Reus i Barcelona crearan un espai virtual per col·laborar en iniciatives d'innovació TIC

20.03.2015

Els ajuntaments de Reus i Barcelona han segellat aquesta setmana un conveni de col·laboració entre les dues corporacions municipals per al foment i l’impuls de la innovació en tecnologies de la informació i la comunicació. Les dues institucions han acordat la creació d’un Centre d’Innovació Compartida, un espai virtual basat en la web 2.0 per a la col·laboració en iniciatives d’innovació en l’àmbit de les TIC i les Smart Cities.

Redacció TINET. La col·laboració se centrarà especialment en l’intercanvi d’experiències en projectes Smart Cities, com a sector emergent en l’àrea del coneixement i les noves tecnologies que tenen repercussió econòmica i social immediata. I, concretament:

  • Solucions de mobilitat, com poden ser experiència en sistemes de pàrquing intel·ligent, mobilitat sense emissions, etc…
  • La implantació i evolució de plataformes comunes Smart Cities, com la solució Sentillo de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Les expediències en l’assistència de la ciutadania i els Serveis Socials, com l’iSad de l’Ajuntament de Reus.
  • L’intercanvi d’experiències entre les agències locals d’energia dels dos ajuntaments.
  • L’intercanvi d’indicadors orientats a avaluar i mesurar el valor que aporten les solucions Smart Cities.

La col·laboració entre Reus i Barcelona en temes smart ja fa temps que és una realitat, per exemple, en temes de mobilitat. La tardor de 2014 van iniciar-se contactes en el marc del projecte "Smart Pàrquing", de l'Institut Municipal d'Informàtica de l'Ajuntament de Barcelona. Reus hi participa a través de la regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació, des de Sistemes d'Informació i Telecomunicacions, i des de l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis.

La col·laboració es basa en l'estudi dels aparcaments sensoritzats, en el cas de Reus, l'smart city lab de l'Àrea Riera Miró, que incorpora fins a 220 places amb sensors cablejats que ofereixen a l'usuari informació sobre l'ocupació i la situació de les places lliures abans d'accedir a l'aparcament i també a través d'una aplicació mòbil. En el cas de Barcelona, una zona d'aparcament en diversos carrers de Les Corts amb 500 places i sensors inalàmbrics. El projecte "Smart Pàrquing" posa en comú les solucions adoptades a cada ciutat, la fiabilitat del sistema, el comportament dels usuaris, etc.

Sobre l'Àrea Riera Miró

L'any 2014, després de la reforma, l'Àrea d'estacionament de zona blava de la Riera Miró va incorporar diverses millores que han convertit l'espai en un banc de proves d'aplicacions intel·ligents en temes de mobilitat, per millorar la circulació i la gestió de l'aparcament. Sensors de detecció de vehicles i llums de colors en funció de l'ocupació de la plaça, informació de places disponibles, millores energètiques per reduir la despesa de combustible i d'enllumenat, punts de recàrrega de vehicles elèctrics…