Un estudiant de la URV dissenya un videojoc que es controla amb un biosensor cerebral

L'estudiant Ricard Borrull fent una de les proves del joc que ha dissenyat amb els usuaris de La Muntanyeta

05.07.2016

Un estudiant d'Enginyeria Informàtica de la URV, Ricard Borrull ha desenvolupat un videojoc amb un biosensor erebral que, a través d'un casc neuronal, és accessible a persones amb paràlisi cerebral. Es tracta d’un projecte del programa Aprenentatge i Servei de la Universitat, que ha realitzat en col·laboració amb l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona. El joc es publicarà de manera gratuïta i en codi obert

Redacció TINET / URV “Solucions d’oci interactives a partir de biosensors cerebrals de baix cost per a persones amb paràlisi cerebral”. Sota aquest títol, Ricard Borrull, estudiant del grau d’Enginyeria Informàtica, ha desenvolupat el seu treball de final de grau amb l’objectiu de crear un videojoc accessible per a persones amb paràlisi cerebral.

El sistema utilitzat per aquesta adaptació és un biosensor cerebral, conegut com Neurosky, que Borrull ha adaptat per tal que es pugui interaccionar amb el videojoc que ell mateix ha creat en el marc d’aquest projecte. El treball tenia dues parts: per una banda, crear un videojoc 2D, i per l’altra, controlar-lo per biosensor cerebral.

Col·laboració de l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona - La Muntanyeta

Per tal que l’adaptació d’aquest sistema fos el més adequat possible a les necessitats de les persones amb paràlisi cerebral, l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona ha col·laborat amb el projecte, ja que s’han realitzat diferents sessions al centre per tal de veure les dificultats que es presentaven a l’hora d’utilitzar-lo i millorar-les. L’objectiu era fer el videojoc accessible per a persones amb paràlisi cerebral, segons el propi Borrull que reconeix que aconseguir una accessibilitat completa és gairebé impossible, però s'ha pogut arribar a un gran nivell gràcies a totes les proves que que van realitzar a La Muntanyeta.

El projecte també ha comptat amb el suport de Fundación Vodafone España, que ha cedit el dispositiu de biosensors cerebrals per dur a terme les proves necessàries. Ara, el joc dissenyat per l’alumne es publicarà de manera gratuïta i en codi obert.

El tutor de l’estudiant en aquest projecte ha estat Cèsar Mauri, enginyer informàtic, professor del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques  vinculat també Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC) – La Muntanyeta, i el cotutor ha estat Jordi Duch,  investigador del mateix departament.