjans de les informacions que Google ha decidit eliminar  i -per tant- han donat visibilitat a allò que es pretenia amagar. D'aquesta manera, els usuaris han tingut un efecte boomerang, trobant-se amb l'escenari oposat a aquell que perseguien quan van fer la petició a Google.

El debat és tan obert com incert resulta saber de quina manera es protegiran en el futur els drets individuals dels ciutadans. Aquests han estat protegits, fins ara, per legislacions creades quan era impossible saber -ni tan sols imaginar- que un dia la seva imatge i el seu honor podrien quedar exposats a milers de milions d'ulls, a causa d'Internet.